Dişinin Arasında Kalan Yemeği Yanlışlıkla Yutmak Orucu Bozar mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hamd alemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur. Allah'tan başka ibadete layık ilah olmadığına ve Muhammed'in sallallaahu aleyhi ve sellem'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna şehadet ederim.

Soruyu soran kişi, o hurma parçasını yutup yutmadığından bahsetmedi. Ancak hurma tadıyla karışan tükürüğü yuttuğu, bunu uykuda veya uyanınca istemeden yaptığı sorudan anlaşılmaktadır. Her iki halde de orucu sahihtir.

İbn Kudâme " El-Muğni "Allah ona rahmet etsin adlı eserinde şöyle demiştir: "Sabahları dişlerin arasında yemekle uyanmak iki türlü olabilir: Birincisi, yemek parçacığının dışarı tükürülemeyecek kadar küçük olması ve bu nedenle yutulmasıdır: durumda oruç bozulmaz, çünkü yemek zerresi ağızdaki salyaya benzer hale geldiği için yutma kaçınılmazdır...” İbnü'l-Müntir bu sözü, " Alimler bu konuda ittifak etmişlerdir."

İbn Qudaamah devam ediyor, “İkincisi, yiyecek parçacığının büyük olabileceğidir. Tükürülürse oruç sahihtir, kasten yutulursa âlimlerin çoğuna göre oruç batıl olur."

Ağız salyası ile tat karışırsa da aynı hüküm geçerlidir. İbn Kudâme Allah ona rahmet etsin , uykuda iftar yapmak hakkında şöyle demiştir: " Bir kimse uykuda orucunu bozacak bir iş yaparsa, orucu batıl olmaz çünkü orucu kasten yapılmaz ve kimse bu vaziyetin farkında değildir. Oruç tutmak, orucu unutarak bozmaktan daha mağfiret eder."

Allah en iyisini bilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak