Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Yeni Ehliyet Başvuru Nasıl Yapabilirim?
Online randevu sistemi üzerinden (https://surucurandevu.egm.gov.tr/) uygun gün ve saati seçerek ehliyet yenileme randevusu alabilirsiniz. Online randevu alırken, sizden istenen mail adresine bir onay kodu gönderilecek. Onay kodunuz ve hazırladığınız diğer evraklar ile birlikte randevu saatinizden 15 dakika önce randevu aldığınız Trafik ve Tescil Şube Müdürlüğü’ne gitmeniz gerekmektedir.
Ne Zamana Kadar Ehliyetimi Değiştirmek Zorundayım?
Mevcut yönetmelik gereğince, eski ehliyetlerinizi en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar yenilemeniz gerekmektedir.
Yeni Ehliyetlerle Birlikte Hayatımızda Ne Değişiyor?
Ehliyetler yenilenmeden önce, Bulgaristan ve Yunanistan gibi bazı ülkelerde araç kullanmak isteyenler, TURING Kurumu tarafından verilen bir uluslararası ehliyet belgesi almak zorunda kalıyordu. Sadece 15 TL karşılığında edinebileceğiniz yeni ehliyetlerle, yaklaşık 450 TL civarındaki uluslararası ehliyet ücretini artık ödemek zorunda değilsiniz.
Yeni ehliyetler 84 ülkede geçerli olduğundan dolayı, bu 84 ülkede ayrıca bir uluslararası sürücü belgesine ihtiyacınız olmayacak. Dolayısıyla, artık uluslararası ehliyet almak zorunda değilsiniz.
Ancak, yeni ehliyetler yine de yabancı ülke ehliyetlerinin yerine geçmemektedir. Mevcut eski ehliyetiniz ile yeni ehliyetler arasında (yurtdışında geçerlilik açısından) hiçbir fark bulunmuyor. Neredeyse bütün Avrupa’da, ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 6 ila 12 ay arasında sınırlı kullanıma izin veriliyor. Bu sürelerden daha uzun bir kalış planlanıyorsa, o ülkenin ehliyet sınavlarına girip başarılı olmanız ve o ülkenin ehliyetini almanız gerekiyor.
Yeni ehliyetlere, sahteciliğin önlenmesi için çok sayıda güvenlik unsuru eklenmiştir. Yeni ehliyetler, fiziksel olarak Avrupa Birliği ülkelerinde kullanılan sürücü belgesi standartlarına uygun olarak hazırlandı. Polikarbonattan lazer baskıyla üretilecek ehliyetler, özel renk ve mikro harfler içeren karmaşık bir tasarıma sahip. Kartın taklit edilmesinin önüne geçebilmek amacıyla da kartın içerisinde, ultraviyole ışığa tutulduğunda görülen çeşitli yazı ve şekiller bulunacak.
Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süresi Ne Kadar?
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacaktır. Mevcut (eski) sürücü belgeniz ise yeni sürücü belgeleri verilmeye başlandığı tarihten itibaren 5 yıl geçerli olup, 5 yıl içinde yeni tip sürücü belgesi ile değiştirmeniz gerekmektedir. Ayrıca, sürücü belgenizi yenilemek için yapacağınız her başvuruda, güncel sürücü olur sağlık raporu almanız zorunludur. Yani, artık ömür boyu geçerli ehliyet devri sona erdi.
EHLİYET İÇİN GEREKLİ BELGELER (İLK MÜRACAAT)
1) Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı
2) Sürücü Sertifikası (Kurs tarafından verilmektedir.)
3) Sürücü Sağlık Raporu
4) Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) anlaşmalı bankalara yatırılması
5) 1 adet biyometrik fotoğraf (Son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır.)
6) Kan grubu kartı (sağlık raporunda yer almıyorsa)
7) Adli Sicil Belgesi
İLK DEFA EHLİYET ALACAKLARIN BİLMESİ GEREKENLER
- Ehliyet alabilmeniz için teorik sınav ve sonrasında gerçekleştirilen direksiyon sınavını başarıyla tamamlamanız gerekiyor.
- Direksiyon sınavından başarılı olduktan sonra sertifikalar, bağlı bulunduğunuz ilçeye onay için gönderiliyor. Kursun ve ilçenin yoğunluğuna göre sertifikalar 1 veya 2 haftada çıkıyor.
- Sürücü kursundan alacağınız ehliyet sertifikasını, ehliyet belgesi gibi kullanamazsınız. Sertifikayı, sürücü belgesine dönüştürmeniz gerekiyor.
- Ehliyet sertifikasını, 2 yıl içinde ehliyet belgesine dönüştürmezseniz geçerliliğini yitirir. Bunun yanında sağlık raporlarının geçerlilik süresi 2 yıl olduğu için, çok beklerseniz raporu da yenilemeniz gerekebilir.
- Randevu almadan harç ücretlerini ödemeniz gerekiyor. Ödemeler bankalar aracılığıyla yapılmaktadır. Ehliyetinizi istediğiniz ilden veya ilçeden alabilirsiniz. (ASBİS sistemi) Diyelim bir ilde öğrencisiniz, fakat başka bir ilde ikamet ediyorsunuz isterseniz öğrencilik yaptığınız ilden, isterseniz ikamet ettiğiniz ilden ehliyetinizi alabilirsiniz.
- Randevulara şahsen gidilir. Randevularda parmak izi, biyometrik veri ve imza alınmaktadır.
Ehliyet Yenileme için Gereken Evraklar Nelerdir?
- Eski sürücü belgesi.
- Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği.
- Sürücü sağlık raporu. Aile hekiminize ya da herhangi bir özel hastaneye gidip sürücü olmanızda herhangi bir mahsur olmadığına dair sağlık raporu almanız gerekiyor. NOT: Aile hekiminiz ya da ilgili sağlık kuruluşu, size vereceği sağlık raporuna fotoğraf da yapıştıracağı için, hekime giderken mutlaka yanınıza fotoğraf almayı unutmayın.
- 15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz. NOT: Trafik tescil kuruluşlarında harç, değerli kağıt ve hizmet bedeli ücretleri elden tahsil edilmemektedir.
- 2 adet fotoğraf (5x6 ebadında, arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf).
- Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan (Kan grubunuz eski ehliyetinizde yer alıyor ise başka bir belgeye gerek yoktur).
Yeni Ehliyet Başvurusu Ne Kadar Sürüyor?
Başvuru işlemi ortalama 5-10 dakika içinde tamamlanmaktadır. Başvuru sırasında alınan bilgiler yaklaşık 30 saniye içinde güvenlikli elektronik ortamda düzenleme merkezine iletilmekte ve baskı sırasına girmektedir.
Yeni Ehliyetim Ne Kadar Sürede Gelir?
Sürücü belgesi başvurularında başvuru kabul edildikten sonra eski belge alınıp, sürücü belgesi yerine geçen geçici belge verilmektedir. En geç 15 gün içerisinde asıl sürücü belgesi belirttiğiniz adrese teslim edilecektir.
Yeni Ehliyetimi Teslim Alırken Ücret Ödeyecek Miyim?
PTT tarafından adrese gönderilen sürücü belgeleri için herhangi bir ücret ödenmez.
Yurtdışından Ehliyet Değiştirebiliyor muyum?
Hayır. Yeni çipli ehliyetler, yurtdışına posta yoluyla gönderilemediği için, başvurular sadece Türkiye’den yapılabiliyor. Yani yurtdışında konsolosluk ile ehliyet değiştirmek artık mümkün değil. Aynı şekilde kaybolan veya yıpranan ehliyetleri de artık konsolosluklardan değiştiremiyorsunuz.
Kaynak: hedeffilo.com