Starbucks Neden Bu Kadar Popüler?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Fakir bir işçi sınıfından gelen Howard D. Schultz, Starbucks'ın CEO'su, şirketini dünyanın en büyük kahvehane şirketine kurarak hayatını değiştirdi.


 
Schultz, 19 Temmuz 1953'te Brooklyn, New York'ta fakir bir ailede doğdu. Babası eski bir ABD Ordusu askeri ve ardından bir kamyon şoförüydü.


 
Çocukluğu yoksulluk etrafında geçti, Schultz düşük gelirli ailelerin olduğu bir mahallede yaşadı. Schultz, babasının para için mücadele ettiğine tanık oldu. Yedi yaşındayken, babası işyerinde bacağını yaraladı ve sağlık sigortası yoktu, bu yüzden ailesinin üzerindeki mali yük Howard'ı çocukluğunun korkunç anılarıyla yaraladı. “Babamın haysiyet duygusunu ve özsaygısını kaybettiğini gördüm. Eminim ki bunun en büyük nedeni, ona sıradan bir çalışan adam gibi muamele görmesi gerçeğidir. " - Howard Schultz hatırlıyor.



Howard, lisede ona Kuzey Michigan Üniversitesi'nde atletik burs kazandıran futbol oynadı.

Üniversiteye başladıktan sonra Schultz, futbol oynamak istemediğini fark etti ve iletişim alanında uzmanlaşmayı seçti. Okul masraflarını karşılamak için öğrenci kredisi aldı, barmen olarak çalıştı ve birkaç kez kanını para karşılığında sattı.

Mezun olduktan sonra, gelecekteki girişimci Xerox'ta üç yıl satış müdürü olarak çalıştıktan sonra İsveçli bir şirket olan Hamamaplast'a katıldı.

Şirket, Starbucks'a kahve makinesi satışı da dahil olmak üzere çeşitli ev aletleri sattı.


 
Starbucks, çok sayıda kahve makinesi siparişi verdiğinde Howard'ın dikkatini çekti ve bu, sahipleri Gerald Baldwin ve Gordon Bowker ile tanışmak için Seattle'a uçmasına neden oldu.

Bir yıl sürekli ikna edildikten sonra, Starbucks sahipleri Howard'ı perakende operasyonları ve pazarlama müdürü olarak işe aldılar. O zamanlar sadece üç Starbucks mağazası vardı.

Starbucks ve Schultz'un kariyerini değiştiren gezi, uluslararası bir ev eşyaları gösterisine katılmak için Milano'ya yaptığı yolculuktu. Mekanı keşfederken, sahiplerinin müşterileriyle kişisel ilişkiler geliştirdiği, hatta onlara cappuccino ve cafe latte servis ederken kendilerine verilen isimlerle hitap ettikleri küçük kahvehanelere rastladı.

Howard, 1985 yılında, İtalyan kökenli kahve deneyimi fikri iki kurucu tarafından reddedildiği için Starbucks'tan ayrıldı. Daha sonra 'The Daily' için İtalyanca 'Il Giornale' adlı kendi kahve şirketini kurdu.

Howard Schultz, "Yalnızca keşfedilmemiş yollardan geçenler, yeni endüstriler ve yeni ürünler yaratanlar güçlü, uzun ömürlü bir şirket kurabilir ve harika sonuçlar elde etmek için başkalarına ilham verebilir."

Il Giornale'yi kurmak ve çalıştırmak için 1,6 milyon dolardan fazla para gerekiyordu. Schultz, mücadelesini şöyle anlatıyor: “Para toplamaya çalışarak geçirdiğim yıl içinde 242 kişiyle görüştüm ve 217'si hayır dedi” diye yazdı. "Fikrinizin neden yatırım yapmaya değmediğini duymanın ne kadar üzücü olabileceğini hayal etmeye çalışın. ... Çok alçakgönüllü bir zamandı."

İtalya'da yaşadığı kahve kültürünü Il Giornale'de taklit ederek iki yıl geçirdi. Ağustos 1987'de Starbucks, Il Giornale tarafından 3,8 milyon dolara satın alındı.

Starbucks, 1992 yılında halka açık bir şirket oldu. Aynı yılın Haziran ayında Starbucks, New York Borsası'ndaki hisselerini hisse başına 14 dolara sattı, fiyat sadece bir günde 33 dolara çıktı.

Kaliteyi korumak ve müşterilere mükemmel kahve sunmak için Schultz, 2008 yılında 7.100'den fazla Starbucks mağazasını kapattı ve baristaları mükemmel espressoyu nasıl yapacakları konusunda yeniden eğitti. Önümüzdeki iki yıl içinde şirket muazzam bir dönüş yaptı, 2010'da kâr 315 milyon dolardan 945 milyon dolara üç katına çıktı.

Starbucks'ın şu anda yıllık 16 milyar doları aşan bir satışı var. Schultz net değeri de 3 milyar dolara yükseldi. Schultz, "Size başarı için özel bir gizli tarif, mükemmel bir plan, işte başarının zirvesine nasıl ulaşılacağını sunamam. Ancak kendi deneyimlerim, sıfırdan başlamanın ve hayal ettiğimden çok daha fazlasını başarmanın oldukça mümkün olduğunu gösteriyor ”. Starbucks'ın şu anda 16 milyar doların üzerinde yıllık satışı var. Schultz'un net değeri de 3 milyar dolara yükseldi.

Alıntı 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber