Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İslami anlamda Allah adına yemin edilir. "Vallahi, Billâhi" (Allah'a andolsun)gibi sözler söylenerek gerçekleştirilirAncak Kuran, Kabe gibi mukaddes şeyler üzerine yapılan yeminler yemin sayılır ve bunlar üzerine yapılan yeminler geçerlidir.
Yeminler ve küfürler genellikle örf ve adetlere göre şekillenir; ve buna göre yeminler edilir. Özellikle ülkemizde bölgeden bölgeye değişen çeşitli yemin türleri bulunmaktadır. Kuran üzerine yemin, âdet haline gelmiş bir çeşit yemindir. Örneğin, "Kur'an'a yemin ederim ki..., Kuran'a andolsun ki bunu kesinlikle yapacağım ya da kesinlikle yapmayacağım... vb" derler. Nitekim bu tür bir yemin daha büyük ve daha fazla sorumluluk yükleyen bir davranış olarak görülmektedir. Bir sorunu çözemeyen veya bir konuda anlaşamayan iki kişi veya grup, birbirlerini Kuran'a el koymaya davet ederler. ciddi bir sorun ve tamamen emin olmadıkça.
İslam fıkhına gelince; Kuran üzerine yemin etmek caizdir ve sahihtir; Çünkü Kur'an üzerine yemin etmek, Allah'ın yüceliği ve yüceliği üzerine yemin etmek gibidir.
İbn Kudame, Al-Mugni'de şunları yazdı:
"Kur'an'a, Kuran'dan bir ayete ve Allah kelimesine yemin etmek sahihtir. İbn Mes'ud, Ketade, İmam Malik, Şafii ve diğer bütün alimler bu konuda ittifak etmişlerdir." (Muğni, 9:407 (Soru 7981)
Yukarıda ifade etmeye çalıştığım gibi, Kuran üzerine yemin etmek ibaresi kullanıldığında insanlar bunu Kuran'a el koymak ve yemin etmek olarak anlarlar. Bu, Allah'ın kelam sifatı (sıfatı) üzerine bir nevi yemindir ve sahih bir yemindir. .
Sahih Buhari'yi 32 ciltlik eserinde anlatan İmam Bedreddin Ayni şöyle yazmıştır:
"Bana göre bir kimse Kuran'a yemin ederse veya Kuran'a elini sürerse ya da "Bunun hakkı için" derse bu yemin sayılır. Hele ki yalan ve yalan beyanların yapıldığı bir çağda Artmış ve Kur'an üzerine yemin yaygınlaşmıştır..."
Bu arada İmam Ayni'nin 1440 yılında vefat ettiğini belirtelim.
Çağımızın ulemalarından (din alimlerinden, ilim adamlarından) Allame Kemal bu konuda şunları söylemektedir:
"Şüphesiz, artık Kuran'a yemin etmek âdet haline geldi. Bu nedenle geçerli bir yemin sayılır, çünkü yeminler örf ve adetlere göre değerlendirilir."
Bütün bu açıklamalar açıkça göstermektedir ki, Kuran üzerine yemin etmek bağlayıcı bir yemindir ve onu bozmak için kefaret gerekir.
Referans: Mehmed Paksu Çağın Getirdiği Sorular
Alıntı: https://questionsonislam.com/article/can-person-swear-putting-his-hand-quran-oath-valid