Gün Batımından Önce Uyuya Kalıp Ertesi Sabah Uyananlar Oruç Tutabilir mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Gün batımından önce uyuyakalır ve ertesi gün sabaha kadar uyanmazsa, o günkü orucu sahih midir?
Hamd Allah'a mahsustur.

Gün batımından önce uyuya kalan ve ertesi günün fecirinden sonra uyanan kimse, âlimlerin çoğuna göre önceki gece orucuna niyet etmediği için o günün orucu sahih değildir. , ve gece güneşin batmasıyla başlar.

Alimlerin çoğu, ramazanın her günü için bir gece öncesinden oruca niyet edilmesi gerektiğini şart koşmuş olup, ay başında bir defa niyet etmek yeterli değildir. ) buyurdu ki: "Sabahtan önce oruca niyet etmeyen kimse için oruç yoktur." Ebu Davud (2454), Tirmizi (730) ve en-Nesaa'i (2331) tarafından rivayet edilmiştir. Nesai'den rivayet edilen bir rivayete göre: "Kim sabahtan önce oruca niyet etmezse, ona oruç yoktur." Bu hadis, El-Albaani tarafından Saheeh Abi Dawood'da sahih olarak sınıflandırıldı .

Niyet işi kolaydır: Bir kimse, gün batımı ile fecir arasında, ertesi gün oruç tutacağını düşünürse, niyet budur. Ertesi günün orucu için olduğunu bile bile yer veya içerse oruca niyet etmiş olur.

Ama gün batımından önce uyuyan kişi bunların hiçbirini yapmaz.

Malikilerin ve bir rivayete göre Ahmed'in görüşü, ayın başında bir niyetin yeterli olduğu yönündedir.

Bu görüşe göre uyuyan bu kişinin orucu sahihtir.

İbn Kudame (Allah ona rahmet etsin) dedi ki: Her gün için niyet gerekir. Bu, Ebu Hanife, eş-Şafa'i ve İbnü'l-Münzir'in görüşüdür.

Ahmed (r.a.)'den rivayet edildiğine göre, o ayın tamamını oruç tutmaya niyet ederse, o ayın tamamı için bir niyet yeterlidir. Bu, Malik ve İshak'ın görüşüdür. Çünkü o, doğası gereği oruca niyet etmeyi sahîh kılan bir vakitte niyet etmiş ve her gün bir gece öncesinden oruca niyet etmiş gibi sahihtir.

Kanaatimizce farz bir oruç olduğu için kaza orucu gibi her gün için de bir gece önceden niyet etmek gerekir.

Ayrıca her gün bir ibadettir ve bir gün geçersiz kılınırsa diğer günler geçersiz olmaz; Bir gün oruç tutmaya aykırı bir şey yapmak diğer günleri bozmaz. Böylece orucu kaza etmek gibi olur. Dolayısıyla her gün birinci günden ayrıdır (yani ayın başında yapılan bir niyet yeterli değildir).

Al-Mughni'den (3/23) alıntıyı bitirin .

Şeyh İbn Useymin (Allah ona rahmet etsin), Malikilerin görüşünün doğru olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşündü.

Allah ona rahmet etsin, şöyle buyurdu: Her gün oruç tutmak farzdır, o halde her gün için o vakitte niyet edilmelidir. Meselâ Ramazan'da otuza niyet etmek lâzımdır.

Buna göre, Ramazan'da ikindiden sonra uyuya kalan ve ertesi gün fecirden sonra uyanan kimse, o günün orucunu sahih olmaz, çünkü o gün oruca niyet etmemiştir. önceki geceden gün. Müellifin bahsettiği, mezhebinin meşhur görüşüdür.

Buna sebep olarak, her günün ayrı bir ibadet olduğunu, dolayısıyla Pazar orucu bozulursa, örneğin Pazartesi orucunun bozulmadığını ileri sürmüşlerdir.

Bazı âlimler, bir ibâdetin peş peşe yapılmasının şart koşulduğu hallerde, geçerli bir sebebe dayanmadıkça, baştan niyet etmenin yeterli olduğu görüşündedirler. [o ibadete devam ederken] yenilenmelidir.

Buna göre, bir kimse Ramazan ayının ilk gününde bütün ayı oruç tutmaya niyet ederse, ramazanda yolculuk gibi, orucu bozacak bir şey olmadıkça, bu niyet bütün ay için yeterlidir; bu durumda oruca başladığı zaman niyetini yenilemesi gerekir.

Bu daha doğru bir görüştür, çünkü bunu herhangi bir Müslümana sorarsanız, size ayın başından sonuna kadar oruca niyet ettiğini söyleyecektir.

Buna göre, her gece sahih olarak niyet edilmemişse, yine de yapılmış sayılır. Çünkü temel ilke, niyetin zaman aşımına uğramamasıdır. Onun için deriz ki: Eğer geçerli bir sebeb ile orucu bozulursa, kişi oruca devam ederse, niyetini yenilemelidir.

İnsanın kendini rahat hissettiği görüş budur ve başka bir görüşe bağlı kalınması mümkün değildir.

Eş-Şerhü'l-Mumti' (6/356) ' dan alıntıyı sonlandırın .

Güvende olmak için çoğunluğun görüşüne uymalı, günün geri kalanında yeme ve içmeden kaçınmalı, ardından günü telafi etmelisiniz.

İlmî görüş ayrılığının, gün batımından önce uyuyan ve şafak sökene kadar uyumaya devam eden kimseyle ilgili olduğuna dikkat edilmelidir. Fakat gece uyandığında bir an bile olsa ertesi gün oruçlu olacağını düşünürse orucu sahihtir ve bu konuda âlimler arasında ihtilaf yoktur.

Ve Allah en iyisini bilir.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber