Voleybol Kaç Kişiyle Oynanır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Voleybolda oyuncu sayısı her iki tarafta altı olup , takımlar ortada bir file ile ayrılmıştır. Oyun öncesi yazı tura atmayı kazanan takım, topa ilk servis atma fırsatını yakalar.

Voleybol, fileyle bölünmüş bir oyun sahasında iki takım tarafından oynanan bir spordur. Oyunun çok yönlülüğünü herkese sunmak amacıyla belirli durumlara yönelik farklı versiyonlar mevcuttur. Oyunun amacı, topu file üzerinden geçirerek rakip oyun alanına düşürmek ve rakibin aynı çabayı göstermesini engellemektir. Takımın topu geri göndermek için üç vuruş hakkı vardır (blok temasına ek olarak). Top, servis atan oyuncunun file üzerinden rakip takıma vurduğu bir servisle oyuna sokulur. Ralli, top oyun sahasına temas edene, "dışarı" çıkana veya bir takım topu düzgün bir şekilde karşılayamayana kadar devam eder. Voleybolda ralliyi kazanan takım bir puan alır (Ralli Puan Sistemi). Karşılayan takım bir ralliyi kazandığında bir puan ve servis kullanma hakkı kazanır,

Voleybol basit becerilerin karmaşık bir oyunudur. Top, basketbol potası yüksekliğinin 60 cm (yaklaşık 3,65 metre) yukarısından smaçlanır ve smaçörden alıcıya ulaşması saniyenin kesirleri kadar zaman alır. Bu, karşılayıcının gelen açıyı değerlendirmesi, topu nereye atacağına karar vermesi ve ardından göz açıp kapayıncaya kadar pasını kontrol etmesi gerektiği anlamına geliyor. Tamamen geri tepme sporu (topu tutamazsınız), voleybol sürekli hareket eden bir oyundur.

Bir takım file tarafındaki topa üç kez dokunabilir. Genel kalıp kazma (kolların ön kısmıyla yapılan koltuk altı pas), set (ellerle yapılan baş üstü pas) ve smaçtır (baş üstü hücum atışı). Top oyuna alınır. Takımlar ayrıca rakibin fileyi geçerken smaçını engellemeye çalışabilir. Kendi sahanıza yapılan bir blok, plaj voleybolunda üç dokunuşunuzdan biri olarak sayılır, ancak voleybolda bu geçerli değildir.

Güç ve boy, uluslararası takımların hayati bileşenleri haline geldi, ancak takımların ve antrenörlerin yeni stratejiler, taktikler ve beceriler geliştirme yeteneği, sürekli başarı için hayati önem taşıyor.

Bir voleybol takımında sahada altı oyuncu vardır ve takımları rakipten servis aldığında her birinin saat yönünde bir pozisyon döndürmesi gerekir. Yalnızca ağ pozisyonundaki üç oyuncu, ağın yakınında zıplayabilir, smaç atabilir veya blok yapabilir. Geri saha oyuncuları topa ancak sahanın ön ve arka kısmını ayıran üç metre çizgisi olarak da bilinen hücum çizgisinin arkasından atlarlarsa file üzerinden vurabilirler.

Voleybol çok özel bir spor haline geldi. Çoğu takımın başlangıç ​​kadrosunda bir pasör, iki merkez blokçu, iki şut atan oyuncu ve bir evrensel smaçör bulunur. Servis alımına yalnızca belirli oyuncular katılacaktır. Oyuncular ayrıca saldırı ve savunma için uzman pozisyonlara sahip olacaklar. Oyun sırasında oyuncu değişikliğine izin verilir.
Voleybolda 1998'den bu yana yeni bir puanlama sistemi kullanılıyor. Takımlar, hangi takımın servis attığına bakılmaksızın her rallide (Ralli Puan Sistemi) bir puan aldı. Eskiden bir takım ancak topa servis atarsa ​​puan kazanabiliyordu. Servisin rakipten geri kazanılması, yan çıkış olarak biliniyordu.

Maçlar en iyi beş set üzerinden oynanır. İlk dört set 25 puan üzerinden, son set ise 15 puan üzerinden oynanacak. Bir takımın seti iki puan farkla kazanması gerekir. Tavan yoktur, bu nedenle takımlardan biri iki puanlık avantaj elde edene kadar set devam eder. Daha önce tüm setler 15 puan üzerinden yapılıyordu; ilk dört sette tavan 17 puandı ve son sette en az iki puanlık galibiyet avantajı gerekiyordu.

1998'de FIVB yeni bir uzman rolü başlattı: libero. Bu oyuncu takımın geri kalanından farklı renkte bir forma giyer ve geri sahada takımdaki herhangi bir oyuncunun yerine geçebilir. Libero servis atamaz, topu ağın üzerinden smaçlayamaz veya ön hat pozisyonlarına döndüremez ancak servis karşılama ve geri saha savunmasında takım için hayati bir rol oynar. Bir liberonun bir oyuncunun yerine oyundan çıkması ile başka bir oyuncu için sahaya geri dönmesi arasında en az bir puan oynanmalıdır; dolayısıyla libero tüm oyun boyunca sahada bulunamaz. Libero, takımların karşılamasını iyileştirerek, rallileri uzatarak ve kısa oyunculara hayati bir rol vererek geri saha savunmasına ekstra bir boyut ekledi.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak