Türklerin İlk Atası Kimdir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Türklerin İlk Atası Kimdir?

Türklere ilişkin ilk tarihsel referanslar, MÖ 2000 yılına ait Çin kayıtlarında görülmektedir. Bu kayıtlar , Altay Dağları, Baykal Gölü ve Gobi Çölü'nün kuzey kenarı ile çevrili bir bölgede yaşayan ve ataları olduklarına inanılan , Batılı Hun teriminin erken bir biçimi olan Hsiung-nu adlı kabilelere atıfta bulunmaktadır. Türklerden. MS altıncı yüzyılda Çin kaynaklarındaki özel referanslar, Baykal Gölü'nün güneyinde Orhon Nehri üzerinde bulunan Tu-Küe adlı kabile krallığını tanımlar . Bu kabilenin hanları (şefleri), Tang hanedanının nominal egemenliğini kabul etti. Bir Türk dilinde yazının bilinen en eski örneği bu bölgede bulunmuştur ve yaklaşık MS 730'a tarihlenebilir.

Türklerin atasının Hz Nuh’un oğlu Yafes ya da Yefes olduğu söylenir. Gerçek midir bu görüş?
Bu Bahis Oğuz Destanı’nda geçer. Şecere-i Türki’de geçer. Ortadoğu kökenli iddialardır. Tevrat’a dayandırılır. Hıve Hanı, Ebul Gazi Bahadır Han’ın eserlerinde de geçer.

Orta Asya'dan gelen Türkler , 11. yüzyılda Selçuklu Türklerinin fetihleriyle Anadolu'ya yerleştiler . Bu, daha önce Helenleştikten sonra büyük ölçüde Rumca konuşulan bir bölge olan bölgenin Türk Müslüman bir bölgeye dönüşmesini başlattı.

Osmanlı İmparatorluğu birkaç yüzyıl boyunca Balkanlar'ın çoğunu , Güney Kafkasya'yı , Orta Doğu'yu (bir kısımlarını kontrol etmelerine rağmen İran hariç) ve Kuzey Afrika'yı yönetmeye başladı . İmparatorluk o yenildi Birinci Dünya Savaşı, sonuna kadar süren Müttefikler vebölünmüş . Türk Milli Hareketi'nin Müttefiklere kaybettiği toprakların çoğunu geri almasıyla sona eren Türk Kurtuluş Savaşı'nın ardından, Hareket 1 Kasım 1922'de Osmanlı İmparatorluğu'nu sona erdirdi ve 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'ni ilan etti .

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 66. maddesi "Türk" ü şu şekilde tanımlamaktadır:

"Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan kimse."
—  Türk Anayasası
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak