Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
İslam'ın gelişinden önce Araplar ay takvimini kullanıyorlardı. Gregoryen takviminden 11 gün daha kısa olan bu takvim mevsimleri takip etmiyordu.
O dönemde yıllık Hac veya Hac, daha çok büyük bir bayram niteliğindeydi ve ay takvimi mevsimlere uymadığından Hac, her yıl farklı bir ayda yapılırdı.
Bu, belirli yıllarda haccın, mahsulün henüz hasada hazır olmadığı ve dolayısıyla satışa sunulamadığı mevsimlerde gelmesi ve bu nedenle bayram hazırlıklarının sekteye uğraması anlamına geliyordu.
Araplar bu sıkıntıyı aşmak için belirli yıllarda takvime bir ay ekleyerek bir yöntem geliştirdiler. Bu yönteme kabisa adı verildi . Böylece Hac'ın gerçekleşeceği zaman değişken hale geldi ve tarihinin duyurulması daha sonra bir önceki Hac sırasında yapıldı.
Bu duyuru ilk olarak Qalammas isimli bir adamın sorumluluğundaydı. Qalammas, Haşim'in (MS 464-546) soyundan geldiği ve daha sonra Kureyş kabilesinin (Peygamber Muhammed'in kabilesi) babası olan Beni Kinane kabilesindendi. Qalammas ayrıca hangi aydan sonra ekstra on üçüncü ayın geleceğini duyurmaktan da sorumluydu.
Hac vaktini duyurma işini üstlenenlerin hepsine bundan dolayı Kalammasa adı verildi.
Kuran'da Ay Takvimi Peygamber Efendimiz (sav) kabisa uygulamasının durdurulduğunu ve Kalemmasi takviminin terk edildiğini duyurdu. Allah'ın emrettiği şekilde kameri takvim kullanılmış ve Hac zamanı her kameri yılın aynı günü olarak tespit edilmiştir.
Aşağıdaki Kur'an ayeti, Müslümanların takip edecekleri takvim olarak kameri takvimin kullanılmasını öngörmektedir: “ Güneşi bir nur, ayı bir nur kılan ve yılların sayısını ve hesabını bilesiniz diye onun mertebelerini ölçen O'dur. (Sure 10, Ayet 5) Allah bir sonraki ayette Müslümanlara Hac vaktini belirlemelerini emretmektedir:
“ Sana yeni ayları soruyorlar. De ki: Bunlar, insanlar (işleri) için belirli bir sürenin belirlenmesi ve hac için ayetlerdir. (2 Suresi 189. Ayet) Allah'ın emrettiği şekilde her yıldaki ayların sayısı, aşağıdaki ayette gösterildiği gibi 12 olacaktır: “ İşte! Allah katında ayların sayısı, Allah'ın gökleri ve yeri yarattığı günkü emriyle on iki aydır. (9 Suresi 36. Ayet)
Alıntı