Cinler insan şeklini alabilir mi?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hem Kur'an'da hem de Sünnette manevi varlıkların insan veya hayvan suretlerine girebileceğine ve insanlar tarafından görülebileceğine dair işaretler vardır. Meselâ Cebrail'in (Cebrail) Meryem'e (Meryem) namuslu bir insan suretinde görünmesi bunun bir göstergesidir. Ayrıca Cebrail, hem aslı (1) hem de sahabeden Dihyetü'l-Kelbî (2) suretinde Peygamberimize görünür hale geldi. Melek sadece Peygamber tarafından değil, ashabı tarafından da görülmüştür. Bu hadis çok sahihtir ve Cebrail Hadisi olarak bilinir.

İslami kaynaklarda Azrail, Cebrail ve diğer bazı melek ve cinlerin Allah'ın izniyle insanlara farklı şekillerde gösterilebileceğine dair görüşler vardır. Bu görüşlerden bazılarına değinmek istiyoruz:

“ İma Solomon (sav) ilgili diğer ayetler fiziksel formda görünen ruhlar gibi, ve onun şeytanları çağıran ve onları subjugating, (3) ve yanında başka ayetlerde,

"Sonra ona vahyetimizi gönderdik ve o, kendisini ona mükemmel ve ölçülü bir insan suretinde takdim etti." ( Meryem, 19/17-18)

hem ruhların çağrılmasını hem de fiziksel form alan ruh varlıklarını gösterir. Ama burada kastedilen iyi ruhların çağrılması, 'kültürlüler' tarzında, o son derece ciddi dünyada ruhlara saygısızlık etmek ve onları kendi mekanlarına ve oyunlarına çekmek için değil, bir grup aziz gibi değildir. En ciddi ve ciddi bir amaçla ruhlarla istedikleri zaman buluşan Muhyiddin el-Arabi gibi - onlara çekilmek ve onlarla bir ilişki kurmak ve onların yerine gidip dünyalarına yakınlaşmak için onların maneviyatından faydalanmak için. İşte ayetlerin kastettiği budur ve ima içinde, insanı buna teşvik ettiklerinin anlaşılmasını sağlar. Bu tür okült sanatların ve bilimlerin en uç sınırlarının izini sürerler ve en iyi biçimlerine işaret ederler. (4)”

Meleklerin, cinlerin ve diğer ruhani varlıkların insan suretini almasının mümkün göründüğü ayetlerden ve bazı somut olaylardan anlaşılmaktadır. Bu manevi varlıklar, peygamberlerden başka bazı kimselere de görünür hale gelir. Nitekim Cebrail'i terbiyeli bir insan suretinde gören Meryem peygamber değildi. O zaman aklımıza şu soru geliyor: “O gördüğüne göre diğer insanlar neden göremiyor?”

Süleyman (as)'ın kavim ve ümmetinden bazı kimselerin, cinlerden bir şeytan gördükleri ve bu cinlerin Süleyman Peygamber için yapılarda çalıştıkları, deniz altında hazine avladıkları ve kendi suretlerinde başka şeyler yaptıkları bilinmektedir. Başta İbn Mesud, Ebu Hureyre ve Ebu Eyyub el-Ensari (Allah Onlardan razı olsun) olmak üzere bazı sahabeler, cinleri farklı şekillerde gördüklerini söylediler ve bunun üzerine Peygamberimiz onların bir kısmını şeytan, bir kısmını da cin olarak nitelendirdi. .

İnanmayan cinlere şeytan denildiği için gözlenen varlık cinlerdendi. Nitekim bazı İslam alimleri, konuyla ilgili bazı hadislere dayanarak, şeytan ve cinlerin de melekler gibi kendilerini başka varlıklar kılığına sokabilecekleri ve kendi formlarında da görülebilecekleri kanaatine varmışlardır. Buna delil getirmek için Peygamberimizin namazda kendisine saldırdığında şeytana galip gelmesi, onu boğması ve onu Mescid-i Nebevî'nin direklerinden birine bağlamak istemesi ve bunun bildirildiği ayeti gösterirler. bir cin, Belkıs tahtını Süleyman Peygamber'e getirebilirdi (Neml, 27/39). (5)

Diğer bazı İslam alimlerimeleklerin, cinlerin ve şeytanların kendi iradeleri ile huylarını değiştirip şekillerinden başka şekiller alabilecek durumda olmadıklarını ileri sürerek onu kabul etmenin sakıncalarına dikkat çekmiş ve bizi uyarmıştır. Örneğin Er-Razi, cinlerin başka şekillere girip insan kılığına girebileceğini kabul etmenin insanlar arasında güvensizlik yaratabileceğini ve bazı kimselerde annelerinin, babalarının, arkadaşlarının, eşlerinin ve kızlarının olabileceği şüphesine yol açabileceğini belirtmektedir. cinler. (6) Ayrıca Er-Razi, peygamber kılığına giremeyeceklerini çünkü aksi halde din ve İslam hukukunun hiçbir şekilde kredilendirilemeyeceğini belirtmektedir. Ayrıca İslam âlimleri ve münâfıkları kılığına giremediklerini, aksi takdirde onları öldürmenin, eserlerini paramparça etmenin insanlar için zaruret olacağını belirtiyor. (7)

Ebu Yala el-Farra, cinlerin, şeytanların ve meleklerin Allah'ın izni olmadıkça asllarını değiştiremeyeceklerini ve başka varlıklar kılığına giremeyeceklerini belirtmektedir. (8)

Dipnotlar:

(1) en-Necm, 52/6-14; Bkz. Yazır, Hak Dini, İ,

(2) Buhari, Fedailü'l-Kuran, 1;

(3) Bkz. Üzgün, 38/38; el-Enbiya, 21/82; en-Neml, 27/40.

(4) Sözler (Kelimeler), (20), 235.

(5) Ayni, Umdatül-Kari, VII, 102.

(6) Razi, Mafatihul-Ghayb, XIV, 54.

(7) Razi, age, XXVI, 208.

(8) el-Farra, el-Mutamed fi Usulid-Din, s. 174-175.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber