TUS için kitap önerisi. TUS Nasıl Kazanılır?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

TEMEL

  • Anatomi: TusTime konu kitabı
  • Biyokimya: TusTime konu kitabı
  • Farmakoloji: TusTime konu kitabı, TUSEM TusSpot3, Altun Farma
  • Mikrobiyoloji: TusTime konu kitabı, TusWorld soru kitabı, TusTime Vaka kampı kitabı
  • Patoloji: TusTime konu kitabı, UTS patoloji soru bankası (Mehmet Sar)
  • Fizyoloji-Histoloj: TusTime konu kitabı, Klinisyen çalışma soruları,

KLİNİK

  • Dahiliy: TusTime konu kitabı, TusData’nın kırmızı vaka kitabı, TusTime çözüm bankası, Dahiliye YDUS, TusTime vaka kampı, spotlar
  • Pediatri: TusTime konu kitabı, TusWorld soru kitabı, YDUS, TusTime vaka kampı, spotlar
  • Genel Cerrahi: TusTime konu kitabı, TusData’nın siyah inci soru kitabı, özellikle denemeler, UTS Kodal’ın soru bankası, TusTime TümTus, TusTime Vaka kampı, TusData Vaka kampı, spotlar
  • Küçük stajlar: TusTime konu kitabı, TusTime çözüm bankası, TusTime TümTus, özellikle denemeler, spotlar
  • Kadın doğum: Özellikle denemeler, TusTime Vaka kampı, spotlar

ÖZELLİKLE ÖNERDİĞİM SORU KİTAPLARI:

  • UTS patoloji (Mehmet Sar)
  • TusWorld pediatri soru bankası
  • UTS farmakoloji (Cenk Hoca) *Yeni adı: ProspekTUS Farmakoloji Soruları
  • TusData siyah inci genel cerrahi
  • Dahiliye TusData kırmızı vaka kitabı
  • Küçük stajlar TusTime Çözüm Bankası

AYRICA

  • Anatomi: smt ve tustime denemeleri
  • Fizyoloji: Data tayfun hoca
  • Biyokimya: Tustime yavuz hoca
  • Mikrobiyoloji: Tustime oğuz hoca
  • Farmakoloji: tabii ki İhsan bağcivan-tusem
  • Patoloji: Tusem emrullah hoca
  • Dahiliye: Data zekaver hoca
  • Pediatri: 3 dersane de iyi
  • Kadın Doğum: Tustime kitabını aldım ordan çalışıyorum fena değil
  • Genel Cerrahi: Tusdata Levent kodal ve uts genel cerrahi
  • Küçük Stajlar: Tustime kitabı da hocası da iyi

GELELİM ÇALIŞIRKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİMİZE

Öncelikle herkesin çalışma stili farklıdır. Size şöyle çalışın illa ki demeyeceğim. Bir kaç önemli noktaya değinmek istiyorum. Bana not alınarak çalışılmaz demiştiler ama ben hep not alarak çalıştım. Tabii ki tüm konuyu yazmadım ama aklımda kalmayan yerleri hep yazdım ve sonrasında da hep tekrar etmeye çalıştım. Kimisi de sadece okur bu kişiye göre değişir. 2 tekrarla da 10 tekrarla da 70 alabilirsiniz. TUS çalışırken en önemli faktör TUS’u ne kadar istediğinizdir. Eğer gerçekten istiyorsanız bu iş olacaktır rahat olun. Tekrar sayısının ya da günlük çalışma saatlerinin çok önemli olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan çalışılan vaktin ne kadar verimli olduğu.

PEKİ ÇALIŞMAMIZI NASIL VERİMLİ KILABİLİRİZ?

Ben hep kodlayarak ya da hikayeleştirerek çalıştım şöyle örnek vereyim: Mesela ‘kuduz virüsü mermi şeklindedir’ gibi gereksiz ve akılda kalmayıcı bir bilgiyi nasıl aklımızda tutabiliriz? Ben köpeğin birini ısırdığını ve ona mermi geçtiğini hayal ediyorum gibi. Görselinize bir şekilde oturtun bilgiyi. Hastanede aldığınız bir hastaya oturtun o hastalıkla ilgili bütün öğrendiklerinizi. Mesela benim komşum gut hastasıydı gut ile öğrendiklerimi hep onun üstünden öğrendim. Bilgiyle duyuları birleştirmezsek bilgi çok da akılda kalıcı olmuyor. Demek istediğim bu. Mutlaka aklınızda canlandırın, yaşayın. Hem de böylelikle ders çalışmak daha zevkli hale gelecektir.

SINAV ÖNCESİ İÇİN

Ben kendi yaptıklarımdan biraz bahsedeyim. Her ders için küçük not defteri tuttum ve elimden geldiğimce onları tekrar etmeye çalıştım. Nnun dışında TUS’tan önce bakılması gerekenler diye bir defter hazırladım ve en takıldığım ve aynı zamanda çok soru çıkan yerleri, mutlaka bilinmesi gereken yerleri yazdım. Her denemeden önce de göz atmaya çalıştım. Gerçekten bunun bana çok faydası oldu. Atölye gruplarından da yeni öğrendiğim ya da aklımda tutamadığım yerleri yazdığım bir spot defteri oluşturdum. Bunun da bana çok faydası oldu. Herkese tavsiyem; özellikle TUS’tan önce temel ve klinik diye iki küçük defter oluşturun son 2 gün bakacağınız ve en aklınızda kalmayan, çok çıkan ama hep karıştırdığınız yerleri, karıştırmasanız bile her sınav soru gelen önemli yerleri bu deftere yazın. Ara ara da mutlaka bakmaya çalışın hepsini de son güne bırakmayın. Çok faydasını göreceksiniz.

ÇALIŞMA SÜRECİM

Uzun süredir psikiyatri istediğim için bu benim için en büyük motivasyon kaynağım oldu. TUS’u kazanmada bence en önemli şey içinizdeki istektir. Ben 5. ve 6. sınıfta o kadar çalışamadım sadece kitaplarımı doldurdum, derslere hep girmeye çalıştım. Tekrar etmeye de çalıştım ama hiç biri tam olarak bitmedi. Asıl olarak intörnlük bittikten sonra asılmaya çalıştım. Bu süreçte birçok TusTime denemesini çözümleriyle birlikte ezberledim. Eksiklerimi iyi analiz edip onları kapatmaya çalıştım ve ilk TUS’umdan 59 aldım. Ekim-Kasım gibi tekrar çalışmaya başladım. Bu süreçte de bol soru çözmeye çalıştım. Konuları 2 kez tekrar ettim ve şubattan 64,5 aldım ama bu puan bana yetmedi. İyi bir yer olsun diyordum. Bir kere daha şansımı denemek istedim. Konulara 1-2 tekrar daha atarak ve bol soru çözerek Ağustos sınavından 68,5 aldım. Denemelerime göre 5-6 puan düşük gelse de istediğim yerlere yetiyor çok şükür  Özellikle denemeleri iyi analiz edin. Haftada 1 ya da 2 haftada 1 mutlaka deneme çözmeye çalışın. Bu aynı zamanda sizin için ufak bir tam tekrar olur. Diğer dersler de hafızanızda kalmış olur.

ÇALIŞMA SÜRESİ

Benim bir gündeki çalışma sürem 8-9 saatti. 5-6 saatle başlayıp 8-9’a çıkmıştım. Hiç bir zaman 13-14 yapamadım Kimi zaman 3 saat oldu, kimi zaman 10 saat oldu. O gün az çalışsanız bile moralinizi bozmayın. Herkesin böyle dönemleri oluyor. Bir sonraki güne toparlarsınız. Önemli olan geçen zamanın verimli olması.

BESLENME

Ben ailemin yanında sınava hazırlandım. Dolayısıyla hep doğal beslendim. Beslenmeme gerçekten gereken önemi verdim. Bol kuruyemiş yemeye çalıştım. Size tavsiyem karbonhidrat ağırlıklı yememeye çalışın. Karbonhidrat gerçekten ağırlık yapıyor insanının üstünde. Ceviz, incir, zeytin gibi besinleri tüketmeye çalışın. Abur cuburdan uzak durun. Bol su için.

SPOR

Hergün ya da 2 günde 1 dışarı çıkıp yürüyün. Yürümek damarları arttırır ve beyne daha çok kan gider. Spor yapan insanların daha başarılı olduğu bilimsel çalışmalarda gösterildi unutmayın. Hareketi hayatınızdan eksik etmeyin. Ben de elimden geldiğince yürüyüşlerimi yapmaya çalıştım.

UYKU

Gelelim uykuya uykumdan hiç bir zaman taviz vermedim. Bu gruptaki arkadaşlardan bunu iyi bilenler var Tabii ki 8-9 saatin üstünde uyumayın ama 4-5 saat kadar da az uyumayın. Uykumuzda beyin öğrendiği şeyleri hep tekrar eder. Ne kadar az uyursanız öğrendiğiniz bilgilerin akılda kalması o kadar zor olur. Uykunuzu alıp dersin başına oturursanız hem verimli hem hızlı çalışırsınız.

Sınav öncesi de uykunuzu mutlaka alın ama alamasanız da üzülmeyin. Çünkü ben de heyecandan uyuyamayıp 3 saatlik uykuyla girdim sınava yine yüksek bir puan aldım. Tabii uykumu alıp girsem daha farklı olacağını düşünüyorum yine de  Ama önemli olan sınav öncesi canınızı hiç bir şeye sıkmamanız.

SOSYAL MEDYA

Instagramda birçok TUS sayfası takip ediyordum. Ama aslında oldukça vakit kaybı. WhatsApp dışındaki uygulamalarınızı silmenizi tavsiye ederim. Eğer kontrollüyseniz tabii ki de size kalmış bir durum. Ama sizin için gerekli olan tüm bilgiler kitaplarınızda var zaten, oraya buraya bakarak çok bölünmeyin derim. Olabildiğince tek kaynaktan çalışmaya çalışın. Gerekli olan bilgiler bütün kaynaklarda var. Çok ayrıntılara takılmayın.

Herkese bu süreçte başarılar diliyorum. Stres yapıp kendinizi yıpratmayın. Rahat bir şekilde çalışın. Başkalarının nasıl çalıştığına göre kendinizi kıyaslamayın. Kendi denemelerinizdeki puanınızı yükseltmeye çalışın. Sadece kendi puanınıza odaklanın. Sandığınız kadar zor bir sınav değil. Yapacağınıza inanın. Herkese iyi çalışmalar, başarılar… 

Dr. Emine Ebru HALICI

Şubat’18 TUS Aydın İl Birincisi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak