Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Gittikçe daha fazla insan veganizm hakkında her şeyi bilmekle ilgileniyor : sadece yemek değil, aynı zamanda yaşam tarzı da. Diğer konuların yanı sıra giyim, nakliye, atık yönetimi, sorumlu tüketim.
Ancak, onlarca yıldır veganlar olmasına rağmen, son zamanlarda vejeteryanlarla ilgili verileri bilmeye olan ilgi arttı ve hatta et tüketimini azaltan insanların sayısı kadar sayıları da arttı .
Bu nedenle, vegan yemekleriyle ilgili ilginç gerçekleri, vejetaryenler ile veganlar arasındaki farkları ve bu yaşam seçimi hakkında gerekli tüm bilgileri bilmekle ilgilenebileceğinizi düşünüyoruz .
Pek çok insan, bu tarzda bir diyet yapmanın sadece bitkileri tükettiğine ve bunu yapanların et yememek ve bize bu ürünleri veren çeşitli hayvanlara zarar vermekten zevk aldığına inanıyor. Ama bundan çok daha fazlası.
Buna ek olarak, bu tür diyetle ilgili pek çok önyargı ve şüphe vardır : vegan beslenmesi aşırıdır, sağlığı tehdit eder, hayvansal proteinlere ihtiyaç vardır, çocuk diyetlerinde etten kaçınılamaz ve vejeteryan olmaktan çok daha pahalıdır. başka bir diyet türü yemek.
Yemek konusunda şüphe duyan kişilerden biriyseniz, vejeteryan bir diyetin iyi bir şekilde yapıldığını ve bir beslenme uzmanının tavsiyesiyle sadece kapsadığını gösteren çeşitli araştırmalar olduğunu açıklığa kavuşturmak gerekir. gerekli besinlerin yanı sıra sporcularda dayanıklılık ve kardiyovasküler iyileşme gibi yönleri bile teşvik edebilen ve ateroskleroz, dislipidemi, hipertansiyon, aşırı kilo veya şeker hastalığına yakalanma riskini azaltabilen besinler . Ayrıca oksidatif stresi ve iltihabı azaltır.
Öte yandan, diyetinizi değiştirmek isteyen kişilerden biriyseniz ve bireylerin neden vejeteryan olduğuna dair şüpheleriniz varsa , işte bazı veriler.
VEGAN DİYETE KARŞI VEJETERYAN DİYETİ
Prensip olarak, vejetaryen olmanın genel bir kategori olduğunu vurgulamak gerekir , bu da örneğin sığır eti, tavuk veya balık veya süt, yumurta veya bal gibi hayvansal kökenli türevlerin tüketilmemesini ima eder .
Ancak, hayvansal kökenli türevleri veya tavuk ve balıkları yiyen bazı vejetaryenler var, bu nedenle bu tür diyetin neye benzediğini anlayamayan birçok insan var.
Bunun nedeni, bu grup içinde diyette belirli varyantları içeren çeşitli kategoriler olmasıdır. İşte bazı örnekler:
- Veganlar. Katı vejeteryanlar. Bu durumlarda hiçbir et türü veya türevi tüketilmez.
- Ovo vejeteryanlar. Et türü olmamasına rağmen yumurta ve bal tüketmeye devam etmeye karar verenler.
- Lakto vejeteryanlar. Et veya yumurta tüketmezler ancak balın yanı sıra süt ve peynir gibi süt ürünlerini de tüketirler.
- Ovolakto vejeteryanlar. Önceki iki kategorinin bir karışımı. Sığır eti, tavuk veya balık yemiyorlar ama yumurta, bal ve süt ürünleri tüketiyorlar.
- Granivorianlar. Yiyecekleri tohumlardan ve tahıllardan seçerler.
- Frugivorism. Sadece meyve yerler. Bu durumda bazı tıp uzmanları bunun sağlığa zararlı olduğunu iddia etse de.
- Yarı-hedefçiler. Yukarıda belirtildiği gibi, türevleri, hatta tavuk veya balık tüketmeyi seçenlerdir. Ayrıca bu grupta, evlerinde et tüketiminden kaçınan, ancak bazı sosyal toplantılarda ruhsat alıp et veya hayvansal türevleri tüketebilen esnek yemecilerden bahsedilebilir.
5 VEGAN YEMEK MERAKI
Artık bazı alt kategoriler detaylandırıldığına göre, veganizmle ilgili, yalnızca kişinin ne yediği ile bağlantılı olmayan şeyler olduğu yorumunu yapmak gerekiyor. Toplumlarda bu diyetler hakkında hala bu yaşam tarzıyla gerçekten ilgisi olmayan bazı fikirler vardır. Biraz görelim.
1- Mesele sadece diyet meselesi değil. Yukarıda bahsedilen kategorilerden bazılarını takip etmeyi seçenler bunu sadece eti sevmedikleri için yapmıyorlar. Hayvan istismarı ve çevrede çiftlik hayvanlarının ürettiği kirlilik ve hayvanlardan elde edilen ürünlerin üretimi konusunda daha fazla farkındalık var. Bu nedenle, birçok kişi başka bir yaşam tarzına başlamayı ve tükettikleri her şeyde daha bilinçli olmayı tercih ediyor: yiyecek, giyim, ayakkabı, ulaşım, kişisel ve ev hijyeni ve diğerleri.
2- Veganizm sağlıklı ile eşanlamlı değildir. Birçoğu bu fikre sahipken, vegan olmak iyi beslenmek ve sağlıklı olmakla eşanlamlı değildir. Ayrıca kişinin kilo vereceği anlamına da gelmez. Bunun için, her bireyin ihtiyaç duyduğu yiyecek ve besin maddelerinin iyi bir seçimine yardımcı olması için bir beslenme uzmanına danışmanız gerekecektir.
3- Çeşitli yiyecek kombinasyonları. Vegan olmak sadece marul, domates ve soya tüketmek değildir. Çeşitli yiyecek, renk ve tat kombinasyonları vardır. Bugün bile bu tür yemeklerde uzmanlaşmış restoranlar için birçok seçenek var.
Kaynak: https://www.bioguia.com/alimentacion/datos-curiosos-sobre-veganismo-todo-lo-que-tenes-que-saber_89776441.html