Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Afrika'da hayatta kalmanın zor olduğu bir coğrafyada şüphesiz ki bir çok farklı hayvan eti yenmekte, bunlardan birisi de zürafalar. Bu farklı et türü, tadı ve beslenme açısından alışılagelmiş diğer hayvanlar kadar iyi değil, fakat zürafa eti yenen toplumlarda konu hayatta kalmak olduğundan etin tadını düşünen kim olabilir ki !!!
Afrika gibi yaşam koşullarının çok zor olduğu toplumlarda dükkanlarda ve yol kenarlarındaki standlarda bile zürafa etinin satıldığına şahit olabilirsiniz. Kaynaklara göre Los Anglesta 1970 li yıllarda egzotik restoranlarda zürafa etinin satışa sunulduğuna dair kanıtlar mevcut. Tabiki de Los Anglestaki bu durumun hayatta kalmak için değil zevk için tüketildiğini tahmin etmek zor olmasa gerek !!!
Zürafa Eti Yemiş Bir Kişinin Yorumu:
''Benim için zürafa eti hindi göğsü eti ile sığır filetosu kesilmiş sığır eti arasında bir melezdi. Ama sadece bir kez yaşadığım ve oldukça kuru olduğu için, birden çok kez farklı şekillerde pişirmeyi denemiş olsaydım farklı bir deneyim olabileceğini düşünüyorum.
Güney Afrika'da insanlar etlerini tüketmek için zürafaları öldürüyor. Bu özel et türü, tadı veya beslenme açısından diğer hayvanlar kadar iyi değildir.''
Zürafa Eti Helal mi ?
İslamiyete göre alimlerin de bilgileri ışığında geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır, deve kuşu, tavuk, kaz, ördek, zürafa, güvercin, bıldırcın, koyun, keçi, deve, sığır, manda, ekin kargası, tavus, kırlangıç, tavşan ve turna vb. hayvanların eti yenir.
Bufalo, zürafa, zebra, kanguru, midilli ve deve kuşu gibi hayvanların etinin yenilmesi helal midir?
İslâm bilginleri, Kur’ân-ı Kerîm’de ve Hz. Peygamber (asv)’in hadislerinde belirtilen amaç ve ilkeler ışığında ictihad ederek, hangi hayvanların etinin helâl ve haram olduğunu ya tek tek veya gruplandırarak belirlemeye çalışmışlardır.
Buna göre, geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır, deve kuşu, tavuk, kaz, ördek, zürafa, güvercin, bıldırcın, koyun, keçi, deve, sığır, manda, ekin kargası, tavus, kırlangıç, tavşan ve turna vb. hayvanların eti yenir.
Vahşi hayvanlar gibi ot yeyip geviş getiren hayvanlardan olan bufalonun eti de yenir.
Saldırgan olmayan, geviş getiren ve otçul bir hayvan olan kanguru, eti yenen hayvanlar arasında yer alır ve isteyenler etini yiyebilir.
Zebra, yaban eşeği türlerinden biridir. Her ikisinin yenmesi de helaldir.
At etine gelince:
Şâfiî ve Hanbelî mezhepleriyle Malikîlerden gelen bir rivayete göre, at etinin yenilmesi mubahtır (yenilmesinde sakınca yoktur). Bu konuda Câbir b. Abdullah'ın rivayet ettiği, "Resûlullah Hayber günü ehlî merkep etini yasak etmiş, at etine izin vermiştir. (Buhârî, "Zebâih", 27; Müslim, "Sayd", 36, 37, 38) mealindeki hadis delil olarak kabul edilmiştir. Hanefîlerden Ebû Yûsuf ve Muhammed de bu görüşü benimsemişlerdir.
Hanefî Mezhebi'nde tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen ikinci bir rivayete göre ise, at etinin yenilmesi tenzihen mekruhtur (hoş karşılanmamıştır). At etinin, tahrimen mekruh, hatta haram olduğunu söyleyen alimler de vardır. Kuşkusuz, bu hükme varılmasında atın, o dönemde gerek askeri gerekse sivil hizmetlerde yoğun bir şekilde kullanılan bir hayvan olmuş olması etkili olmuştur.
Buna göre günümüzde at etinin yenmesinde sakınca yoktur denilebilir. Bir at cinsi olarak Middili'yi de bu kategoride değerlendirmek mümkündür.