Emeklilik Dilekçesi Veren Ancak Prim Borcu Bulunanlar Ne Yapacak?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Emeklilik dilekçesi veren eyt kapsamındakilere ,dilekçe verdiği tarih itibariyle prim borcu bulunanlara(bağ-kur prim borcu ve gss borcu) ,borcu ödeyinceye kadar emekli aylığı bağlanmamaktadır.
Gss borcu 4/a(ssk)ve 4/c(emekli sandığı) kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel teşkil etmez.
4/b (bağ-kur) kapsamındaki  emekli aylığı bağlanacak sigortalılar ise gss(genel sağlık sigortası) borcunu ödemesi gerekir.
Bu kişilerin emeklilik dilekçesi borcu ödedikleri tarihten geçerli sayılmaktadır.
Emekli aylıklarını hak ediş tarihi ise  borcun ödendiği tarihi takip eden aybaşı olarak kabul edilmektedir.
Önceki yapılandırma kanunlarında  30 nisan 2021 öncesine ait prim borcunu 4 ay içinde ödemeyen bağ-kurluların prim borcu silindi ve sigortalılık süresi durduruldu.
Eyt'li bağ-kurluların toplam prim günleri 9000 bin günden fazla olsa bile emekli aylığı bağlatabilmeleri için 30 nisan 2021 tarihinden sonra prim borcu olmaması gerekir.
Yeni yapılandırma kanununda prim borçlarının silinerek sigortalılık süresinin durdurulmasına ilişkin de bir hüküm yoktur.
Prim borcunu ödemeyen bağ-kurluların borçları 2008,2015,2018,2020 ve 2021 yıllarında çıkartılan kanunlar ile silindi ve borçların bulunduğu sigortalılık süreleride  durduruldu.
Durdurulan sigortalılık süreleri daha sonra cari asgari ücret üzerinden prim ödemek süretiyle ihya edilerek ,tekrar hizmete sayılması sağlanabiliyor. Bunun için yani ihya işleminin durdurulan sigortalılık günlerinin tamamı için yapılması da zorunlu.kısmi ihya hizmeti olmuyor.

Fehmi Büyükkaragöz
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak