Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Şivlilik Nedir Hikayesi?
Şivlilik, Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gecede ve Regaip Kandili sabahı çocuklarca yapılan kandil kutlama geleneğidir. Konya'da bu güne “ilk namaz” adı da verilir
ŞİVLİLİK NEDİR?
Regaib kandilinin sabahında, ellerine poşetlerini alan çocuklar, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak kapıyı açanlara “kandiliniz mübarek olsun” sözleriyle birlikte “şivlilik” diye seslenirler. Şivlilik geleneği ile çocuklara değerli oldukları hatırlatılır ve çocuklar bunu bir ömür unutmazlar
Şivlilik, Konya yöresine ait bir kandil kutlama geleneğidir. Şivlilik, Regaib Kandili zamanında evlerde yemekler yapılıp dağıtılarak, tıpkı bayramlarda olduğu gibi çocukların şeker toplayıp evleri ziyaret ederek gerçekleştirdiği ve birkaç gün önceden sokakların süslenip fener alaylarının gerçekleştirildiği geleneğimizdir.
Şivlilik
Toplumu birleştiren ahlaki ve milli değerler vardır. Bunlara gelenek ve görenekler denir. Gelenek ve görenekler yüzlerce yıldır var olmuştur ve toplum tarafından kabul görmüştür ve hala büyük bir değer taşımaktadırlar.
Geleneklerimiz bizleri birbirimize bağlayan, yakınlaşmamızı sağlayan, birbirimizi tanımamızı sağlayan davranışlardır. Bir toplumun kültürünün oluşmasında gelenek ve görenekler büyük önem taşımaktadır.
Şivlilik de Konya bölgesine ait geleneklerden biridir. Şivlilik dini bir gelenektir.
Şivlilik, Konya`da üç ayların ilk gününde yani Regaib Kandili’nde kutlanır. Şivlilik gününe Konya’da yaşayanlar ilk namazda demektedirler. Şivlilik kutlaması Osmanlı zamanlarında bir gelenek haline gelmiştir.
Kutlamaların hazırlıkları, kandilden 1 hafta kadar önce başlamaktadır. Şivlilik gününden 1 gün önce ise çocuklar ellerinde taşıdıkları fenerlerle, sokakları gezerler. Bu gece Konya’da büyük bir heyecanla kutlanır ve bu etkinliklerin genel adına Fener Alayı adı verilir. Fener Alayı gecesinin sabahında ise Şivlilik geleneği ifa edilir.
Kandil sabahı geldiğinde ise aynı bayram sabahlarında olduğu gibi çocuklar evleri dolaşıp şekerleme, çerez tarzı atıştırmalık ikramları kabul edip büyüklerinin Şivlilik gününü kutlarlar. Evleri gezerken ise şu maniyi söylerler;
Şivli şivli şişirmiş,
Erken kalkan pişirmiş,
İki çörek bir börek,
Bize namazlık gerek. Şivliliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiik.
Şivlilik gününün ikindin namazında ise, toplu olarak camilerde namazlar kılındıktan sonra, dua edilir ve mezarlık ziyaretleri yapılır. Evlerde pişi pişirilir ve insanlar pişirdikleri birbirlerine dağıtıp ikram ederler.