Şubat Neden 28 Gün Çeker?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Modern Miladi takvimde her ay en az 28 günden oluşmaktadır. Bu sayı, Şubat için olmasaydı güzel bir şekilde yuvarlanmış 30'dur . Takvimdeki ikinci ayın yanı sıra her ay en az 30 gün içermekle birlikte, Şubat 28 (artık yılda 29) ile geride kalıyor. Öyleyse neden dünyada en çok kullanılan takvim ayların uzunluğu bakımından bu kadar tutarsız? Ve neden Şubat en az sayıda gün ile sıkışmış durumda? 


Miladi takvimin en eski atası olan ilk Roma takvimi, yapı olarak daha sonraki varyantlarından göze çarpan bir farklılığa sahipti: 12 ay yerine 10 aydan oluşuyordu. Takvimi ay yılıyla tam olarak senkronize etmek için Roma kralı Numa Pompilius , Ocak ayını ekledi. ve şubattan orijinal 10 aya kadar.Önceki takvimde 6 ay 30 gün ve 4 ay 31 olmak üzere toplam 304 gün vardı. Bununla birlikte, Roma batıl inancı sayıların bile şanssız olduğunu kabul ettiğinden, Numa takviminde çift sayılardan kaçınmak istedi. 30 günlük ayların her birinden bir gün çıkarıp 29'a çıkardı. Ay yılı, 355 günden oluşuyor (tam olarak 354.367, ancak buna 354 demek tüm yılı şanssız hale getirecekti!) Çalışmak için 56 gün kaldı. Sonunda, 12 aydan en az 1'inin çift sayıda gün içermesi gerekiyordu. Bunun nedeni basit matematiksel gerçektir: herhangi bir çift sayıdaki (12 ay) tek sayıların toplamı her zaman çift sayıya eşit olacaktır - ve toplamın tek olmasını istedi.Bu yüzden Numa, 28 günden oluşan şanssız ay olarak, Roma'nın ölüleri onurlandıran ritüellerine ev sahipliği yapacak bir ay olan Şubat'ı seçti.


Takvimde, Numa'nın eklemelerinden sonra değiştirildiği şekliyle değişmesine rağmen - belirli aralıklarla Şubat ayının kısaltılması, artık ayın eklenmesi ve nihayet modern artık gün - Şubat ayının 28 günlük uzunluğu takılı kaldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber