Dini Nikah Yaptırmadan Resmi Nikah Yaptırmak Caiz mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Evlilik dini bir kurumdur ve belli şartları vardır. Belediye tarafından yetkilendirilmiş bir memur tarafından yapılan resmi nikahta da aynı şart ve esaslar mevcutsa, o nikah da dini nikahtır. Ancak şartlar ve ilkeler dikkate alınmaz ve ihmal edilirse durum farklıdır; evlilik daha sonra gölgede kalabilir. Bu aşağıdaki gibidir:

Resmi nikahta, evlenecek çiftler, evlilikle ilgili ifadelerini net bir şekilde dile getirirler . Ancak, bu ifadeler kesinliği belirtmelidir . Belirsiz olmamalıdırlar . Bir diğer önemli nokta da şahitlerin Müslüman olması ve şahitlerden birinin erkek olması gerektiğidir . Ancak laik usulde tanığın ülke vatandaşı olması yeterlidir. Evlenenler süt kardeşi olmamalıdır ( Taraflardan birinin annesi sütünü diğer tarafa emerken vermişse, o zaman sütün erkek ve kız kardeşi sayılırlar..) Ancak resmi nikahta bu sorulmaz, memur tarafından da sorulmaz.

Müslüman bir kadın gayrimüslim bir erkekle evlenemez. Ancak mevcut mevzuatta buna dikkat edilmiyor ve memur nikahı sorgulamadan yapıyor.

Bu sakıncalar söz konusu değilse, çiftler sadece resmi nikahla da birbirlerine dinen helâldir. Aslında evliliğin şartı, iki şahit huzurunda her iki tarafın birbirini karı koca olarak kabul etmesidir.

Ancak bütün söylenenler, evlilik akdinin İslami ölçüler dahilinde yürütülmesini ihmal etmemelidir .

Mehmed Paksu

Aileye Özel Fetvalar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber