Sıvıların Hacmini Ölçmek İçin Kullanılan Cisim Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sıvıların hacmini ölçmek için dereceli silindir kap kullanılır. Diğer araç gereçler ise şöyledir;

1) Beher 

2) Mezür 

3) Dereceli Silindir 

Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır.

Sıvılar bulundukları kabın şeklini alırlar ve sıvıların hacmini ölçmek için genel olarak dereceli silindir veya ölçü silindiri olarak da bilinen mezür veya dereceli kap kullanılır. Mezür dar bir yapıya sahipken kaplar geniştir. Bu tür araçların uçları genelde sıvının kolay dökülebilmesi için kıvrık yapılır, üzerinde çizgiler mevcuttur ve her bir çizgi, ölçülen sıvının miktarını gösterir. Cama oranla daha hafif ve daha dayanıklı maddelerden üretirler.

Mezür veya dereceli kaplar aynı zamanda katı cisimlerin hacmini ölçmek için de kullanılabilir. İçi sıvı dolu mezür veya dereceli kabın içine katı cisim bırakıldığında sıvının değişim miktarı, katı cismin hacmini verir. Katılar için ayrıca mezür veya dereceli kaplar kullanılarak taşırma yöntemi uygulanır; kap ağzına kadar sıvı ile doldurulur, katı cisim kabın içine bırakılır ve taşan sıvının hacmi başka bir dereceli kap ile ölçülerek katı cismin hacmi bulunur.

Sıvıların hacmini ölçmekte kullanılan cisim mezür olarak adlandırılır. Diğer adıyla ölçü silindiri ya da dereceli silindir diye bilinir. Mezür sıvıların hacimlerini ölçmekte sıklıkla kullanılan bir laboratuvar gerecidir. Mezürün üzerinde bulunan her çizgi ölçülen sıvının miktarını gösterdiği için dereceli silindir de denilmektedir.

Mezürler genellike cam, plastik ve polipropilen materyallerinden imal edilirler. Genellikle ince ve uzun formludurlar ancak kısa formlu ölçü silindirleri de mevcuttur. Dar ve silindirik bir şekle sahip olan büyük ölçülü mezürler kimyasal dayanıklılığa sahip olan polipropilen maddesinden imal edilirler. Saydamlık özelliğinden ötürü  polimetilpentinden yapıldıkları da görülür. Bununla birlikte kapaklı çalkalama mezür örneklerine rastlamak mümkündür. Mezürler laboratuvarlarda genellikle 10ml, 25ml, 50ml, 100ml, 250ml, 500ml ve 1000ml ölçülerinde kullanırlar. Dereceli silindirler ile laboratuvar şişeleri ve beherlere nazaran daha doğru bir ölçüm yapmak mümkündür.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber