YOL HİPNOZU NEDİR?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Otoban Hipnozu nedir?
Otoban hipnozu, bilincin ve bilinçaltının farklı şeylere konsantre olmasıyla, beynin otomatisite(hiçbir şeyden etkilenmeyen, kendi kendine çalışan) özelliğinin ortaya çıkmasıdır. Otoban hipnozu yaşayan kişi, aracını güvenli bir şekilde sürmek için, gerekli olan uyaranları algılayıp, doğru zihinsel işlemleri yapmasına karşın, esasen bilinçli zihni sürüşten tamamen farklı bir konuya odaklanmıştır. Otoban hipnozu (yada beyaz çizgi ateşi) genellikle uzun yolculuklarda ortaya çıkar.

Yol Hipnozu Nedir?

1921 yılındaki bir makalede ilk kez kullanılan yol hipnozu kavramı, sürücünün yol üzerinde bir noktaya kilitlenmesi ve bir çeşit transa girmesi anlamına geliyor. Gözler açık halde uyumak gibi görülen durum, bilincin ve bilinçaltının farklı şeylere odaklanması sebebi ile beynin sürücüde otomatikleştirilmiş bir davranış geliştirmesine sebep olur. Otoyol hipnozu adı ile de bilinen trans durumu, farklı bir farkındalık hissi olarak değerlendirilebilir. Uzun yolların benzer yapıları, sürücüyü gözleri açık bir trans durumuna sokar. Bu sebeple araç sahibi girdiği trans sebebi ile araç kullanımına devam etse bile yol farkındalığı yok denecek kadar azalır ve yola karşı bir duyarsızlık başlar.

Otoban hipnozu ile ilgili bilimsel litaratür!
Bu kavram, ilk olarak 1921 yılında yayınlanan bir makalede “yol hipnozu” adı ile anılmış, araç sürüşü sırasında kişinin,  tek bir noktaya bakarak, trans benzeri bir duruma geçmesi olarak tarif edilmiştir. Daha sonra (1929) Walter Mitty tarafından yapılan bir çalışmada, “Gözler açıkken uyumak” olarak tanımlanmıştır. 1950’li yıllara gelindiğinde, nasıl gerçekleştiği anlaşılmayan trafik kazaları bu fenomen ile açıklanmaya başlanmıştır. 1963 yılında terim ilk kez “otoban hipnozu” olarak, G. W. Williams tarafından kullanılmıştır. Ernest Hilgard  teorisini geliştirirken, otoban hipnozunu, farklı bir farkındalık hali olarak tanımlamıştır. Bazı teorisyenler, bilincin hipnotik bir ayrışma yaşayabileceğini iddia etmişlerdir. Yani bilincin bir kısmı hipnoz altına girerken, diğer kısmı otomatik bir şekilde yaptığı işi gerçekleştirmeye devam edebilir. Kişi bu süreçte kısmi yada tamamen amnezi(idrak yitimi, bellek  yitimi) yaşayabilir.

Otoban Hipnozu konusunda dikkatli olmak hayat kurtarabilir!
Otoban hipnozu sırasında, araç kullanma ile ilgili işlemler çoğunlukla doğru bir şekilde yerine getiriliyor olsa da, ufacık bir hatanın ölümcül sonuçları olabileceğinden, bu bilinç durumuna girme konusunda dikkatli olmalıyız. Özellikle uzun yolculuklarda çıkarken ağır yemek yememek, uykusuz ve yorgun olmamak önemli. Yolculuk sırasında müzik dinlemek ve temiz  hava almak yardımcı önlemler arasında sıklıkla öneriliyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak