Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Erime Nedir?: Katı bir maddenin ısı alarak sıvı hale geçmesine erime denir.
Çözünme Nedir?: İki ayrı maddenin birbiri içerisinde iyonlarına veya moleküllerine kadar ayrılıp homojen olarak karışmasına çözünme denir.
Erime ve çözünme çoğu kez birbiriyle karıştırılır. Halbuki çözünme ve erime birbirinden oldukça farklıdır. Isı alan maddelerin şekli değişir ve erime başlar. Tıpkı buz ya da dondurmanın erimesinde olduğu gibi.
Çözünme ise katı maddelerin suda görünmez hale gelmesine denir.
Erime İle Çözünme Arasındaki Fark Nedir
Erime bir maddenin ısı alarak sıvı hâle geçmesine denir. Fiziksel olan bu olayın meydana geldiğisıcaklığa erime sıcaklığı denir. Erime donmanın tersi olarak da ifade edilebilir. Erime sıcaklığı katı maddelerde ayırt edici bir özelliktir. Erime sıcaklığı maddeden maddeye değişmektedir. Basınca ve saflığa bağlı olarak değişir. Saf maddelerin erime ve donma sıcaklıkları eşittir. Saf maddelerde erimeolayı gercekleşirken sıcaklık sabittir aynı zamanda ısı artışı devam etmektedir ve bu ısı artışı katı madde tamamen eriyene kadar devam eder. Sonrasında tamamen eriyen maddenin ısı ve sıcaklık artışı bir sonraki hal değişimine kadar sürekli artar.
Çözünme Olayı
Bir maddenin başka bir madde içerisinde gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklere homojen olarak ayrışması olayına çözünme denilir. O halde bir madde bir başka madde içerisinde en küçük yapı taşına ayrışmaktadır. Bu yapıtaşları maddelerin cinsine göre, molekülleri, iyonları ve çok nadiren de atomları şeklinde olabilir.
Erime ve çözünme arasındaki farklar
- Erimede ısıya ihtiyaç vardır, çözünme de ise ısıya ihtiyaç duyulmaz.
- Erime için bir başka maddeye gerek duyulmaz, çözünmede ise çözücü bir maddeye ihtiyaç duyulur.
- Erime sonrasında yeni bir karşım elde edilmez, çözünme sonucunda çözelti elde edilir.
Erime ve çözünmeye örnekler
Erimeye örnek: Buzun belli bir ısı altında eriyip su haline gelmesi.
Çözünmeye örnek: Su içerisinde şekerin çözünerek şekerli su çözeltisinin elde edilmesi. Burada su çözücüdür, şeker ise çözünendir.