Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bir dönem sonrasında otoriter ilk cumhurbaşkanı altında tek parti yönetiminden cumhuriyet , Mustafa Kemal ve onun halefi, (1923-1938 Atatürk) İsmet İnönü'nün çok partili (1938-1950), demokrasi 1950. TBMM üzerinde kurulmuştur demokrasi için vardır sivil yönetimin etkisiz olarak algılandığı zamanlarda askeri yönetimin kısa dönemleri tarafından kesintiye uğramasına rağmen, çoğu o tarihten bu yana yürürlükte kaldı . Her askeri ara dönemden sonra (1960–61, 1971–73, 1980–83), gözden geçirilmiş bir anayasayla güç sivillerin ellerine geri verildi .
1982'de ulusal referandumla onaylanan ve o zamandan beri birkaç kez değiştirilen mevcut anayasaya göre, ana yasama organı 600 üyeli bir parlamentodur.Büyük Millet Meclisi beş yıllık dönem için evrensel yetişkin oy ile seçilen (Büyük Millet Meclisi). Üyeler, siyasi partilere dayalı değiştirilmiş bir nispi temsil sistemi ile seçilir . Bir takım kısıtlamalar var: hem sol hem de sağdaki aşırılık yanlısı partiler yasaklandı ve ulusal oyların yüzde 10'undan azını alan hiçbir parti parlamentoda temsil edilemez. Dinin siyasi alanda ortaya çıkması büyük ölçüde engellenmiş olsa da, İslamcı partilerin Türk siyasetindeki rolü 1990'larda ve 2000'lerde genişledi.
Yürütme gücü başlangıçta arasında bölündü başbakan ve hükümet başkanı olarakdevlet başkanı olarak cumhurbaşkanı . Ancak, 2017'deki anayasa referandumunda seçmenlerin çoğunluğu, 2018 seçimlerinden sonra yürürlüğe girecek olan başbakanlık makamının kaldırılması ve cumhurbaşkanının rolünün genişletilmesinden yanaydı. Başlangıçta, cumhurbaşkanı parlamentoyu arayabilir veya feshedebilir, yasayı yeniden görüşülmesi için parlamentoya geri gönderebilir, yasaları anayasa mahkemesine havale edebilir, üç aya kadar olağanüstü hal ilan edebilir ve önerilen anayasa değişikliklerini bir halk referandumuna sunabilirdi. Temmuz 2018'de yürürlüğe giren 2017 referandumunun getirdiği değişiklikler, cumhurbaşkanının bir kabine atamasına, bakanlıkları oluşturmasına ve düzenlemesine, altı aya kadar olağanüstü hal ilan etmesine ve bütçeyi hazırlamasına da izin veriyor.
Adalet
Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan önce Türk medeni hukuku dinle bağlantılıydı ve şeriat mahkemeleri tarafından yönetiliyordu . 1926 reformlarıyla, kısmen İsviçre Medeni ve İtalyan ceza kanunlarına dayalı olarak bir dizi yeni kanun kanunu oluşturulmuştur. Bu değişikliklerin ardından, anayasa mahkemesi ile cezai, hukuki ve idari konulardan sorumlu mahkemeler de dahil olmak üzere yargının bağımsızlığı anayasa ile güvence altına alınmıştır. Bu kararları incelemek için bir temyiz mahkemesi de dahil olmak üzere bir dizi üst mahkeme de mevcuttur.
Yerel yönetim
Türkiye'nin illeri, cumhurbaşkanının onayına tabi olmak üzere Bakanlar Kurulu tarafından atanan valiler tarafından yönetilmektedir. İller ilçelere ve bucaklara ayrılmıştır. Köyler, her ikisi de köy sakinleri tarafından seçilen bir muhtar ve bir ihtiyarlar meclisi tarafından yönetilir.
Siyasi süreç
Türk siyasetinde tekrar eden bir tema, ilerici ve muhafazakar unsurlar arasındaki çatışmadır , eski niyeti tam olarak uygulamaya koymak. Atatürk'ün tamamıyla laik , Batılılaşmış bir devlet vizyonu ve Batılı Batılı devlet, geleneksel İslam-Türk kültürünün değerlerini korumaya çalışıyor . Eski Atatürk Türk siyasi yaşamında önemli bir yer kalır; Cumhuriyetin ilk 50 yılı boyunca, tüm büyük siyasi partiler Kemalizm doktrinlerine bağlılıklarını ilan ettiler.Türkiye'yi milliyetçi, cumhuriyetçi, devletçi, popülist ve devrimci olarak tanımlayan ve vurgulayan Atatürkçülük )Batılılaşma , dinin siyasetten ayrılması ve devletin ekonomik işlerde öncü rolü. Atatürk'ün kendi partisi olan Cumhuriyet Halk Partisi (Cumhuriyet Halk Partisi; CHP), Kemalizm'in hakimiyetiyle cumhuriyet tarihi boyunca bir dayanak noktası olarak kaldı.
1950 ile 1980 arasında Türk siyasi partilerinin sayısı, adları ve bileşimi sık sık değişti. Genel olarak, parlamentoda çoğunluğa ulaşmak için daha küçük partilerin desteğine dayanan bir ana solcu ve bir ana sağcı parti vardı - genel oyların kabaca eşit paylarını alıyorlardı. 1980'lerde ve 90'larda siyasi arenayı değiştiren önemli yapısal ve politik değişiklikler oldu. 1982'de yeni bir anayasa , koalisyon hükümetlerinin istikrarsızlığını azaltmayı amaçlayan mecliste temsil için yüzde 10'luk bir seçim barajı getirdi . Ekonomik konularda devlet müdahalesi azaltıldı, devlet tarafından işletilen çiftliklerin özelleştirilmesi programı getirildi ve her ikisi de yerli olan özel girişimve yabancı - teşvik edildi. Daha büyük partiler meclis çoğunluğu elde etmek için mücadele etmeye devam etti, ancak muhafazakar kanat itibarının arttığını gördü.
Bu değişikliklerin ortasında laiklik anayasada yer almaya devam etse de, İslam yanlısı siyasi partilere verilen destek büyük ölçüde arttı. 1990'larda seçim başarıları Refah Partisi (RP) -bir İslamcı sonradan Korumasını yapmadığı için 1998 yılında yasaklanan partinin muhafazakar yükselişini laiklik-çöktürülmüş Adalet ve Kalkınma Partisi , oldu; (AKP Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ve) ülkenin 21. yüzyılın ilk on yılında baskın parti.
Güvenlik
Türkiye'nin silahlı kuvvetleri , Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı ülkelerinden gelen algılanan tehdide karşı koymak için 1952'de katıldığı Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne (NATO) olan bağlılığıyla önemli ölçüde şekillendi . NATO ülkeleri arasında, kısmen tüm Türk yetişkin erkekleri için zorunlu askerlik hizmeti nedeniyle , ABD'den sonra en büyük daimi orduya sahiptir . Önemli destek ve silah aldığı ABD'nin yakın bir müttefiki ve ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapan bir avuç NATO ülkesinden biri. Türkiye aynı zamanda ABD, Birleşik Krallık , İran ve Pakistan ile birlikte şu anda dağılmış durumda olan bir üyeydi.Sovyetler Birliği'ni Arap Ortadoğu'dan ayıran “sınırlama halkasının” bir parçası olarak oluşturulan Merkezi Antlaşma Teşkilatı . Türkiye üyesidir Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ve Avrupa Konseyi . 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra askeri harcamalarını önemli ölçüde artıran yegane NATO ülkelerinden biri olan Türkiye'nin siyaset kurumu, Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik arayışında olduğu için ancak 2003'ten sonra ordunun rolünü yurt içinde azaltmak için çaba sarf etti .
Eğitim
Devlet eğitim sistemi beş ana sektörü içermektedir. Ücretsiz ve zorunlu olan ilköğretim altı yaşında başlar ve sekiz yıl sürer (dört yıllık bir ortaokul programı içerir). İlkokulların önemli bir kısmı, tarımsal faaliyetler ve el sanatları eğitiminin ağırlıkta olduğu köy okullarıdır. Hemen hemen tüm uygun çocuklar kayıtlıdır. Yine zorunlu olan orta öğretim dört yıl daha devam eder. Genel bir lisede tamamlanabilirveya ortaokul seviyesinin tamamlanmasından sonra girilebilecek çok sayıda teknik ve mesleki okuldan birinde. 21. yüzyılda yüksek öğretimde hızlı bir artış görüldü ve yüzyılın başında yaklaşık 60 olan üniversite sayısı 2020'de 200'ün üzerine çıktı.İstanbul , Ankara , ve Ege (Ege, İzmir'de) veAnkara Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi veHacettepe Üniversitesi Ankara'da.
Sağlık ve Refah
Sağlık hizmetleri hem devlet hem de özel sağlık hizmetleri tarafından sağlanmaktadır. Tüm çalışanlar , sağlık sigortası sağlayan sosyal güvenlik sistemi kapsamında değildir . Türkiye'de yeterli sayıda doktor ve diğer sağlık çalışanı bulunmaktadır, ancak tesisler kentsel alanlarda yoğunlaşmıştır. Buna karşı koymak için hükümet, köylerde her biri bir ebe ile çalışan bir “sağlık evleri” ağı işletmektedir; bir hekim tarafından yönetilen ve köy gruplarına hizmet veren “sağlık birimleri”; ve ilçe ve il merkezlerinde bulunan grup hastaneler.
Emeklilik ve diğer sosyal güvenlik programları Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı bünyesinde çeşitli kuruluşlar tarafından koordine edilmektedir. Bu programlara çok az tarım işçisi katılmaktadır.
Kültürel hayat
Kültürel olarak, pek çok açıdan olduğu gibi, Türkiye, kendi benzersiz karışımını üretmek için her ikisinden de unsurlar alarak Doğu ve Batı arasında yer almaktadır. Şimdi bölge teşkil cumhuriyeti kültür etkilere çarpıcı bir dizi konu olmuştur; Bunlar , Klasik Avrupa ve İslami Ortadoğu uygarlıklarından arazide hala görülebilen zengin bir arkeolojik miras bırakmıştır . Kültürel öneme sahip çeşitli yerler UNESCO olarak belirlenmiştir. İstanbul çevresindeki tarihi alanlar , Divriği Ulu Camii ve Hastanesi, Hattuşa'nın eski Hitit başkenti , Nemrut Dağ ve Xanthos-Letoon'daki kalıntılar, Safranbolu şehri ve Truva arkeolojik sit alanı dahil olmak üzere Dünya Mirası alanları . Bunlara ek olarak, UNESCO Türkiye'de iki farklı ilgi çekici özelliği (hem kültürel hem de doğal öneme sahip yerler) tanıdı: Göreme Milli Parkı bölgesi ve günümüze kadar gelen Bizans sanatının izleriyle tanınan Kapadokya Kayalık Alanları etkileyici kayalık manzarası ve eşsiz mineral oluşumlarının teraslı havzaları ve taşlaşmış şelaleleriyle tanınan Hierapolis-Pamukkale, burada MÖ 2. yüzyılda inşa edilmiş termal banyo ve tapınak kalıntılarının hala mevcut olduğu yer.