Uçaklar Doğuya Doğru Giderken Neden Daha Hızlı Uçuyorlar?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Hiç doğu kıyısındaki bir şehre uçuşunuzun batıya giden bir uçuştan çok daha kısa sürdüğünü hissettiniz mi? Yalnız değilsin.

Aslında, Los Angeles ve New York arasındaki bir gidiş-dönüş güzergahına bakacak olursanız , her şehre uçuş süresinde büyük bir fark olduğunu fark edeceksiniz . Aslında, hangi yöne baktığınıza bağlı olarak genellikle yaklaşık bir saatlik fark vardır.

Birçok insan, dünya doğuya doğru döndüğü için dünyanın dönüşünün batıya gitmeyi çok daha hızlı yapması gerektiğine yemin eder (bu nedenle güneş doğudan doğar ve batıdan batar). Ama gerçekte, bu sözde mantık, havadayken pek dayanmıyor ve batı kıyısına ekstra uzun uçuşunuz aslında birkaç başka faktörden kaynaklanıyor.

Dünyanın Dönmesi Nasıl Çalışır?
Hava yolculuğu üzerindeki etkisini anlamak için dünyanın dönüşü hakkında bilmeniz gereken birkaç temel şey var. Birincisi, gezegen sürekli olarak kendi ekseni üzerinde doğuya (saat yönünün tersine) yönde dönmektedir . Bu, güneş ışığının neden doğudan batıya hareket ettiğini açıklıyor. Eğer ikna olmadıysanız, bir küre ve bir el feneri alın. Işığı sağa döndürürken küreye tutun. Hareket eden tek şey küre olmasına rağmen ışığın ters yönde hareket ettiğini fark edeceksiniz.
Jet Akışı
Jet akışı, uçuş sürenizin varış noktanızın yönüne bağlı olarak değişmesinin gerçek nedenidir. Jet akışları, uçakların sık sık uçtuğu akımlar da dahil olmak üzere çok yüksek irtifalarda meydana gelen hava akımlarıdır.

Cornell Üniversitesi Astronomi Bölümü'ne göre, atmosferde (hücreler olarak bilinen) tüm dünyada hareket eden büyük hava cepleri vardır ve bunlar, ekonomik temel koltukta ne kadar süre oturacağınızı etkileyebilirler.

Cornell'e göre, yeryüzündeki ana hücreler Kutup hücreleri (dünyanın kutuplarının yakınında bulunan) ve Hadley hücreleridir (ekvatorun yakınında oluşan). Ekvatorda dünyanın dönüşü daha hızlı çünkü dünyanın en geniş noktası. Ve bu Hadley hücreleri daha hızlı olduğu için dünyanın etrafında kuzeyden güneye, kutup hücrelerinden daha hızlı hareket ederek jet akıntıları olarak da bilinen rüzgar tünelleri oluşturur. Bu jet akımları, dünyanın dönüşünün de yardımıyla batıdan doğuya dalgalı bir modelde hareket etme eğilimindedir. Yani evet, dünyanın dönüşü bu bilimsel ikilemde bir faktördür, ancak uçuşunuzun yönüne bağlı olarak uçuş sürenizin farklı olmasının ana nedeni bu değildir.

Uçağınız doğuya giden bir jet akışı boyunca uçuyorsa, gerçekten biraz hız alabilir. Aslında, Şubat 2019'da, bir Virgin Atlantic uçuşu , bir jet akışı sayesinde Los Angeles'tan Londra'ya bir uçuşta saatte 801 mil rekor kırmayı başardı .

Ancak CN Traveler'a göre bu jet akımları kendi tehlikeleriyle birlikte geliyor ve tahmin edilemeyen hava ve türbülansa neden oluyor .

Batıya giden yolcular, uçuşlarında fazladan bir saat kadar zamanlarını beklemek zorunda kalacaklar. Bununla birlikte, doğuya uçuşların da daha şiddetli jet gecikmesine neden olduğu bulunmuştur , bu nedenle doğuya giden yolcular , uçakları beklenenden daha erken inse bile, daha uzun bir iyileşme süresine hazır olmalıdır .

Kaynak: https://www.travelandleisure.com/airlines-airports/why-is-it-faster-to-fly-east-than-west

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak