Türkiye'de Kaç Etnik Grup Yaşıyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2- Araplar

Türkiye'de 1.9 milyon Arap nüfusu var. Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adana ve İstanbul.

3-Çerkesler

Farklı şehirlerde yaşayan Çerkeslerin sayısı 910 bin civarında ve Çerkeslerin yüzde 80'i Çerkesleri unutmuş görünüyor.

4- Persler

Bazı kaynaklar 620.000 nüfusa sahip olduklarını söylüyor.


5- Azerbaycan Türkçesi

"Kardeş ülke" dediğimiz, Azerbaycan'dan Türkiye'ye yerleşen bir gruptur.

Türkiye'de Iğdır, Erzurum, Kars, Ağrı ve Van illerinde ikamet etmektedir.


6- Gürcüler

Ağırlıklı olarak Ordu, Artvin, Samsun ve Marmara bölgelerinde yaşarlar.

Karadeniz'de birkaç yerde yaşayanlar dışında Gürcüler Gürcüceyi unutmuşlardır. Ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı ;Recep Tayyip Erdoğan Gürcü'dür.


7- Boşnaklar

Özellikle İstanbul, Adapazarı, İzmir ve Manisa'da toplu olarak yaşayan Bosna Hersek'te ciddi bir nüfus var.


8- Gagauzlar

Bugünkü Moldova Cumhuriyeti'nde, çoğunluğu Gagauz Özerk Devleti'nde, kuzeydoğu Bulgaristan, Ukrayna, Romanya ve Yunanistan'da yaşayan, çoğunluğu Ortodoks-Hıristiyan olan bir Türk topluluğudur. Türkiye'de yaşayan belli bir nüfus var.

9- Pomaklar

Kimine göre Türkler Slav, kimine göre Pomak; tamamen türkleşmişlerdir.

Türkiye Pomakları Trakya ve Anadolu'da ilk defa 93 Harbi sonrasında oldu. Bu sebeple halk arasında 93 mertebesi olarak da bilinirler. Çoğunlukla Kırklareli'den Samsun'a, Samsun'dan Eskişehir'e, Eskişehir'den İzmir'e kadar geniş bir bölgede yaşarlar.

10- Bulgarlar

Türkiye'deki Bulgarlar; Zamanında yapılan mübadeleler Türkiye'de savaş çıkardı ve sonucu belirledi. Çoğunluğu Marmara ve Ege bölgelerinde yaşamaktadır.

11- Lazlar

Tüm Doğu Karadeniz Türklerinin Lazca hatasından dolayı kalabalık olduğu düşünülen Lazların gerçek sayısı 80 bin civarındadır. Çünkü bir Kafkas halkı olan ve Lazca konuşan gerçek Lazlar, Rize ve Artvin'in birkaç köyünde ve göç ettikleri birkaç Marmara şehrinde yaşarlar.


12- Tatarlar

Bugün Rusya Federasyonu'nda yer alan Tataristan Cumhuriyeti'ndeki Volga Tatarları ve Ukrayna'nın Kırım Özerk Cumhuriyeti'ndeki Kırım Tatarları gibi etnik gruplar kendilerini Tatar olarak adlandırmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti'nin azınlıklarından biri olan Tatarlar (塔塔尔族 tătăĕr zú) olarak da bilinir. Rusya, Ukrayna, Polonya, Moldova, Litvanya, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Çin, Kazakistan, Romanya, Türkiye ve Özbekistan Tatarları gibi yaşadıkları ülkelerdir.(anne tarafım Kırımlıdır)

13- Ermeniler

Çoğunluğu İstanbul'da yaşayan bir topluluktur. Türkiye'deki Ermeniler, denizaşırı göç ve diğer gayrimüslim topluluklar, daha düşük doğum oranları ve daha yüksek ölüm oranları nedeniyle azalmaktadır.

14- Karakalpaklar

Bu “etnik gruplar” Türkiye'de; düşük bir nüfus oluşturmaktadır.

15- Arnavutlar

Türkiye'deki Arnavutların sayısı hakkında kesin bir bilgi yoktur, çünkü onların etnik kimlik nüfus kayıt büroları yapılmıştır, gayri resmi olarak bu sayı 200.000 - 1.000.000 olarak tahmin edilmektedir. Ancak bu nispi rakam içinde kimliklerini koruyanların sayısı azdır ve bu nüfusun ne kadarının Arnavut kimliğini benimsediği belirsizdir.

16- Çingeneler: Rom, Roman, Poşa, Dom

Çingeneler dünyanın en renkli göçebe topluluklarından biridir. Türkiye'de yoğun olarak yaşadıkları yerler arasında başta Adana (Cono aşireti) olmak üzere Çanakkale, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Düzce, İstanbul ve İzmir gelir.

17- Abhaz

Türkiye'nin iç-batı bölgeleri (İzmit, Adapazarı, Düzce, Bolu, Bursa-İnegöl, Kütahya, Bilecik ve Eskişehir), Rusça'da Abaza'nın Abaza (Aswan Show) ve iç-doğu bölgesi (Bilecik, Eskişehir, Samsun) üzerinde yoğunlaşmıştır. , Amasya, Tokat , Yozgat, Zonguldak, Bartın, Sivas, Kayseri, Adana).

18- Osetliler

Türkiye'de Çerkesler olarak kabul edilen Osetler arasında Kabardey halkına yaygın olarak verilen isim Kuşhan (Къущхьэ "Yaylalı") yaygın olarak bulunmaktadır.

19- Asuriler:

Türkiye'de 17.000'in üzerinde, İstanbul'da ise 15.000'den fazla Suriyeli yaşıyor. Süryaniler, İstanbul dışında ağırlıklı olarak Mardin, Mersin, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Ankara, İzmir, Malatya, Şanlıurfa, Gaziantep, Antakya, Antalya ve Adana'da yaşıyor.

20- Yunanlılar

Türkiye Kıbrıslı Rumlar veya Türkiye, Lozan mübadelesinden sonra Gökçeada, Bozcaada ve İstanbul'da yaşayan Osmanlı Rumlarına dayanan azınlıklardır. Türkiye'de yaşayan Rum kökenlilerin sayısı 3-4 bin, Türkiye dışında yaşayan Rum kökenlilerin sayısı ise 60 bini buluyor.

21- Yahudiler

Türkiye'deki Yahudilerin tarihi, yaklaşık 2400 yılı kapsamaktadır. Türkiye'deki Yahudiler, Türkiye'de yaşayan başlıca gayrimüslim topluluklardan biridir. İspanya ve Portekiz'den sürülen Sefarad Yahudilerinin birçoğu 15. yüzyılın sonlarına doğru Osmanlı İmparatorluğu'na sığındı. 20. yüzyılda özellikle İsrail Devleti'nin kurulması nedeniyle dışa göçe rağmen, bugün Türkiye'de küçük bir Yahudi cemaati yaşamaktadır.

22- Keldaniler

Uzun bir süre Keldaniler, Hakkari'nin (colemêrg) Kochens / Koçanis (Konakanis) köyünü ataerkil bir merkez olarak kabul ettiler. 1918 yılına kadar bu köyde Keldani patrikleri ikamet etmiştir. Bugün yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı tahmin edilmektedir.

23-Hamşinler

Lazlar gibi Rize ve Artvin'in bazı ilçelerinde yaşıyorlar ve sayıları 13 bin civarında.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak