Kuran'da Bahsedilen Meyveler Nerede Yetişiyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

-Hepimiz biliyoruz ki, Kuran esas olarak Muhammed [sav]'ın Arap halkına yöneliktir; yani Kur'an'da verilen örneklerin çoğu, ehli/okuyucuları tarafından algılanabilir/gözlemlenebilir olmalıdır...

-Mesela belli bir meyveden bahsediliyorsa insanlar birbirine bakıp o meyve ne diye düşünmesinler... Söz konusu meyve hakkında zaten bilgi ve farkındalık sahibi olmaları gerekir.

-Peygamberimiz (sav) Mekke'de yaşadığına, sonra Medine'ye hicret ettiğine ve sonra Mekke'ye döndüğüne göre, Kuran'da bahsedilen meyveler mutlaka o iki bölgede yetişmiştir... İşte liste...

- Kuran'da Adı Geçen Meyveler: 1. Üzüm 2. Hurma 3. Nar 4. İncir 5. Zeytin Kuran'da geçen tüm bu meyvelerin Hz. Kur'an mı?

Abdullah tahir tarafından Cmt, 12/11/2022 - 19:04 tarihinde eklendi

Cevap
Bir meyvenin veya bitkinin, o kişinin bunu bilmesi için yaşadığı yerde yetişmesi gerekmez. Bir meyve başka yerlerde yetişse bile, insanın yaşadığı yere çeşitli yollarla getirilebilir.

Dolayısıyla Kuran ve hadislerde bahsedilen tarım ürünlerinin Mekke ve Medine'de yetişmemesi ve başka yerlerden çeşitli yollarla getirilmesi mümkündür.

Arap Yarımadası, bölgedeki doğal kaynaklar, toprak yapısı ve yıllık yağışlar dikkate alındığında tarım için çok uygun bir bölge gibi görünmese de, Medine, Taif, Hayber, Fadak, Wadilqura, Ayla, Azruh, Jarba, Yamama, Umman, Necran Yemen, Peygamberimiz (sav) döneminde çeşitli tarım ürünlerinin yetiştirilmesine uygun toprak yapısı ve iklim özelliklerine sahipti.

Peygamberimiz (sav) döneminde tarımsal faaliyetler sonucunda yetiştirilen tarım ürünleri arasında hurma, üzüm, arpa, buğday, şeftali, nar, kabak, soğan, sarımsak, patlıcan, fasulye, pamuk, safran ve hitr (bir çeşit) vardı . kumaş boyasının elde edildiği bitki türü).

Ayrıca farklı bölgelerde yetişen tarım ürünleri ticaret ve panayırlarla Mekke ve Medine'ye kadar ulaşmıştır.

Nitekim başta hububat ve zeytinyağı olmak üzere tarım ürünleri ve türevleri, Suriye, Irak, Yemen gibi dönemin en önemli siyasi ve ticari bölgelerine gönderilen ve buralardan gelen ticaret kervanlarıyla Mekke'ye getiriliyordu. (1)

Ayrıca Mekke'ye yakın olan Taif'te özellikle bağcılık yapılıyordu; hurma (2), muz, incir (3), şeftali , nar (4), kayısı gibi meyveler ile kavun ve karpuz gibi sebzeler de burada yetiştirilirdi. (5)

Arap Yarımadası'nda yetiştirilen tarım ürünlerine baktığımızda ilk öne çıkan tarım ürününün hurma olduğunu söylemek gerekir . Hurma en çok yetiştirilen tarım ürünüdür. Birçok vaha ve yamaç hurma ağaçlarıyla kaplıdır. Sonuç olarak hurma ekonomik ve sosyal hayatta çok önemli bir yere sahip olmuştur. (6)

Hurmanın yanında muz, üzüm, kahve, ayva, incir, portakal, dut, badem, kayısı, karpuz, çavdar, sütleğen, sinameki (6) ve pirinç (7) gibi farklı meyve ve sebzelerin de yetiştirildiği söylenmektedir .

Akdeniz ülkeleri ile Uzak Doğu arasında yer alan yarımada, zaman içinde farklı bölgelerin tarım kültürlerinden etkilenmiş olabilir. Geçit yolu üzerinde en azından bazı bitki türlerinin bu bölgeye taşınmış olması muhtemeldir. Örneğin Arap tüccarların uğrak yeri olan Şam, oldukça verimli toprakları ve ceviz, incir, kayısı ve zeytin ağaçlarıyla tanınırdı . (8)

Referanslar:

1) İbn Sa'd, et-Tabakatu'l-Kübra, I, 259; Cahiz, el-Mahasin vel-Ezdad, s. 167; İbn Kuteybe, el-Ma'arif, s. 575; İsfahani, el-Aghani, VI, 359, 361; VI, 365; XIII, 229-231; İbnü'l-Cevzi, el-Muntazam fi Tarikhil-Muluk vel-Umam, III, 144; İbn Kesir, el-Bidaya ven-Nihaya, II, 223, 318; İbn Asakir, Tarikhu Madinati Dimashq, IX, 259-263; İbn Hacer, el-Isaba fi Temyizis-Sahabe, V, 332-333.
2) Yakut el-Hamavi, Mu'cemul-Buldan, 5/9.
3) Hitti, Philip K. (1995), Siyasi ve Kültürel İslam Tarihi I-II, Çev. Salih Tuğ, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları, İstanbul, s. 154.
4) Balazuri, Futuhul-Buldan, s. 77-78.
5) Esad, Mahmut, İslam Tarihi (Târih-i Din-i İslâm), Marifet Yayınları, İstanbul. P. 62.
6) Esad, s. 53.
7) Hitti, s. 37.
8) Bebel, Ağustos (2003), Hz. Muhammed ve Arap İslam Kültürü Dönemi, Çev. Veysel Atayman, Bordo-Siyah Yayınları, İstanbul. P. 104.
- Ayrıntılı bilgi için bkz. Fatih Oğuzay, Hz. Peygamber Döneminde Tarım Kültürü (Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, 2008); İsmail Pırlanta, Hz. Peygamber Döneminde Tarım Faaliyetleri ve Ekonomiye Katkısı, Siyer Araştırmaları Dergisi Sayı: 5, Ocak-Haziran 2019.

islamla ilgili sorular

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak