Yazı Olmasaydı Hayatımız Nasıl Olurdu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

İnsanlık tarihi için yapılan en büyük buluş yazı olmuştur. Yazı ile beraberinde çeşitli sembollerin gelişimi ve birbirlerini tamamlamaları gelişmiştir. İnsanlar yazıyı benimseyerek hızla gelişim sağlayıp hayatının her alanında kullanmaya başlamışlardır. Bugün ticaret başta olmak üzere iletişim, haberleşme, üretim, yapım, hesaplamalar gibi her şey yazı sayesinde olmuştur. Teknolojinin gelişmesinin temelinde dahi yazı vardır.

Yazı sayesinde insanlar yaşadıklarını kaydetmişler ve bu sayede gelecek nesillerin yaşananlardan haberdar olmasını sağlamışlardır. Bu sayede insanoğlu geçmişi öğrenmiş ve hatalardan ders almış ayrıca olumlu gelişmelerin üzerine yeni bilgiler ekleyerek bilimin ve sanatın ilerlemesini sağlamıştır. Eğer yazı olmasaydı yaşanan olumsuzluklar yeniden yaşanacak, bilimsel gelişmeler takip edilemeyecek, söylenen sözler ve fikirler unutulacaktı.

Yazının en önemli işlevi geleceğe geçmişten haber vermektir. Bu sayede insan aklında tutmakta zorlandıklarını kağıda aktararak daha sonra bu bilgilere kolaylıkla ulaşabilmektedir. Yazının olmadığı bir durumda her şey sözde kalacaktır ve atalarımız bununla ilgili olarak söz uçar yazı kalır, sözünü söylemiş; bu sayede yazının önemini vurgulamışlardır.

Yazı olmasaydı yaşantımız hiç olmadığı kadar zor olurdu. En başta insanlarla iletişime geçmemiz çok daha zorlu bir hal alırdı. Haberleşme alanında sıkıntılar yaşadığımız gibi hayatımız her alanında bizi bekleyen olumsuzlukları görmemiz kaçınılmaz olurdu. Yazı yazarak her şekilde haberleşirken bunlar olmazdı. Teknoloji gelişmediği gibi taş devrinde yaşamaya devam ederdik. İnsanoğlu için yaşam oldukça önemlidir ve kendi beklentilerini karşılamaları gerekmektedir. Yazı yazarken kendimizi bilerek yaşantımızda adım adım ilerlemeler sağlamalıyız. Benimsediğimiz yazı aslında yaşantımıza önemli destekler de sağlamaktadır. Bugün bizi biz yapan değerlere ulaşamadığımız gibi sanatımız olmayarak dünya gözümüze toz pembe görülürdü.

Yazı ne işe yarar? Her şey yazı sayesindedir. Yazı teknoloji demektir , iletişim demektir .

Yazı olmasaydı iletişim büyük ölçüde azalırdı. Konuşmanın temel kuralları yerli yerine konamaz ve yapılan herhangi bir sanat eseri , bir kitap , bir şiir , bir düşünce , matematiksel veriler diğer nesle aktarılamaz ya da yarısı aktarılıp o da yanlış aktarılırdı. Bu da insanoğlunun on yılda teknolojik açıdan aldığı yolu ancak 300 senede belkide daha fazla bir sürede alabilmesine yol açardı. Hatta belkide alamazdı bile. Yazı tarihin başlangıcıdır. Konuşmanın bir ileri aşamasıdır. 

Yazı olmaması durumunda günümüzdeki hayat şartları hayal bile edilemez. Matematik , kimya , fizik , edebiyat olmadan bir uygarlık ne kadar ileri gidebilir?

Şüphesiz ki yazı insanlık tarihindeki en önemli icatlardan bir tanesidir. Yazı olmasaydı insanoğlu tarih sahnesinden silinir gider, kendinden sonrakilere sesini duyuramazdı.

Yazı olmasaydı geçmiş tarihlerdeki bilgilerden haberimiz olmazdı. İnsanlığın yaptığı her yenilik, her savaş, edindiği her bilgi o günde kalır gelecek kuşaklara aktarılamazdı. Hal böyle olunca ne bilim ilerleyebilir ne de uluslar geçmişin basamaklarına basarak geleceğe tırmanabilirlerdi.

Yazı olmasaydı bugün hala en ilkel şeyleri icat etmeye çalışıyor olurduk. İnsanlık yapılan icatlardan faydalanarak yeni icatlar peşinde koşmaktadır. Eğer yazı olmasaydı bu icatlardan haberimiz olmaz ve bilim alanında ilerleyemezdik. Geçmişte yaşayan toplumların başından geçenleri bilemezdik. Bu nedenle yazının icadı insanlık tarihi için çok büyük önem taşımaktadır.

YAZI OLMASAYDI NE OLURDU?

  • İnsanların bilgilerini aktarabildikleri en güçlü araç yazılmış kitaplar veya dokümanlardır.
  • İlk yazının icadı ile birlikte insanların gelişimi hızlanmıştır. Çünkü bilgi birikimleri bir sonraki nesillere aktarılarak aynı hataları yapmaları engellenmiştir. Aynı hataları yapmamak gelişimin hızlanmasında büyük güç oluşturmuştur.
  • Yazı olmasaydı günümüz teknolojisine hala ulaşamamış durumda olurduk. Aktaramadığımız her bilgi kaybolurdu. Aynı bilgiyi bulmak belki imkansız olacaktı.
  • Yazı olmasaydı uzaktaki sevdiklerimize kendimizi hiç anlatamazdık. Söylediğimiz her şey değişmiş şekilde onlara ulaşıp yanlış anlaşılmalara neden olabilirdi.
  • Yazı anlatılmak iletilmek isteneni en iyi iletme biçimidir.
  • Yazı olmasaydı en önemlisi bu satırları yazamazdım. Size hiç bir bilgiyi  aktaramazdım. Sizlerde benden öğreneceklerinizi öğrenemezdiniz. Yani bilgi birikimi olmazdı.
  • Bilgi birikimi olmayınca bilim olmazdı. Bilim olmayınca gelişme olmazdı. Gelişme olmayınca bizlerde Amazon ormanlarında yaşayan daha yeni bulunan kabileler gibi ilkel bir şekilde yaşardık.
  • Yazı olmasa kitaplar olmazdı. Kitaplar olmayınca yeni bir şeyler öğrenemezdik. Kütüphaneler olmazdı. Edebiyat eserleri olmadı. Edebiyat eserleri olmayınca sinema, tiyatro olmazdı.
  • Yazı olmayınca yani hayatımızda var olan bir çok şey  olmazdı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

film izle