Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sonbaharda, ağaçlar neden yaprak döker? Ağaçlar neden Sonbaharda yaprak döker? Ağaçların Sonbaharda yaprak dökme nedeni nedir? Sonbaharda ağaçların yaprak dökmesi bilimsel bir durum mu?
Mevsimlerin yazdan sonbahara değişmesi birçok ağaçta şaşırtıcı bir değişime neden oluyor; canlı yeşiller yerini parlak sarılara, turunculara ve kırmızılara bırakıyor. Daha sonra yapraklar çıplak gövdeleri ve iskelet dallarını bırakarak düşer. Peki gerçekte neler oluyor? Sonbaharda ağaçlar neden yapraklarını kaybeder? Hadi bulalım.
Ağaçların içindeki farklı doğal kimyasallar, yaprakların farklı renklerini üretir. Klorofil , yeşil rengi üreten kimyasaldır ve fotosentez (ağaç büyümesinin anahtarı olan güneş ışığını enerjiye dönüştürme süreci) en verimli şekilde yeşil yapraklarda işlenir. Büyüyen bitkilerin çoğunun yeşil olmasının nedeni de budur. Ağaçlar yaz aylarında mümkün olduğu kadar fazla enerji üretebilmek için yapraklarını bilinçli olarak klorofille doldururlar.
Sonbahar geldiğinde ağaçlar birkaç aydır güneş ışığından enerji üretip depolamakla meşguldü. Pek çok açıdan, önümüzdeki kışa hazırlanmak için enerji ve şeker depolayarak tüm yıl boyunca önümüzdeki kışa hazırlanıyorlar. Sonbaharda sıcaklıkların düşmesiyle birlikte klorofil üretimi durur ve bu kimyasalın yapraklardaki miktarı azalır. Bu da yaprakların içindeki diğer kimyasalların ön plana çıkmasını sağlar.
Klorofil azaldıkça geriye bol miktarda sarı renkli karotenler kalır . Bu sarı tüm yıl boyunca yapraklardaydı ama yerini yeşile bıraktı; sonbaharda nihayet kendini gösterme şansını yakaladı. Sıcaklık donma noktasının üzerinde kalırsa kırmızı ve pembe renklerin ortaya çıkmasına neden olan antosiyaninler üretilir. Ayrıca sonbahar ne kadar kuru ve güneşli olursa, o kadar çok antosiyanin üretilir ve yapraklar o kadar kırmızı olur. Bu süreç sonbaharda yavaş yavaş gerçekleşir ve ağaç boyunca eşit şekilde gerçekleşmez, bu nedenle sürekli değişen yeşil, sarı ve kırmızı renklerin geniş bir karışımına sahip ağaçlar görürüz.
Sonbaharda havaların soğuması ve günlerin kısalması nedeniyle oksin adı verilen hormonun üretimi azalır . Bu da absisyon tabakasını zorlar ve yaprak ile dal arasındaki bağın zayıflamasına neden olur. Sonunda bağlantının gücü rüzgarın yaprağı uçurmasına yetecek kadar zayıflar.
Yaprak döken ağaçların yapraklarını kaybetmesinin birkaç nedeni vardır:
Bu, ağacın sert kış boyunca daha az enerji harcadığı anlamına gelir
Gövde içindeki nemi muhafaza eder ve kurumasını önler
Rüzgârın dallar arasından geçmesine izin vererek ağaca daha az yük bindirir; kış fırtınalarında ve fırtınalarda ciddi bir sorundur