Yapay Zeka Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1950'lerde, alanın babaları  Minsky ve McCarthy , yapay zekayı daha önce insan zekası gerektirdiği düşünülen bir makine tarafından gerçekleştirilen herhangi bir görev olarak tanımladılar.

Zeka yaratmanın ne anlama geldiğinin modern tanımları daha belirgindir. Google'da yapay zeka araştırmacısı ve makine öğrenimi yazılım kitaplığı Keras'ın yaratıcısı Francois Chollet, zekanın bir sistemin yeni bir ortama uyum sağlama ve doğaçlama yapma, bilgisini genelleştirme ve bunu alışılmadık senaryolara uygulama becerisine bağlı olduğunu söyledi.

"Zeka, daha önce hazırlanmadığınız görevlerde yeni beceriler edindiğiniz verimliliktir," dedi .

"Zeka becerinin kendisi değildir, ne yapabileceğiniz değildir, yeni şeyleri ne kadar iyi ve ne kadar verimli bir şekilde öğrenebileceğinizdir."


 

COVID-19 dünyayı değiştirdi, teknoloji planlarını raydan çıkardı ve küresel ölçekte işletmeleri altüst etti. Bu kapsamlı raporda Omdia, işletmelerin ağlarında daha fazla çeviklik talep ettiklerini ve beklenmedik değişikliklere daha iyi yanıt verebilmek için ağlarını yazılım tanımlı hibrit ağlara dönüştürdüklerini buldu.

Omdia, satıcı seçimi, tercih edilen platformlar, en değerli avantajların sıralaması, memnuniyet seviyesi ve daha fazlasıyla ilgili öneriler dahil olmak üzere, SD-WAN'ı ilk benimseyenlerden edinilen temel bilgileri ve içgörüleri ele aldı. Omdia, ağlarını dönüştürmek isteyen işletmeler için daha fazla değer elde etmek için bazı tavsiyeler / ipuçları da sağladı.

Telstra tarafından sağlanan Teknik Raporlar
Sanal asistanlar gibi modern yapay zeka destekli sistemlerin 'dar yapay zeka' göstermiş olarak nitelendirilebileceği bir tanımdır; konuşma tanıma veya bilgisayarla görme gibi sınırlı bir dizi görevi yerine getirirken eğitimlerini genelleştirme yeteneği.

Tipik olarak, AI sistemleri, insan zekası ile ilişkili şu davranışlardan en azından bazılarını gösterir: planlama, öğrenme, akıl yürütme, problem çözme, bilgi temsili, algılama, hareket ve manipülasyon ve daha az ölçüde sosyal zeka ve yaratıcılık.

AI'NIN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
AI Eğer gibi sanal asistanlar, söylediklerini anlamak için, çevrimiçi bir sonraki satın gerektiğini tavsiye için kullanılan her yerde, bugün olduğu Amazon'un Alexa ve Apple'ın Siri için, kim ve ne bir fotoğrafta olduğu tanımak Spam nokta, ya da, kredi kartı algılamak dolandırıcılık .

FARKLI AI TÜRLERİ NELERDİR?
Yukarıda bahsedildiği gibi, dar yapay zeka bugün bilgisayarlarda etrafımızda gördüğümüz şeydir: öğretilmiş veya nasıl yapılacağı açıkça programlanmadan belirli görevleri nasıl yerine getireceğini öğrenmiş akıllı sistemler.

Bu tür bir makine zekası, Apple iPhone'daki Siri sanal asistanının konuşma ve dil tanımasında, kendi kendine giden arabalardaki görüş tanıma sistemlerinde veya size göre beğenebileceğiniz ürünler öneren öneri motorlarında belirgindir. geçmişte satın alındı. İnsanlardan farklı olarak, bu sistemler yalnızca tanımlanmış görevleri nasıl yapacaklarını öğrenebilir veya öğretilebilir, bu nedenle bunlara dar AI denir.

YAPAY ZEKAYI DARALTMAK NE YAPABİLİR?
Dar yapay zeka için ortaya çıkan çok sayıda yeni uygulama var: petrol boru hatları gibi altyapının görsel denetimlerini gerçekleştiren dronlardan gelen video beslemelerini yorumlamak, kişisel ve iş takvimleri düzenlemek, basit müşteri hizmeti sorgularını yanıtlamak, gerçekleştirilecek diğer akıllı sistemlerle koordinasyon sağlamak uygun bir zaman ve yerde otel rezervasyonu yapmak, radyologların röntgenlerde potansiyel tümörleri tespit etmelerine yardımcı olmak , çevrimiçi uygunsuz içeriği işaretlemek, IoT cihazları tarafından toplanan verilerden asansörlerdeki aşınma ve yıpranmayı tespit etmek , uydudan dünyanın 3 boyutlu bir modelini oluşturmak gibi görevler görüntüleri , liste uzayıp gidiyor.

Bu öğrenme sistemlerinin yeni uygulamaları her zaman ortaya çıkmaktadır. Grafik kartı tasarımcısı Nvidia, geçtiğimiz günlerde insanların internet bağlantı hızlarından bağımsız olarak kaliteli görüntülü görüşmeler yapmalarına olanak tanıyan AI tabanlı bir sistem Maxine'i ortaya çıkardı . Sistem, bu tür aramalar için gereken bant genişliğini, internet üzerinden tam video akışını iletmeyerek ve bunun yerine arayanın yüz ifadelerini ve hareketlerini yeniden üretecek şekilde tasarlanmış bir şekilde arayanın az sayıda statik görüntüsünü canlandırarak 10 kat azaltır. gerçek zamanlı ve videodan ayırt edilemez.

Bununla birlikte, bu sistemler kadar kullanılmayan potansiyeller kadar, bazen teknolojiye yönelik hırslar gerçekliğin önüne geçer. Buradaki bir örnek, bilgisayar görüşü gibi yapay zeka destekli sistemler tarafından desteklenen kendi kendine giden arabalardır. Elektrikli otomobil şirketi Tesla, CEO Elon Musk'ın otomobilin Otopilot sistemi için sistemin daha sınırlı destekli sürüş yeteneklerinden "tam kendi kendine sürüşe" yükseltilmesi için orijinal zaman çizelgesinin bir miktar gerisinde kalıyor ve Tam Kendi Kendine Sürüş seçeneği ancak yakın zamanda kullanıma sunuldu. bir beta test programının parçası olarak seçkin bir uzman sürücü grubu.

GENEL AI NE YAPABİLİR?
Genel AI çok farklıdır ve insanlarda bulunan uyarlanabilir zeka türüdür, çok farklı görevlerin nasıl gerçekleştirileceğini öğrenebilen esnek bir zeka biçimidir, saç kesiminden hesap tabloları oluşturmaya veya çok çeşitli konular hakkında akıl yürütmeye dayanır. birikmiş deneyimi. Bu, 2001'deki HAL veya Terminator'deki Skynet gibi filmlerde daha sık görülen, ancak bugün mevcut olmayan yapay zeka türüdür ve yapay zeka uzmanları, bunun ne kadar kısa sürede gerçeğe dönüşeceği konusunda şiddetle bölünmüş durumdalar.

Yapay zeka araştırmacıları Vincent C Müller ve filozof Nick Bostrom tarafından 2012/13 yıllarında dört uzman grubu arasında yapılan bir anket, Yapay Genel Zeka'nın (AGI) 2040 ile 2050 arasında geliştirilmesi ve 2075'te% 90'a yükselmesi şansının% 50 olduğunu bildirdi. Grup daha da ileri giderek, Bostrom'un "insanların bilişsel performansını neredeyse tüm ilgi alanlarında büyük ölçüde aşan herhangi bir zeka" olarak tanımladığı " süper zeka" nın, AGI'nin başarılmasından yaklaşık 30 yıl sonra beklendiğini tahmin ederek daha da ileri gitti . 

Ancak, AI uzmanları tarafından yapılan son değerlendirmeler daha ihtiyatlı. Geoffrey Hinton, Demis Hassabis ve Yann LeCun gibi modern yapay zeka araştırmaları alanındaki öncüler,  toplumun AGI geliştirmeye yakın olmadığını söylüyor . Modern AI alanındaki öncü ışıkların şüpheciliği ve modern dar AI sistemlerinin AGI'den çok farklı doğası göz önüne alındığında, toplumun yakın gelecekte genel bir yapay zeka tarafından bozulacağına dair korkular için belki de çok az temel vardır.

Bununla birlikte, bazı AI uzmanları, insan beyni hakkındaki sınırlı anlayışımız göz önüne alındığında bu tür projeksiyonların çılgınca iyimser olduğuna inanıyor ve AGI'nin hala yüzyıllar uzakta olduğuna inanıyor.
 

Kaynak: https://www.zdnet.com/article/what-is-ai-everything-you-need-to-know-about-artificial-intelligence/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak