Ülkelere Göre Enflasyon Rakamları?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Enflasyon, bir ekonomide zaman içinde mal ve hizmetlerin genel fiyat seviyesindeki sürekli artıştır. Bir para biriminin satın alma gücünü etkilediği için en yakından izlenen ekonomik göstergelerden biridir. Enflasyon, para arzındaki artış, daha yüksek üretim maliyetleri ve tedarik zinciri aksamaları gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Son yıllarda, küresel tedarik zincirlerini kesintiye uğratan ve belirli mal ve hizmetlere olan talebin artmasına neden olan COVID-19 salgını nedeniyle birçok ülke enflasyonist baskılar yaşadı.

Enflasyonun bir ekonomi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir. Bir yandan, ılımlı enflasyon, tüketici harcamalarını artırarak, yatırımı teşvik ederek ve borç yükünü azaltarak ekonomik büyümeyi canlandırabilir. Öte yandan, yüksek veya dalgalı enflasyon, tüketicinin satın alma gücünü azaltarak, belirsizliğe neden olarak ve daha yüksek faiz oranlarına yol açarak ekonomik büyümeye zarar verebilir. Aşırı durumlarda, Zimbabwe ve Venezuela gibi ülkelerde görüldüğü gibi, hiperenflasyon bir para biriminin değerinde bir çöküşe yol açabilir.

Merkez bankaları ve hükümetler, enflasyonu yönetmek için faiz oranlarını belirlemek, para arzını kontrol etmek ve maliye politikaları uygulamak gibi bir dizi araç kullanırlar. Bununla birlikte, enflasyonu kontrol etmekle ekonomik büyümeyi teşvik etmek arasında doğru dengeyi bulmak karmaşık bir iştir. Nihayetinde, düşük enflasyonla sürdürülebilir ekonomik büyüme çoğu ekonominin hedefidir ve bunu başarmak, politika kararları ile piyasa güçleri arasında hassas bir denge gerektirir.

Ülkelere Göre Enflasyon Oranı

Enflasyon Oranı:

Venezuela: %429
Lübnan: %260
Suriye: %139
Arjantin: %114
Türkiye: %39.59
Pakistan: %38
Mısır: %32,7
Nijerya: %22,4
Ukrayna: %15,3
Polonya: %13
İsveç: %9,7
Avusturya: %9
İngiltere: %8,7
Etiyopya: %8
İtalya: %7,6
Norveç: %6,7
Almanya: %6,1
Hollanda: %6,1
Meksika: %5,84
Fransa: %5,1
İsrail: %4,6
Kanada: %4,4
Hindistan: %4,25
Endonezya: %4
ABD: %4
Brezilya: %3,94

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber