Ukrayna'da Hangi Dil Konuşuluyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Rusya'nın Ukrayna'a savaş açmasının ardından, tüm dünyada Ukrayna'ya yönelik bilgiler merak ediliyor? Ukrayna nerede? Rusya Ukrayna'ya neden savaş açtı? Ukrayna'da hangi diller konuşulmakta? Ukrayna'nın dini nedir? Gibi merak edilen konular mevcut.
Peki Ukrayna'da Rusça'mı konuşuluyor? Ukrayna'nın kendi dili var mı? 

Ukrayna'daki insanların büyük çoğunluğu Kiril alfabesinin bir formuyla yazılan Ukraynaca . Rusça ve Belarusça ile Slav dil ailesinin Doğu Slav şubesine ait olan dil , Rusça ile yakından ilişkilidir, ancak aynı zamanda Polonya diliyle de belirgin benzerliklere sahiptir . Ülkede önemli sayıda insan Lehçe, Yidiş, Rusyn, Belarus, Rumence veya Moldovaca, Bulgarca, Kırım Türkçesi veya Macarca konuşmaktadır . Rusça en önemli azınlık dilidir.

Emperyal Rusya'nın yönetimi ve Sovyetler Birliği döneminde ,Rusça , Ukrayna'da hükümet yönetiminin ve kamu yaşamının ortak diliydi. Her ne kadar 1917 devrimini takip eden on yıl içinde Ukraynaca Ruslarla eşit statüye sahip olsa da , 1930'larda Ruslaştırma için ortak bir girişim başlamıştı. 1989'da Ukraynaca bir kez daha ülkenin resmi dili oldu ve tek resmi dil olarak statüsü 1996 Ukrayna anayasasında onaylandı.


2012'de yerel makamlara azınlık dillerine resmi statü verme yetkisi veren bir yasa kabul edildi. Ukraynaca ülkenin resmi dili olarak yeniden teyit edilmiş olsa da, bölge yöneticileri resmi işleri bölgenin hakim dilinde yürütmeyi seçebilirler. Ukrayna içinde özerk bir statüye sahip olan ve Rusça konuşan çoğunluğun bulunduğu Kırım'da resmi diller Rusça ve Kırım Tatarcasıdır . Buna ek olarak, Donets Havzası'nda ve büyük Rus azınlıkların yaşadığı diğer bölgelerde eğitim dili olarak Rusça'yı kullanan ilk ve orta dereceli okullar hala hakimdir. Ukrayna parlamentosu feshedildiRus yanlısı Presin devrilmesinden sonra Şubat 2014'te azınlık dili yasası. Viktor Yanukoviç , ancak geçici Pres. Oleksandr Turchynov yasa tasarısını imzalamayı reddetti.

Din
Ukrayna'da nüfusun neredeyse yarısı tarafından uygulanan baskın din, Doğu Ortodoksluğudur . Tarihsel olarak, çoğu taraftar Ukrayna Ortodoks Kilisesi-Kiev Patrikhanesi'ne aitti, ancak Ukrayna Ortodoks Kilisesi-Moskova Patrikhanesi de önemliydi. Daha az sayıda Ortodoks Hıristiyan,Ukraynalı Otosefal Ortodoks Kilisesi . Ocak 2019'da Kiev Patrikhanesi ve Otosefal kiliseleri tek bir organda birleştirildi.Ukrayna Ortodoks Kilisesi. Yeni kiliseyi kurarken, Ekümenik Patrik I. Bartholomeos , 1686'dan beri Moskova Patrikhanesi'nin yetkisi altında olan Ukrayna Ortodoks cemaatinin bağımsızlığını resmileştirdi . Batı Ukrayna'da Ukrayna Rum Katolik Kilisesi hüküm sürüyor. Azınlık dinleri arasında Protestanlık, Roma Katolikliği , İslam (esas olarak Kırım Tatarları tarafından uygulanmaktadır) ve Yahudilik bulunmaktadır. Ukraynalıların beşte ikisinden fazlası dindar değil.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak