Tengricilikten Etkilenen Türk Var mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

16. yüzyılın sonundan itibaren 17. yüzyılın başlarında, Avrupalıların Türklere bakışı değişmeye başladı. Korku ve düşmanlıkla birlikte merak duymaya başladılar. Çünkü Türklerin Avrupa fetihleri ​​durmuştu ve Türkiye daha çok kendini savunmaya çalışıyordu. O zamanlar en büyük düşmanları Ruslardı. Bu dönemde Avrupalılar Türkleri daha çok merak etmeye başladılar. Bunca zaman savaş yoluyla tanıdıkları Türkleri bu sefer farklı tanıyacaklardı. Avrupalılar, Türklerle olan kültürel farklılıklarını ilginç buluyor ve bazı farklılıklar onlara tamamen garip geliyor. Burada da ilginç buldukları şeylerden birini resmettiler.

Yavuz Sultan Selim Han devrinde yaşamış Edirneli Nazmi'nin Türk-i Basit adlı eserinden bir kesit. Bölümde görüldüğü gibi Türkler Tengri'yi tamamen unutmamıştı.

Geldiğince her
Ol ki gerçekden müselman olmayan yemek olur iş haman Özge bayramdır bu kardaşlar oruc Urulur zencîre albızlar qamu
Gutluluğla her qaçan erer veya şenlikli Nazırmı onun müsel qamu gerçek oruç.


Surede geçen "albız" kelimesi İslam inancında şeytana yakın bir varlıktır. Albız Gök, Tengri inancındaki kötü ruhlardan biridir.

Nihayet Osmanlı Hanedanından bir şehzade öldürüleceği zaman, kanı dökülmeyecek ve boğulacaktı, çünkü önemli kişileri kan dökerek öldürmek Gök Tengri Dini'nin uğursuzluğudur ve o devlete büyük zarar verir. Tengri inancına sahip olan Cengiz Han da kan kardeşi Camoka'yı boğarak öldürdü. Bazı kaynaklarda Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa'nın baltayla öldürüldüğü ve Şehzade Mustafa'dan sonra Osmanlı Türklerinin bahtının pek olmadığı belirtilmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber