İftar Vermenin Sevabı Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Kim Müslüman kardeşine iftarda (Ramazan ayında gün batımından sonra oruçlarını açan Müslümanların yediği yemek) yemek verirse, kazandığı kadar sevap alır. Yemek yedirdiği kimselerin sevabından hiçbir şey eksilmez. (Tirmizî, Savm: 82; İbn-i Mâce, Sıyam: 40)

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte bayramlar ve iftar davetleri artar. Dost ve akrabalarımızı iftara davet ediyoruz; Davetlerine de katılıyoruz ve birlikte iftar yiyoruz. Bu güzel gelenek, insanların yakınlaşmasını sağlarken, yardımlaşma ve cömertlik duygularını da canlandırır.

Ancak davet denilince akla ilk gelen yemeğin inceliği ve mükemmelliği oluyor. Arkadaşlarımızı davet ettiğimizde ve finansmanımızın üzerinde borçlara maruz kaldığımızda bazen bu yanlış fikre kapılıp bütçemizi aşıyoruz.

Mali durumu iyi olanlar için bu mümkün; ancak durumu kısıtlı olanlar için uygun değildir. Çünkü böyle bir hazırlık devam etmeyecek ve farz olan dost ve akraba ziyaretlerini engelleyecektir.

Hadis oruçluya yemek yemeyi teşvik ederken, başka bir hadisten de öğrendiğimiz gibi Hz.

Böylece israf ve aşırı maliyet olmadan iftar yapılabilir. Kişi, durumuna göre hazırlık ve teklifte bulunabilir. Hadis-i şerifte Hz.

Bu sebeple ramazanda dost ve akraba ziyareti yapmayı, “iftar yemeği hazırlayacak param yok” bahanesiyle iftar vermeyi ihmal etmezsek. ve böylece manevi mükâfatını elde edersek, hem çok şey elde etmiş oluruz, hem de güzel bir sünneti (peygamberin gerçekleştirdiği, zorunlu olmayıp çok sevabı olan bir fiil) yapmış oluruz.

Kardeşimizin iftar davetine katılmak, yiyip içtikten sonra ona dua etmek de sünnettir.

Abdullah ibn-i Zübeyr'in (Allah Ondan razı olsun) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v) Sa'd ibn-i Muaz -Allah ondan râzı olsun- evinde iftar yemiş ve onlar için şöyle dua etmiştir:

Aftara indeksumu's-saimuna ve akala taamakumu'l-abraru ve sallat alaykumu'l-melaika. (Oruçlular sizinle iftar yedirsinler. Yemeğinizin güzeli de yesinler. Melekler de sizin için mağfiret dilesinler.) (Müsned, 3:138)

Ramazanda iftar verenlere meleklerin duası

Ebu'ş-Şeyh İbn-i Hıbban'ın bir rivayetinde Peygamberimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

Kim Ramazan ayında helal kazancından oruçluya iftar verirse, melekler Ramazanın bütün gecelerinde ona ve Kadir Gecesi'nde (Kadir Gecesi) Cebrail'e dua ederler. , barış onun üzerine olsun, onunla 'musafaha' (el sıkışma) gerçekleştirir. Cebrail kiminle musafaha kılarsa, onun kalbi yumuşar ve gözündeki yaşlar artar.

Anlatıcı diyor ki:

- “Yâ Resûlallah! Oruçluya iftar verecek bir şeyi yoksa ne yapmalıdır? Söyle bana."

“Bir avuç yemek de yeter” dedi .

- “Ya bir lokma ekmek dahi bulunmazsa?” dediğimde, dedi ki:

“O zaman biraz su ile karıştırılmış süt ikram edilmelidir.”

- “Ya onda da yoksa?” dediğimde şöyle dedi:

"Bir yudum su." (et-Terghb ve't-Terhib, 2:431)

Meleklerin Ramazan ayında oruç tutanlar için dua ettikleri konu hakkında Halife Ali, Allah ondan râzı olsun, şu hadisi rivâyet eder:

Ramazan ayı girdiğinde Allah, Arş'ı (cennetin en üstünü) taşıyan meleklere şöyle emreder:

Şimdi tesbihinizi (Allah'ın büyüklüğünü ve yüceliğini ilan etmeyi) bırakın, Muhammed ümmeti için mağfiret dileyin! (Ramuzu'l-Ehads, Hadis Numarası: 584)

Alıntı: https://questionsonislam.com/article/reward-offering-iftar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber