Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
TÜRK BAYRAĞI NE ZAMAN YARIYA İNER
Mevzuata göre Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Cumhurbaşkanlığınca ilan edilir
Bayrakların yarıya indirilmesi uzun zamandan beri gemiciler tarafından yapılmaktadır. Deniz savaşlarında savaş sonrası yenilen gemi galip olan geminin bayraklarını göndere çeker bunu yapmak için de kendi bayrağını yarıya indirerek diğer bayrağa yer açmak durumunda kalıyordu. Sadece bu değil hangi ulustan olursa olsun gemiler denizde birbirinin yanından geçerken bayraklarını yarıya indiriyor ve birbirlerine saygı gösterisinde bulunuyorlar idi. Bayraklarının yarıya indirilmesi aynı zamanda “bizden size zarar gelmez güven içerisinde geçebilirsiniz” anlamını da taşıyordu.
Ülkeler ayrıca ulusunu etkileyen her türlü, sıkıntı, yas, keder, saygı duruşunda kimi zamanda selam amacıyla bayraklarını yarıya çeker.
Yarıya İndirilen Bayrak Ne Zaman Göndere Çekilir?
Okullarda saygı nöbeti; biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki öğrenci tarafından tutulur. (8) 10 Kasım’da ulusal yas nedeniyle İstiklal Marşı eşliğinde direğin yarısına kadar indirilen Bayrak, gün batımında görevli kişi tarafından törensiz olarak tepeye çekilir.
Türk Bayrağı’nın nerelerde göndere çekileceği Anayasa’nın 2893 sayılı Türk Bayrağı Yasası ile şu şekilde bildirilmiştir:
1. Bayrak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla yurt dışı temsilciliklerine ve kamu kuruluşlarıyla gerçek ve tüzelkişilerin deniz vasıtalarına çekilir. Yurt içinde ve yurt dışında yetkililerin araçlarına takılır.
2. Bayrak çekilirken ve indirilirken tören yapılır. Bayrak törenlerinin gereken biçimde yapılmasından o mahaldeki yetkili amirler sorumludur.
3. Kamu kurum ve kuruluşlarında Türk Bayrağı sürekli çekili kalır.
4. Bayrağın; nerelerde daimî olarak çekilmeyeceği, hangi kapalı yerlere konulacağı, nerelere fon olarak takılacağı veya asılacağı, kamu kurum ve kuruluşlarından başka yerlerde ne zaman ve nasıl çekileceği, Türk Silahlı Kuvvetleri yüzer birliklerinde ve Türk Bandıralı ticaret gemilerinde Bayrak çekme ve indirme zamanları ile Bayrak çekilirken ve indirilirken yapılacak törene ilişkin hususlar, tüzükte gösterilir.
Aynı yasa içerisinde ülkemizde Türk bayrağının yarıya indirilmesi çeşitli anayasal maddelere bağlanmıştır. Örneğin Türk Bayrağı, 10 Kasım 1938'de sabah saat dokuzu beş geçe vefat eden Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, her 10 Kasım'da, 09:05 ile gün batımı arasında yarıya çekilir. Diğer zamanlarda hükümet, Türk siyasal yaşamının temel figürlerinin anılarına saygı işareti olarak önemli siyasi kişiliklerin (Turgut Özal gibi) ölmesi üzerine ulusal bayrağın yarıya indirilmesi emrini verebilir. Böyle bir emir verildiğinde, tüm hükümet binaları, ofisler, devlet okulları ve askeri üsler bayraklarını yarıya indirir.
Türk halkının yabancı liderlere sempati duyduğunu göstermek amacı ile, örneğin Yasser Arafat veya Papa II. John Paul'ün ölümünden sonra, bayraklar devlet emriyle yarıya indirildi. Ankara'daki Büyük Millet Meclisi'ndeki bayrak, durum ne olursa olsun asla yarıya indirilmez. Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün na’şının olduğu Anıtkabir'deki bayrak sadece 10 Kasım'da yarıya indirilir. Bayrak yarıya indirilmeden önce tam yüksekliğe çıkartılır, daha sonra yarım direğe indirilir. Türk Bayrağının yarıya indirilmesine dair usul ve esas Türk Bayrağı Yasası’nda aynen şu şekilde geçmektedir: Madde 4/ 1. Fıkra: “Türk Bayrağı, yas alameti olarak 10 Kasım'da yarıya çekilir. Yas alameti olmak üzere Bayrağın yarıya çekileceği diğer haller ve zamanı Başbakanlıkça ilan edilir.”
Bayraklar her ulusun olduğu gibi Türkiye için de bağımsızlık ve özgürlük sembolüdür. Bu sayede her ulus için kendi içerisinde ayrı bir öneme sahip olmasının yanında son yüzyılda Türk halkının geçirdiği savaş ve bağımsızlık mücadelesinden dolayı bu önem Türkiye’de bir hayli fazladır. Öyle ki hangi durumlarda nerelerde, nasıl şekilde bayrağın göndere çekilmesinden tutun bayrak üzerindeki en ince ayrıntıya kadar tüm usul, kanun ve hükümler Türk Anayasası’nda mevcuttur.
Bu durumda Türk bayrağının yarıya indirilmesi ulus için bambaşka bir öneme sahiptir. Anayasa’da Türk bayrağına ilişkin belli başlı yerlerde göndere törenle çekilebileceği yazıyorken ayrıca nerelerde üstünün örtüleceği de aynı yasal düzenleme içerisinde yamaktadır.