Yumurtanın Anatomisi

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Tavuk yumurtası mükemmel bir proteindir. Bir pastured tavuk ‘ın yumurta sarısı içeren vitaminler A, D, E ve K, iyi kolesterol, lesitin yükler ve sağlıklı yağlar bir sürü (yağların parçalamak ve sindirim kolaylığı yardımcı olan doğal emülgatör). Bir yumurta sarısı harika doğal kolin kaynağı olup, uygun karaciğer fonksiyonuna ve sağlıklı beyin gelişimine katkıda bulunan temel bir besin maddesidir – hamileler, emziren anneler ve küçük çocuklar için oldukça iyidir. Yumurta beyazı biraz daha fazla protein ve yumurta sarısından biraz daha az yağ içerir ve B-2, B-6 ve B-12 de dahil olmak üzere B vitaminleri ile doludur. Hatta düşük kalorili bir sayıya sahiptir.

Sarısı ve beyazı kendi başlarına harika olsa da, olağanüstü ve rakipsiz bir gıda kaynağı oluştururlar. Birçok yönden, yumurta sarısı ve beyazı, yumurtanın sunabileceği yararları toplamak için birlikte yenilmelidir. Örneğin, yumurta sarısında bulunan E vitamini, yumurta beyazındaki selenyum ile birlikte antioksidan özellikler yaratarak vücut dokularının bozulmasını önlemeye yardımcı olur.

En önemlisi, bütün bir yumurta, insan vücudunun sağlıklı bağışıklık fonksiyonu için ihtiyaç duyduğu dokuz temel amino asidin besin kaynaklı bazı kaynaklarından biridir. İnsan vücudu bu esansiyel amino asitleri kendi başına üretemez; sadece dağıtılabilir amino asitler olarak adlandırılanları üretebiliriz – bu yüzden onları yiyeceklerden almalıyız. Amino asitler ayrıca aşırı yağ emilimiyle de mücadele ederler, bu nedenle yağda yumurta sarısını tüketmek uzun vadede sadece yumurta akı yemekten daha iyi yağlanmaya yardımcı olur.

Son olarak, omega-3 yağ asitleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tıpkı esansiyel amino asitler gibi, vücut onları sentezleyemez, bu yüzden onları yediğimiz gıdalardan temin etmeliyiz. Omega-3’lerde doğal olarak daha yüksek yumurtalar yetiştirilen, otlatılmış ve yemleme yapabilenlerin tavukları üretir. Dışarıda otlanmak tavuklarınız için iyidir ve sizin için de iyidir.

Kabuğun Altında
Artık yumurtanın ne kadar besleyici olduğunu biliyoruz, yumurta içeriğinin kabuk altında nasıl göründüğünü görelim.

Yumurta Sarısı
Bir yemeğin içine karıştırılmadan önce, sarının başlıca amacı, gelişmekte olan embriyoyu inkübasyon süreci ile beslemektir. Popüler inanışın aksine, yumurta sarısı piliç değildir; pilici besler. Kuluçka çıkması ile birlikte , fetüs yumurtadan çıkmaya hazırlanırken tüm yumurta sarısını emer. Yenidoğanlar daha sonra yumurta sarısının geri kalanı tarafından üç gün boyunca beslenirken, kardeşleri yumurtadan çıkmayı bekler. Yolk’un (Yumurta Sarısı) rengi, yumurtadan çıkan kıl türüne veya yumurtadan çıkacak civciv türüne göre değişmez. Daha ziyade, renk bir kuşun diyetindeki çeşitlilikten doğrudan gelir. Yeşillikler, otlar ve çeşitli yemlenmiş proteinler üzerinde yemek yiyen bir tavuk, daha derin sarı üretir. Bunu mağazadan satın alınan yumurtaların soluk yumurta sarısı ile karşılaştırın.

Yumurta Akı
Şeffaf, sıvı halde olan albümen (Yumurta Akı) ısıtıldığında ve pişirildiğinde beyaza dönüyor. Dört bölüm içerir: dış ince, dış kalın, iç ince ve iç kalın. Yumurta akı, yumurta sarısı ve kabuğuna chalazae denen iki kord ile bağlanır. Bir chalaza, sarının tepesine bağlanır ve bir tanesi dibe bağlanır, sarısını askıya alır ve sabit tutar. Bu önemli bir iştir, çünkü chalazae sağlıklı bir civciv embriyosu yetiştirme beklentisiyle yumurtanın kırılgan iç bölgelerini doğru yönlendirir. Sadece farklı bir bağlamda chalazae aşina olabilir: Bir yumurta açık çatlamış gibi, iki kordon sarısına doğru çırpılır ve yumurta içeriğinin yüzeyinde küçük düğümler veya ipler olarak görünür.

