Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Trafik sigortası borcunu sorgulamak için başvurulabilecek ilk yol sigorta acentesine gitmektir. Böylece sigorta primlerinin ne kadarının yatmış olduğu, hangi aylara ait primlerin yatırılmadığı ve toplam borç miktarı öğrenilebilir. Bu işlem çoğu sigorta şirketinde çağrı hattı üzerinden de yapılabilmektedir. Bir diğer yol ise sigorta poliçesini sorgulamaktır. Bu poliçe yardımıyla da trafik sigortası borcu öğrenilebilir.
Trafik sigortası borçlarının ödenmemesi durumunda yaşanacakların balında araç ruhsatına el konması riski gelir. Sigorta borcunun ödenmemesi sonucunda sigortası iptal edilmiş araç çevirmeye uğrarsa ruhsata el konulacaktır. Bunun dışında trafik sigortası, borç geciktirmeden dolayı iptal edilmiş araçlar muayene randevusu alamazlar ve satılamazlar.
Trafik Sigortası Poliçesi Nereden Sorgulanır?
Sigorta poliçesini sorgulamak için e-Devlet Kapısı sistemi en çok kullanılan yoldur. Bu yolla sigorta poliçesini sorgulamak için e-Devlet’e giriş yapıldıktan sonra Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi hizmetlerine gidilir. Açılan hizmet listesinden ‘’Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri’’ Sorgulama seçilir. Açılan sayfada T.C. kimlik numarası ve araç plakası gibi bilgiler girilerek sigorta poliçesinde yer alan tüm bilgilere ulaşılır.
Tramerden Trafik Poliçesi Sorgulama
Tramer, tam adıyla Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi, araç sahibine trafik poliçesini sorgulamanın yanında hasar kaydı ve mağdur bilgilerini sorgulama imkanı da verir. Tramerde sigorta poliçesi sorgulama yoluyla sigorta borcunu öğrenmek için 3 seçenek vardır:
- Plaka ve T.C. ile sorgulama,
- Plaka ve vergi kimlik no ile sorgulama,
- Acente, poliçe no ve sigorta şirketi ile sorgulama.
Bunlardan biri seçilerek bilgiler doldurulduktan sonra tramer sisteminden her an her yerde sorgulama yapılabilir. SMS ile tramer sisteminden sorgulama için plaka no, şasi no veya T.C. kimlik no bilgileri veya poliçe numarası kullanılabilir. Tramer üzerinden trafik sigortası bitiş tarihi de öğrenilmektedir. Eğer araç sahibi trafik sigortası sona erdiği halde yenileme yapmazsa sigorta yaptırırken %5’lik bir gecikme cezası öder. Eskiden tekrarlı sigorta sistemi uygulanmakta ve bu sistem ile yenilenmeler otomatik yapılmakta idiyse de 2017 yılında uygulamaya konan bir yönetmelikle sigortalar otomatik olarak yenilenmemektedir.
Trafik sigortası bulunmayan, trafik sigortası iptal edilmiş veya trafik sigortası borcu ödenmemiş bir araç çevirmeye uğradığında ruhsata el konacaktır. Trafik sigortasının iptali aracın MTV borcunun ödenmemesi durumunda gerçekleşir.
Trafik Sigortası Bulunan Aracın MTV Borcu Nasıl Ödenir?
MTV borcunu ödemek veya açık adıyla Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunu ödemek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na gidilmesi veya GİB resmi internet sitesine gidilmesi gerekir. Yıllık olarak ödenmesi gereken MTV’ye ait borcu sorgulamak için ivd.gib.gov.tr adresine gidildikten sonra ‘’MTV ve Trafik Cezası Ödeme’’ kısmına girilir. Açılan ekranda plakadan veya vergi kimlik numarasından borç sorgusu yapılabilir.
Trafik Sigortası Borcunda Hasarsızlık İndirimi
Hasarsızlık indirimi, sigorta şirketlerinin belli aralıklar boyunca hasar yapmamış müşterilerine borç sırasında uyguladıkları indirimdir. Buna göre ilk defa trafik sigortası yapan biri 4 yıl boyunca hiç hasar yapmazsa trafik sigortası ve sigorta borcundan %45’lik bir indirim yapılabilmektedir. Bu indirim uygulanırken hasarsız yıl sayısı yeni araç alımlarında sıfırlanmamaktadır.
Trafik Sigortası Borcu Ne Zaman Ödenmelidir?
Trafik sigortası borcu son ödenme zamanı, poliçeden poliçeye değişmekle beraber ödenmiş son primden sonra 1 aydır. Çoğu sigorta şirketi ödenmemiş primlerin ödenmesi için 1 ay tanısa da bu sürenin uzatılması için acentelerin danışmanlıklarına başvurulabilir. Belirlenen bu sürenin aşılması ve uzatma yapılmasına rağmen trafik sigortası borcu ödenmemişse sigortanın derhal iptalinin yanında bir miktar ceza ödenmesi de gerekecektir. Bu ceza genelde sigorta primlerinin yıllık toplam değerinin %30’udur.