Kandil Günlerinde Oruç Tutmak Ne Zaman Uygundur?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Kutsal gecelerle ilgili oruç tutmak ne zaman uygundur; geceden önceki gün mü yoksa geceden sonra mı?

Kutsal bir gece , akşam (akşam) namazından sonra başlar ve sabah (fecr) namazına kadar devam eder. O geceden önce ve sonra oruç tutmak en faziletlisidir. Ancak bir gün oruç tutmak isteyenin ertesi gün oruç tutması daha faziletlidir.

Dini açıdan önceki gün güneş battığında biter ve yeni bir gün başlar. Gece, günden önce gelir. (Kurtubi, el-Cami' li Ahkami'l-Kur'an, Riyad 2003, XIV, 15)

Nitekim Şaban ayının son gününde güneşin batmasıyla Ramazan ayı başlar; dolayısıyla o gece teravih namazı kılınır; Ramazan ayının son günü güneş battığında Şevval ayı başlar; bu nedenle o gece teravih namazı kılınmaz.

Cuma, Perşembe günü güneşin batmasıyla başlar ve Cuma günü güneşin battığı zamana kadar devam eder. Meselâ “Receb ayının ilk Cuma gecesi” denilince, Perşembeyi Cumaya bağlayan ilk gece anlaşılır. Aynı şekilde Şaban gecesinin 15. gecesi de 14. günü 15. geceye bağlayan gecedir; bayram gecesi, arefe gününü bayramın ilk gününe bağlayan gecedir.

Meselâ, Miraç Gecesi (Mirac Gecesi), Cuma'yı Cumartesi'ye bağlayan gecede ise, Cuma ve Cumartesi günü oruç tutabilir. Cumartesi günü oruç tutmak daha iyidir.

Regaib gecesi perşembeyi cumaya bağlayan gece olduğu için Cuma günü oruç tutmak daha iyidir, ancak Perşembe günü de oruç tutmak mümkündür.

İslam üzerine sorular

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak