TUS Nedir? Tus Neyin açılımıdır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Tus nedir? Neyin açılımıdır?

Tus, Tıpta Uzmanlık Sınavı olarak bilinen ve başta hekimler olmak üzere yönetmelikte belirtilen meslek dallarının (biyologlar hariç olmak üzere, veteriner, diş hekimliği, kimya vb meslek mensupları) girebildiği bir sınavdır. İhtisas alanlarında uzman doktor yetiştirme amaçlı yapılan bir sınavdır. Bu sınavı kazananlara asistan (araştırma görevlisi) denir ve tüzükte belirtilen eğitim süresini doldurduktan sonra hekim bu bölümden mezun olur ve Uzman Doktor ünvanını kazanır. (Ör: Kardiyolog, Cerrahi, Dahiliye vb).

TUS Sınav hakkındaki teknik bilgiler

TUS Ne zaman yapılır? Nerede yapılır?

Her yıl ilkbahar ve sonbahar tus dönemleri olarak ayrılmak üzere klasikleşen sırası ile Nisan ayı ve Eylül ayı'nın genelde ikinci pazar günü ve sadece Ankara'da yapılır.

TUS Sınavına kaç kişi girer?


Her Tus'a tahmini 10 – 13 bin arası insan katılır. Bunlardan yarıya yakını tercih yapma hakkı kazanır ve tercih yapma hakkı kazananların yarıya yakını bir uzmanlık alanına yerleştirilir.

TUS 'da Kaç soru sorulur? Bu sorular hangi derslerden gelir?


Tus'a giren bir adayın sorumlu olduğu konular tüm tıp olmak üzere totaldeki 11 ders şu ana başlıklar altından incelenebilir. Yanındaki parantez içerisindeki rakamlar o dersten sorulan soru sayısını belirtir. Sınavda totalde 200 soru sorulur ve süre olarak 210 dakika (3.5 saat) verilir.

Sorumlu Tutulan Dersler

  • Anatomi (10)
  • Fizyoloji – Histoloji – Embriyoloji (10)
  • Biyokimya (20)
  • Mikrobiyoloji (20)
  • Patoloji (20)
  • Farmakoloji (20)
  • İç Hastalıkları (20)
  • Pediatri (30)
  • Genel Cerrahi (20)
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum Bilgisi (15)
  • Küçük Stajlar (15)


* İlk 6 ders Temel Tıp Bilimleri, son 5 ders Klinik Tıp Bilimleri olarak gruplandırılmıştır.


TUS ne zamandan beri yapılır?


Tus, Turgut Özal'ın zamanında (ilk olarak 1987) yapılmış bir sınavdır. O tarihden beri hiç şaşmadan yılda 2 defa yapılır. Bu tarihten önceki uzmanlık eğitimleri ise tavsiye mektupları ile gerçekleşmekteydi. Bu yüzden ihtisasını 1991 den sonra almış doktorlar ile öncesinde alan doktorlar arasında çoğunlukla belirgin bir fark hissedilir (kesinlikle değil, çoğunlukla).

TUS zor bir sınav mıdır?


Türkiye'de yapılan en zor sınavlardan biridir. Zorluk tabiri göreceli olmakla beraber burada bahsedilmek istenen şey geçmişten bugüne gelen tüm tıbbi birikimin sınavda eksiksiz istenen alan olmasıdır.

TUS dersaneleri var mıdır?


Türkiye'de yapılan tüm sınavlar için olduğu gibi TUS için de bu sektör vardır. Şu anda sektörde tercih edilme sırasına göre Tusdata, Tusem ve Tustime isimli üç kuruluş bulunmaktadır. Bunun dışında özel şahıslar ve pek de efektif olmayan sanal dersaneler de vardır.

TUS Uzmanlık Eğitim Süresi Ne Kadardır?

Üç seneden başlayan uzmanlık eğitimi altı seneye kadar çıkabilmektedir. Sınavı kazananlar için bu süre zarfında Tıp Fakülteleri, Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ve Adli Tıp Kurumunda uzmanlık eğitimi yapılabilmektedir.

TUS İçin Yabancı Dil Şartı Var Mı?

Tıpta Uzmanlık Sınavına girdikten sonra uzmanlık için YÖKDİL, YDS, TIPDİL gibi sınavlardan en az birinden 50 puan almak gerekmektedir.

TUS’da Kaç Soru Var?

Temel Bilimler(120) ve Klinik Bilimler(120) olmak üzere toplamda 240 soru bulunmaktadır. Ve tıp eğitimi süresince öğretilen her konudan çıkabilmektedir. Toplam 300 dakika sürmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak