Ülkemizde Heyelan En Çok Hangi Bölgede Görülür?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde bazı doğal olaylara dayalı olarak doğal afetlerin meydana geldiğini görebilmekteyiz. Doğal afetler, gerçekleşeceği önceden tahmin edilemeyen ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde ortaya büyük çapta hasar çıkarabilen afetlerdir. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazıda, sizlere heyelan ülkemizde en çok hangi bölgede görülür kısaca bu konu hakkında bilgiler vereceğiz.

Heyelanın en çok görüldüğü bölgemiz KARADENİZ BÖLGESİ'DİR.Bunun nedeni ise, Karadeniz Bölgesi'nin aşırı yağış almasıdır.Aşırı yağış alan bölgelerde bitki örtüsü daha çabuk bozulmakta ve tahrip olmaktadır.Bunun sonucunda da erozyon meydana gelir.Örnek olarak iller;Trabzon,Ordu,Samsun ve Rize Karadeniz Bölgesi'nde yer alan illerdir.

Erozyon faaliyetlerinde en önemli faktörlerden birisi de insanlardır.İnsanlar yanlış otlatma,doğal alanlara zarar verilmesi gibi faktörlere neden olabilirler.Bunlarda erozyonun hızını ve oluşumunu artırmaktadır.

Heyelan, üstü yapay dolgu malzemesi ile oluşmuş olan bir toprak parçasının, özellikle de yamaçlarda bulunan kısımlarının, yoğun yağış altında kalması ile birlikte kayması sonuncu oluşan doğal afet türüdür. Büyük toprak kitleleri kaydığı için heyelanların yıkıcı etkisi de büyük olabilmektedir. Ülkemizde, en yoğun yağış alan bölge Doğu Karadeniz Bölgesi olduğundan dolayı heyelan riski de bu bölgede en çoktur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak