Telegram Nedir? Telegram Nasıl Kullanılır? Telegramda Grup Nasıl Kurulur?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Her gün sürekli olarak insanlarla iletişim halindeyiz. Yaptığımız aramalar ya da gönderdiğimiz mesajlar ile birlikte sürekli olarak birbirimizden haberdar oluyoruz.
İletişim kurarken telefonla aramak her zaman doğru bir tercih değil. İnsanlar artık mesaj seçeneğini çok daha fazla kullanıyor. Mesajlaşma programları bu aşamada en çok kullanılan uygulamaların başında gelmekte. Son dönemde insanların favori mesajlaşma programlarından bir tanesi de Telegram olarak gösterilebilir.
 



Telegram Nedir?


Kısaca ifade etmek gerekirse, Telegram tamamen hıza ve güvenliğe odaklanmış bir mesajlaşma programıdır. Yazılan mesajlar olabilecek en hızlı şekilde karşı tarafa gönderilmektedir. Tamamen ücretsiz olan uygulama çok basit bir kullanıma sahip. Her yaştan insanın rahatlıkla kullanılabilmesi için tasarlanmış.
Telegram üzerinden mesajın yanı sıra belge, fotoğraf ve video gönderimi de yapılabilmektedir. Bu gönderimde maksimum kapasite olarak 1,5 GB belirlenmiştir ve oldukça kullanışlıdır. Kalabalık gruplar kurularak sohbet etmek ve eğlenmek mümkündür. Gruplar 200.000 kişiye kadar üye kabulü yaptığından devasa gruplar kurulabilir.


Telegram Kim Tarafından, Ne Zaman Kuruldu?


Geçmiş yıllarda ülkemizde yaşanan önemli olaylarda, bazı mesajlaşma programlarının kullanımında suç unsurlarına rastlandı. Ağırlıklı olarak belirli bir kesimin kullandığı mesajlaşma programları sebebiyle insanlar çok ciddi cezalara maruz kaldılar. Bu durum da insanların yeni bir mesajlaşma programını denerken çok iyi bir şekilde araştırmasına sebep oluyor.
Son dönemin en popüler mesajlaşma programı olan Telegram, 2013 senesinin Ağustos ayında kullanıcıların beğenisine sunuldu. Rus bilgisayar programcısı Pavel Durov tarafından üretildi. Akıllı telefonlardaki farklı işletim sistemlerinin tamamıyla uyumlu olan program farkını masaüstü sistemleriyle de muhteşem bir uyum sağlamasıyla gösteriyor. Birçok kişiye göre dünya üzerindeki en güvenli mesajlaşma programı.
 




Telegram İle Whatsapp’ın Arasındaki Farklar Neler?


Telegram ve Whatsapp yüzeysel olarak bakıldığında benzer yönleri olan iki uygulama. Her ikisi de mesajlaşma uygulaması olduğundan benzer yönlerinin olması da oldukça doğal. Ancak Telegram uygulamasının bazı özellikleri onu her zaman bir adım önde tutmayı başarıyor.
İlk olarak Telegram bulut tabanlı bir mesajlaşma uygulaması. Uygulama yalnızca akıllı telefonlardan kullanılmayıp masaüstü sistemleri üzerinden de kullanılabildiği için bulut tabanlı oluşu muhteşem etkiler yaratır. Farklı bir cihazdan uygulamaya giriş yapan kişiler tüm mesaj geçmişlerini bu cihazda da görüntüleyebilirler. Ayrıca mesajlarının tamamı bulut üzerinde depolanacak ve cihazda bir yer kaplamayacaktır.
Telegram uygulaması üzerinde yapılan araştırmalar uygulamanın daha yüksek bir hıza sahip olduğunu göstermektedir. Bu hız, hem mesajların hem de dosyaların gönderiminde kendisini belli eder. Ayrıca güvenlik aşamasında çok daha üst seviyede bir uygulamadır. 4 Kasım 2014 tarihinde Telegram kullanıcıları arasında gönderilen mesajlara ulaşabilen bir kişi olursa o kişiye 300.000 dolar ödül verileceği açıklanmıştır. 11 Şubat 2015 senesine kadar devam eden yarışmada hiçbir kişi insanların mesajlarına ulaşmayı başaramamıştır. Gönderilen mesajlar başka insanlar tarafından görülmediği gibi hiçbir başka uygulama, siyasal parti ya da hükümet ile de paylaşılmamaktadır.

Telegram Hangi Cihazlarda Kullanılabilir?


Mesajlaşma uygulaması dendiğinde ilk akla gelen cihazlar her zaman akıllı telefonlar olur. Hedef kitlesi akıllı telefon kullanıcıları olan Telegram uygulamasının en önemli özelliği tüm cihazlar açılabiliyor oluşudur.
Android ve iOS işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılabilmektedir. Çok fazla akıllı telefon modelinde bulunmuyor olsa da Windows işletim sistemine sahip olan akıllı telefonlara da uygundur. Bu işletim sistemlerine sahip olan tabletlerde de rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Telegram uygulamasının en önemli farkı ise masaüstü cihazları ile de rahatlıkla kullanımıdır. Windows, macOS ve Linux işletim sistemine sahip laptop ve masaüstü bilgisayarlarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bilgisayarlarda yapılan giriş işlemlerinde de telefon numaraları kullanılır ve direkt olarak program entegre olur. Telefonlardan atılan mesajların tamamı rahatlıkla bilgisayarlardan da görülebilmektedir.




Farklı Cihazlarda Kullanabilmenin Avantajları Neler?


Uzun süredir mesajlaşma uygulamalarını yalnızca akıllı telefonlarından kullanan kişiler, farklı cihazları kullandıkların elde edecekleri avantajları düşünmezler. İlk olarak bilgisayarlar üzerinden kullanımı sayesinde şarj bitme sorunu ortadan kalkmaktadır. Telefonların şartlarının bitmesi ya da azalması durumunda rahatlıkla başka bir cihazdan kullanıma devam edilebilir. Şarja takılı cihazların başında durma gereksinimi ortadan kalkar.
Bilgisayarlarda hazırlanan dosyaların gönderimi konusunda muhteşem bir kolaylık sağlanmaktadır. İnsanlar, bilgisayarlarında oluşturdukları ya da indirdikleri dosyaları uygulamaya sürükleyerek istedikleri kişiye gönderebilirler. Bilgisayarda kullanılamayan mesajlaşma programlarında bu mümkün olmayacaktır. Birçok kişi mail yoluyla bu sorunu çözmeye çalışır.
Çok kalabalık gruplara imkân tanıyan bir program olduğundan kesintisiz ve uzun süreli sohbetler geçebilmektedir. Bu doğrultuda akıllı telefonlarda bulunan klavyeler yerine bilgisayarların klavyeleri çok daha rahat olacaktır. Hem hızlı hem de daha konforlu bir mesajlaşma imkânı sunmaktadır.
Gönderilen resimler ya da videolar çok daha büyük ekranlardan izlenebilir. Direkt olarak bilgisayarlarda kullanılabildiğinden bilgisayar ekranlarının büyüklüğü avantaj sağlayacaktır. Bilgisayarlarda kullanılacak olan dosyaların transferinde de avantaj sağlar. Alıcılar gönderilen dosyaları direkt olarak bilgisayarlarına indirerek kullanmaya başlayabilir.
 

Kimlerle İletişim Kurulabilir?


Uygulama üzerinden insanlara ulaşmak isteyen kişiler, rehberlerinde telefon numaraları ile kayıtlı olan ve Telegram kullanan herkese kolaylıkla ulaşabilmektedir. Bu yönden Whatsapp ile aynı sistemde hizmet sunar. Rehberinizde olan ve Telegram kullanan kişiler özel olarak gösterilecektir.
Whatsapp’dan ayrıldığı kısım ise kullanıcı adıdır. Uygulamayı kullanan kişiler belirli bir kullanıcı adı belirlerler. Diğer kişiler, bu kullanıcı adıyla uygulamada arama yaparak kişileri bulabilmektedir. Bulunan kişilerin telefon numaraları görülmeden onlara mesaj atılabilir.


Çevrimiçi Durumu ve Son Görülme Zamanları Gizlenebilir mi?


Telegram uygulaması gizliliğe her zaman önem veren bir uygulama olduğu için durumların görülmesinde de muhteşem imkânlar sunar. İnsanlar çevrimiçi olduklarında bu durum diğer insanlar tarafından görülebilir. Ancak istendiğinde, çevrimiçi olunduğunda dahi görülmeme seçeneği bulunur. Üstelik bu özellik kişiye özel haldedir. Çevrimiçi olduğunuzda istediğiniz insanlar sizin çevrimiçi olduğunuzu görürken istemedikleriniz göremez.
Benzer bir durum son görülme zamanında da vardır. Uygulamada mesajlaştığınız kişi ya da grupların sizlerin son görülme zamanını görememesini sağlayabilirsiniz. Ancak istediğiniz kişiler hala son görülme zamanınızı görebilirler.
Son görülme konusunda net bir saat verilmemektedir. Son görülme yakınlarda, son görülme 1 hafta içerisinde, son görülme bir ay içerisinde ve son görülme uzun zaman önce gibi kalıplar bulunur. Direkt olarak zamanı görmek mümkün olmazken bu durum insanlara biraz daha güvenli bir ortam sağlar.

Telegram Uygulamasında Mesaj Silmek Mümkün mü?


Her yönüyle kusursuz bir mesajlaşma uygulaması olmayı amaçlayan Telegram kullanıcılarının mesajları silmesini herhangi bir şekilde sınırlandırmamaktadır. Rahatlıkla gönderilen mesajlar silinebilmektedir. Silinen mesajlar sohbet üzerinde herhangi bir iz bırakmamaktadır. Karşınızdaki ya da grubunuzdaki kişiler sizin sildiğiniz mesajları göremeyecektir.


Telegram Uygulamasında Gizli Sohbet İmkânı


Uygulamada gizli sohbet seçeneği bulunurken bu sohbetler uçtan uca şifrelenmekte ve bu şekilde korunmaktadır. Mesajların Telegram uygulamasının kurucuları ya da çalışanları dahil olmak üzere hiçbir kimse tarafından okunması mümkün olmamaktadır.



Eğer kullanıcılar isterlerse yazdıkları mesajların belirli bir süre sonrasında silinmesini de sağlayabilirler. Mesajları tek tek silmekle uğraşmalarına gerek olmayacaktır. Konuşmalar bir süre sonra kendisi otomatik olarak silinir. Ayrıca bu gizli sohbetler bulut sisteminin bir parçası da değildir. Bu sebeple de hiçbir türlü kaydedilmezler.

Telegram yüklemek için: TIKLAYINIZ

Bilal Bayar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber