Yirmilik dişlerinizi çektirmeli misiniz?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yirmi yaş dişleri genellikle sadece sorunlara neden olurlarsa veya gelecekte olma ihtimali yüksekse çekilirler. Herhangi bir soruna yol açmayan yirmi yaş dişlerini çekmenin bilimsel olarak kanıtlanmış sağlık yararları yoktur. Dahası, yirmi yaş dişlerini çekmek genellikle hoş değildir ve yan etkilere neden olabilir.

Birçok insanda yirmi yaş dişleri diş etini kırmaz ve çıkmaz - ya da sadece bir kısmı çıkar. Avrupa'daki genç yetişkinlerin %80'inin kırılmamış en az bir yirmilik dişi vardır. Bu, alt çenede üst çeneye göre daha sık görülür. Bunun nedeni genellikle çenede yeterli yer olmamasıdır. Diğer dişler daha sonra yirmilik dişin önüne geçebilir veya çarpık gelebilir.

Kırılmayan yirmi yaş dişleri (bazen "gömülü" yirmi yaş dişleri de denir) çoğu zaman herhangi bir soruna neden olmaz. Ancak bazen ağrıya, şişmeye, diş çürümesine veya diş etlerinin iltihaplanmasına neden olurlar. Gömülü yirmi yaş dişleri, diğer dişleri de yoldan çekebilir. Diş etlerini kıran yirmi yaş dişleri de sorunlara neden olabilir veya olmayabilir.


Yirmilik dişlerinizi çektirmek ne zaman iyi bir fikirdir?
Yirmi yaş dişlerinin çekilip çekilmeyeceğine ilişkin karar, esas olarak, zaten sorun yaratıp yaratmadıklarına veya gelecekte çıkma ihtimalinin yüksek olup olmadığına bağlı olacaktır. Herhangi bir yirmi yaş dişini çektirmeden önce aşağıdaki soruların cevaplarını almak önemlidir:

Yirmilik dişleriniz zaten çenenizde veya yakındaki dişlerde ağrıya veya hasara neden oldu mu, yoksa bunun olma riski var mı?
Yirmi yaş dişleri diğer dişlerin düzgün gelişmesini engelliyor mu?
Yirmi yaş dişleri, halihazırda planlanmış olan diğer diş veya çene ile ilgili tedavilere müdahale edebilir mi?
Ameliyatla ilgili riskler nelerdir?
Yirmi yaş dişleri, eksik veya çok hasar görmüş azı dişlerinin (arka dişlerin) yerini alabilir mi?
Çarpık kesici dişleri (ön dişler) veya küçük çene kemikleri olan kişiler, bazen yirmilik dişleri diş etinden çıkarsa dişlerinin daha fazla yerinden çıkacağından endişe duyarlar. Ama durum böyle değil. Aynısı bu insanlar için de geçerlidir: Diş hekimi diğer dişleri etkilemesini beklemiyorsa yirmi yaş dişleri yerinde bırakılabilir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak