Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Kur'an-ı Kerim'in Kur'an-ı Kerim'de Hıristiyanlara nasıl atıfta bulunduğunu bilmek istiyorum. Hangi adı veya isimleri kullanıyor?
Müritlerin kendi aralarında tanıdıkları isimler "kardeşler", "müminler", "seçilmişler", "azizler" ve "inananlar" idi.
İsa'nın öğretilerinin takipçileri için 'Hıristiyan' unvanı, tarihsel olarak Tanrı tarafından verilen bir isim değil, Yunan tarafından verilen bir isimdir. Yunanca'da -ianos ile biten sıfat , bir kişinin veya partinin taraftarlarını ifade ediyordu . Böylece, Hıristiyanlar için İngilizce olarak geliştirilen Hıristiyanos , Mesih'e bağlı olanlara denir . 'Hıristiyan' adı ilk olarak Yunanlılar veya Romalılar tarafından, muhtemelen İsa'nın takipçilerine sitem amacıyla verildi.
Herhangi bir öğrencinin başka bir inananı Hristiyan olarak adlandırdığına veya İsa'nın bu sıfatı kendisine uyguladığına dair hiçbir kayıt yoktur. Elçilerin İşleri [11:19-30]'da Luka, “öğrencilerin kendilerine Hristiyan dediğini” değil, “öğrencilerin Hristiyan olarak adlandırıldığını” yazar. Elçilerin İşleri'ne göre (11:26) 'Hıristiyan' unvanı ilk kez Antakya'da öğrenciler için kullanılmıştır. Yahudilerin zulmü altındaki havariler, bir Yunan kenti olan Antakya'ya sığındıklarında, pagan Yunanlılar tarafından sitem edilerek, Mesih olduğunu iddia edene inananlar anlamına gelen 'Hıristiyanlar' olarak adlandırıldılar. Hıristiyanlığın ilk aşamalarında 'Hıristiyan' olarak adlandırılmak, büyük olasılıkla idamla eşdeğer olacaktır.
Bu unvan başlangıçta olumsuz bir anlam taşısa da zamanla Hıristiyanlar tarafından kabul edildi, çünkü onlar için Mesih (Mesih; Arapça'da el-Maseeh) ile akraba olmak onlar için bir onur olurdu. Bu nedenle, başlık evrensel olarak kabul edildi.
Öte yandan, İsa'nın Mesih olduğuna inanmayan Yahudiler, İsa'nın takipçilerini ve öğrencilerini, yalnızca Nasıra'da doğmuş olanın takipçileri anlamına gelen “Nasıralıların mezhebi” (Elçilerin İşleri 24:5) olarak küçümsediler.
İsa'nın öğretilerinin takipçileri için Tanrı'nın verdiği tek unvan, kutsal Kuran'da Allah tarafından verilmiştir. Kutsal Kuran, İsa'nın takipçilerinden hiçbir zaman Hıristiyanlar (Arapça El-Maseehiyoun) veya Nasıralılar olarak bahsetmemiştir. Kuran'da takipçileri için kullanılan terim, yardımcılar anlamına gelen 'Nasara', tekil ise 'yardımcı' anlamına gelen 'Nasrani'dir. Tıpkı Medine'de Hz. Muhammed'i destekleyen ve dolayısıyla "yardımcılar" olarak anılan müminler için kullanılan tabir gibi. Kur'an-ı Kerim'in İsa'nın yandaşlarını "Yardımcılar" olarak adlandırmasının nedeni, İsa ile havarileri arasında geçen bir konuşmadan kaynaklanmaktadır. Kuran'a göre İsa görevine başladığında havarilerine Allah yolunda kendisine kimin yardım edeceğini sordu. Kutsal Kuran şöyle buyurur:
“Ey iman edenler! Meryem oğlu İsa'nın havarilere dediği gibi Allah'ın yardımcıları olun: Allah'ın yardımcılarım kimlerdir? Havariler: Biz Allah'ın yardımcılarıyız, dediler. [61:14]
Bu nedenle, Romalılar veya Yahudiler tarafından İsa'nın takipçilerine verilen ismin aksine, onlara Kuran'da verilen isim Allah'ın bir ismidir ve onların Allah'a olan bağlılıklarını ifade eder.
Kuran'da hem Hıristiyanlar hem de Yahudiler için sıkça kullanılan bir başka isim de, onların tarihsel olarak, aslen ilahi bir Kitab'a sahip olan müminler topluluğuna ait olduklarını teyit eden çok şerefli bir unvan olan "Kitap Ehli" ünvanıdır.
Şeyh Mansur Leghaei