Yumurta Kabuğu
Kabuğun ana işlevi, yumurta sarısının ve albüminin (Yumurta Akını) bütünlüğünü korumak ve gelişmekte olan embriyoyu korumaktır. Bunu esas olarak sert, kalsiferli dış yapısıyla bu işi iyi yapıyor gibi görünüyor, ancak kabuk üç katmana sahiptir.

İlk iç katman, albümeyi kabuğa bağlar.
İkinci süngerimsi katman , oksijenin akmasına izin veren ve iç kısımların nem ve karbon dioksiti serbest bırakmasına yardımcı olan gözenekler içerir.
Aynı zamanda çiçek denen kütikül tabaka , kabuğun dışında bulunan, yumurta gözeneklerini kaplayan ve bakterilerin büyüyen civcivlere zarar vermesini önleyen görünmez bir tabakadır.
Tavuk bakıcıları sık sık çiçeklerle (kütikül tabakaya) temas eder. Suda çözünebilir ve kolayca yıkanabilir, bu nedenle yıkanmış yumurtaları soğutmak çok önemlidir: Su, çiçeklerin(kütikül tabakanın) bakteri bastırıcı özelliklerini yok eder ve içerideki hassasiyeti ortadan kaldırır. Yumurta yemeye ilgi duyan kişi için bu, yumurtanın daha çabuk bozulduğu ve yemek için gittikçe daha güvensiz hale geldiği anlamına gelir. Sonuç: Kesinlikle gerekmedikçe yumurtalarınızı yıkamayın.

Bir çok kişi kuş yumurtası kırıldığında içinden çıkan sıvının doğmamış civcivin yapısı olduğunu sanıyor. Hatta bir çok kişi bu yanlış bilgisi yüzünden yumurta yemiyor. Bizde konuya açıklık getirmek ve siz sevgili okurlarımızı bilgilendirmek için bu yazıyı hazırladık.

Gelelim bizim yumurta diye yediğimiz yumurta akı ve yumurta sarısının ne olduğuna. Kuşlar iç döllenme dış gelişme yaptıkları için yumurtalar anne vücudundan çıktığında anne ile olan tüm aktarım yolları kalkar. Bu da yavrunun besinin yumurta içinde olmasını gerektiriyor. Bu sebebten dolayı da şemada besin anlamına gelen, “vitellüs” adı ile gösterilen sıvı yumurtaya anne vücudunda aktarılır. İşte bu vitellüs sıvısı bizim yediğimiz yumurta sarısı. Yumurtanın içinde bir de albumin sıvısı vardır ki hava boşluğununda desteğiyle basınca ve dış etkenlere karşı embriyoyu korur. İşte bu sıvıda yediğimiz yumurta akıdır.

Mutfak Kreasyonları
Yumurta, mutfak ve fırında çok iyi çalışan bir işçidir ve diğer şeylerin yanı sıra bir bağlayıcı veya kıvam arttırıcı madde, bir emülgatör ve bir sır olarak rolüyle büyülü birşeydir. Yumurtanın pek çok mutfak başarısı, proteinlerine ve farklı elementlere, sıcaklıklara ve uygulamalara nasıl tepki verdikleriyle ilişkilendirilebilir. Örneğin proteinler ve nem içeriği mayalanmaya katkıda bulunur. Bir yumurta hızla dövüldükçe, proteinler hava kabarcıklarını örten ve şeklini tutan kabarık bir doku oluşturan esnek bir filme dönüşür. Bu işlem, bir beze veya sufle oluşturmak için çok önemlidir.

Bir yumurta ısıtıldığında, nem buharlaşarak, ürün dokusunu veren bir gıda veya fırınlanmış bir ürüne hava cepleri oluşturur. Sarısı hemen hemen tüm yiyeceklerin zenginliğini ve lezzetini arttırır; Mükemmel pişmiş çerez veya kekin içinde lezzetli yiyecekler düşünün. Proteinler başka şekillerde çalışmaya devam eder: Bir yumurtayı ısıtmak doğal olarak proteinlerini birleştirir ve yumurtanın yapısını oluşturmak için bağlayıcı bir madde olarak hareket etmesine izin verir. Köfte veya güveçlerin şeklini düşünün.

Gıda etiketlerini okuyarak tanıyabileceğiniz önemli bir yağ emülsiyonlaştırıcısı olan lesitin de bir yumurta sarısında bulunur. Sarısı lesitin yağları parçalamak ve yemeğin geri kalanını bir arada tutmak için çalışır. Lesitinsiz olarak, hollandaise sosu veya mayonezde kadifemsi dokuyu elde etmektir.

Yumurta, doğanın inanılmaz bir başarısı, tavuk bakıcılarının bolca sahip olduğu bir süper yiyecektir. Tabii ki, gelişmekte olan bir civciv için ilk ev olarak birincil rolünde, aynı zamanda üstün bir kuluçka yapısıdır. Annenin tüyleri, nazik hareketi ve ortam sıcaklığı ile birlikte, yumurta ustalıkla yeni bir hayatın tadını çıkarır.

harikalar-diyari.net

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber