Topluluk önünde konuşma korkusu nasıl yenilir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bu adımlar yardımcı olabilir:

Konunuzu bilin. Ne hakkında konuştuğunuzu ne kadar iyi anlarsanız - ve konuyu ne kadar önemserseniz - hata yapma veya yoldan çıkma olasılığınız o kadar az olur. Ve eğer kaybolursanız, çabucak iyileşebileceksiniz. Dinleyicilerin hangi soruları sorabileceğini düşünmek ve yanıtlarınızı hazır bulundurmak için biraz zaman ayırın.
Organize olun. Herhangi bir sahne donanımı, işitsel veya görsel yardımcılar dahil olmak üzere sunmak istediğiniz bilgileri önceden dikkatlice planlayın. Ne kadar organize olursanız, o kadar az gergin olursunuz. Yolda kalmak için küçük bir kartta bir taslak kullanın. Mümkünse, sunumunuzdan önce konuşacağınız yeri ziyaret edin ve mevcut ekipmanı gözden geçirin.
Pratik yapın ve sonra biraz daha pratik yapın. Tüm sunumunuzu birkaç kez uygulayın. Kendinizi rahat hissettiğiniz bazı insanlar için yapın ve geri bildirim isteyin. Daha az aşina olduğunuz birkaç kişiyle pratik yapmak da yararlı olabilir. İzleyebilmek ve iyileştirme fırsatlarını görebilmek için sunumunuzun bir videosunu hazırlayın.
Belirli endişelere meydan okuyun. Bir şeyden korktuğunuzda, kötü şeylerin olma olasılığını abartabilirsiniz. Özel endişelerinizi listeleyin. Ardından, olası ve alternatif sonuçları ve her endişeyi veya korktuğunuz sonuçların gerçekleşme olasılığını destekleyen herhangi bir nesnel kanıtı belirleyerek onlara doğrudan meydan okuyun.
Başarınızı görselleştirin. Sunumunuzun iyi geçeceğini hayal edin. Olumlu düşünceler, sosyal performansınızla ilgili olumsuzluklarınızın bir kısmını azaltmanıza ve bazı endişelerinizi gidermenize yardımcı olabilir.
Biraz derin nefes alın. Bu çok sakinleştirici olabilir. Podyuma çıkmadan önce ve konuşma sırasında iki veya daha fazla derin, yavaş nefes alın.
Kitlenize değil, materyalinize odaklanın. İnsanlar esas olarak yeni bilgilere dikkat ederler - nasıl sunulduğuna değil. Gerginliğinizi fark etmeyebilirler. İzleyiciler gergin olduğunuzu fark ederse, sizi destekleyebilir ve sunumunuzun başarılı olmasını isteyebilirler.
Bir anlık sessizlikten korkmayın. Ne söylediğinizi unutursanız veya gergin hissetmeye başlarsanız ve zihniniz boş kalırsa, sonsuza kadar sessizmişsiniz gibi görünebilir. Gerçekte, muhtemelen sadece birkaç saniyedir. Daha uzun olsa bile, muhtemelen dinleyicileriniz ne söylediğinizi düşünmek için bir ara vermeyecektir. Sadece birkaç yavaş, derin nefes alın.
Başarınızı tanıyın. Konuşmanızdan veya sunumunuzdan sonra, kendinize sırtınızı hafifçe vurun. Mükemmel olmayabilir, ancak muhtemelen kendinizi izleyicilerinizden çok daha fazla eleştiriyorsunuz. Belirli endişelerinizden herhangi birinin gerçekten meydana gelip gelmediğini görün. Herkes hata yapar. Yaptığınız hatalara becerilerinizi geliştirmek için bir fırsat olarak bakın.
Destek almak. Topluluk önünde konuşmakta güçlük çeken kişilere destek sunan bir gruba katılın. Etkili bir kaynak, insanları konuşma ve liderlik becerileri konusunda eğitmeye odaklanan yerel bölümleri olan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Toastmasters'tır.
Korkunuzun üstesinden yalnızca pratik yaparak gelemiyorsanız, profesyonel yardım almayı düşünün. Bilişsel davranışçı terapi, topluluk önünde konuşma korkusunu azaltmak için başarılı bir tedavi olabilecek becerilere dayalı bir yaklaşımdır.

Başka bir seçenek olarak, doktorunuz topluluk önünde konuşmadan önce aldığınız sakinleştirici bir ilaç yazabilir. Doktorunuz bir ilaç reçete ederse, sizi nasıl etkilediğini görmek için konuşmanızdan önce bunu deneyin.

Bazı durumlarda sinirlilik veya endişe normaldir ve topluluk önünde konuşma bir istisna değildir. Performans kaygısı olarak bilinen diğer örnekler arasında sahne korkusu, sınav kaygısı ve yazma engeli sayılabilir. Ancak, diğer sosyal durumlarda önemli anksiyete içeren şiddetli performans kaygısı olan kişilerde sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi olarak da adlandırılır) olabilir. Sosyal anksiyete bozukluğu, bilişsel davranışçı terapi, ilaçlar veya ikisinin bir kombinasyonunu gerektirebilir.

İle

Craig N. Sawchuk, Ph.D., LP

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak