Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
DERS TÜRKÇE
KONU BOYAMA VE ÇİZGİ ÇALIŞMALARI
BÖLÜM II:
BECERİ ALANI VE KAZANIMLAR SÖZLÜ İLETİŞİM
1.1. Düşüncelerini ve duygularını ifade eden, seviyesine uygun cümleler kurar.
OKUMA ilk okuma
2.1. Sesleri hisseder, tanır ve ayırt eder.
YAZMA
3.1. Yazma materyallerini uygun biçimde kullanarak çeşitli boyama/çizgi çalışmaları yapar.
ÖĞRENME-ÖĞRETME YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Sunuş yolu, alıştırma ile öğretim, soru-cevap, dramatizasyon, tartışma, katılımla öğretim, yaparak yaşayarak öğrenme vb.
KULLANILAN EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ ARAÇ VE GEREÇLER Sınıf, ders kitabı, konularla ilgili tablo, şema ve görseller
KAZANDIRILMAK İSTENEN KİŞİSEL NİTELİKLER Okuma yazmaya hazırlık, düşünme, anlama, sıralama, sınıflama, sorgulama, ilişki kurma, analiz sentez yapma ve değerlendirme, Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma
ETKİNLİK SÜRECİ
Çizgi çalışması :Yazmaya başlamadan önce öğrencilerin parmak, el ve kol kaslarını geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmalar boyama ve çizgi çalışmaları öncesinde öğrenciyi destekleyecek nitelikte olmalıdır. Çizgi çalışmaları yazılacak harfin yapısal özelliklerine uygun olarak harflerin yazım yönleri, ana karakterleri ve yazım estetiği göz önüne alınarak öğrencilere el esnekliği kazandıracak nitelikte olmalıdır.
Dinleme Eğitimi
* Dinleme eğitimi çalışmaları ilk okuma yazma öğretiminin başında, ilk harfin (e) öğretimine geçmeden önce gerçekleştirilmeli ve tamamlanmalıdır. Öğrencilere harflerin sesleri verilmeden, doğal ve yapay ses kaynaklarından çıkan sesler dinletilmelidir. Dinletilen sesin kaynağını fark etmeleri sağlanmalıdır. Ardından doğal ve yapay ses kaynaklarına karşılık gelen duyduğu sesleri tanıma, ayırt etme ve taklit etme çalışmaları yapılmalıdır. Dinleme eğitimi çalışmaları, öğrencilerin ilk okuma yazma öğrenirken ses harf ilişkisini daha kolay çözebilecekleri ve harfleri doğru ve net seslendirmelerini sağlayacak nitelikte olmalıdır.
BÖLÜM III
Ölçme-Değerlendirme:
Bireysel ve grupla öğrenme ölçme değerlendirmeler - Metin ile ilgili yazılı, sözlü etkinlikler ve çalışmalar yapılır.
- Duyduğu sesleri taklit etmelerini ister.
BÖLÜM IV
Planın Uygulanmasına
İlişkin Açıklamalar Öğrencilerin öğrenme öğretme sürecine aktif katılımı sağlanmalı ve öğrenciler kendi öğrenmelerinin sorumluluğunu almaları konusunda teşvik edilmelidir.
Öğrenme öğretme sürecinde mümkün olduğunca bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanılmalıdır.
Dersin işlenişinde ve uygulamalarda görsel iletişim araçlarına yer verilmelidir.