Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Adak etinden kimler yiyemez? Adak kurbanlıklar kimlere verilemez? Adak etinden kimler yiyemiyor? Adak eti kimlere verilemiyor? Adak etinden hangi kişilere verilmez?
Adak Kurbanı nedir, ne zaman kurban edilmelidir ve şartları nelerdir?
Adak Arapçada Nazr ( نَذْرٌ ) olarak ifade edilir. Fıkıh dilinde "dinen sorumlu olmadığı halde kendisine ibadet şeklinde bir şey farz kılmak" demektir.
Mutlak (herhangi bir şarttan müstakil) yemini yerine getirmek vacibtir. Belirlenen günde yerine getirilmeyen adak başka bir günde (kaza olarak) kaza edilir. Arzu edilen bir şarta tabi tutulan nezir, o şart yerine getirildiği anda vacip olur. (Büyük İslam İlmihali - Ömer Nasuhi Bilmen)
-Hadis-i şeriflerde Hz. Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yeminlerin Allah'a itaatten dolayı yerine getirilmesini emretmiş; Allah'a isyan veya Allah'ı beğenmeme gibi konularda yemin etmemek, verilmişse yerine getirmemek (Buhari, Eyman, 28, 31; Müslim, Nezir, 8; Ebu Davud, Eyman, 22)
- Bir şarta bağlı olarak kurban kesmeyi adak eden kimse, şart yerine gelir gelmez ilk fırsatta kurbanını yerine getirmelidir. Koşulsuz yeminler her zaman yerine getirilebilir (İbn Abidin, Reddülmuhtâr'ala el-Dürrü'l-Muhtâr, IX, 481). Ancak ilk fırsatta yerine getirilmesi uygundur. (El-Kasani, Beda'i' al-Sana'i', V, 94).
-Kurbanlık bir hayvanda (Vâcib 'Udhiyah) aranan nitelikler, adak için kurban edilecek hayvanda da aranır.
- Adak kurbanının etini adak adayan ve ailesi yiyemeyeceği gibi; baba, dede, torun ve kendi neslinden insanlar da tüketemez. Fakirlere sadaka olarak dağıtılmalıdır. (Büyük İslam İlmihali - Ömer Nasuhi Bilmen)