TIBBIN Simgesi Neden Yılan?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Aslında sembolün iki versiyonu var. Kanatlı versiyon bir caduceus olarak bilinir ve sopa aslında Olimpiya tanrısı Hermes tarafından taşınan bir asadır. Yunan mitolojisinde Hermes, tanrılar ve insanlar arasında bir haberci (kanatları açıklar) ve yeraltı dünyasına (personeli açıklar) bir rehberdi. Hermes aynı zamanda gezginlerin de koruyucusuydu, bu da tıpla olan bağlantısını uygun kılıyordu çünkü eski günlerde doktorlar hastalarını ziyaret etmek için yaya olarak uzun mesafeler kat etmek zorunda kalıyorlardı.

Hermes mitinin bir versiyonunda, ona şifa tanrısı Apollon tarafından personele verilir . Başka bir versiyonda asayı tanrıların kralı Zeus'tan alır ve iki beyaz kurdeleyle doludur. Bir hikaye, Hermes'in sopayı iki dövüş yılanını ayırmak için kullandığını ve daha sonra personelinin etrafına dolanıp orada dengeli bir uyum içinde kaldığını anlattığından, kurdeleler daha sonra yılanlarla değiştirildi .
Tıbbi sembolün bir başka, daha önceki tasviri, kanatları olmadığını ve sadece bir yılanı olduğunu düşünen Asklepios'un asasıdır. Apollo ve insan prenses Coronis'in oğlu olan Asklepius, tıpta Yunan yarı tanrısıdır . Mitolojiye göre, o, hastaların sağlığını iyileştirmeyi ve ölüleri hayata döndürmeyi başardı.

Bir anlatımda Zeus, ölüleri dirilterek dünyanın doğal düzenini bozduğu için Asklepios'u şimşekle öldürürken, başka bir versiyonda Zeus'un bir diriliş karşılığında parayı kabul ettiği için onu ceza olarak öldürdüğü belirtilir. Zeus öldükten sonra Asclepius'u yıldızların arasına Ophiuchus takımyıldızı veya "yılan taşıyıcısı" olarak yerleştirdi.

Yunanlılar, yılanları kutsal saydılar ve onları şifa ritüellerinde Asklepios'u onurlandırmak için kullandılar, çünkü yılan zehirinin iyileştirici olduğu düşünülüyordu ve deri dökülmeleri yeniden doğuş ve yenilenmenin sembolü olarak görülüyordu. Bu, bir dahaki sefere görünüşte uğursuz yılanların bulunduğu bir tıbbi uyarı bileziği gördüğünüzde akılda tutulması gereken iyi bir şey.

Kaynak: https://www.livescience.com/33104-why-is-the-medical-symbol-a-snake-on-a-stick.html

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak