Sıvı Yağ Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Türkiye’de en çok tüketilen yağların başında sıvı yağ çeşitleri yer alıyor. İlgili yağlar, birçok lezzet içeren yemeğin ana malzemesi konumundadır. Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Bu ürün, beslenme seçeneklerinin hemen hemen hepsinde yer alıyor. Uygun miktarda tüketildiği takdirde oldukça sağlıklıdır. Yemeklerin birçoğunun yapımında kullanılan bu yağlar, oldukça uzun bir yapım aşamasına sahiptir. Bu yağlar aynı zamanda vücut için enerji deposu görevi görür. Ayçiçek ve zeytinyağı gibi seçenekler, herkes tarafından lezzetli bir şekilde tüketiliyor. Sıvı yağlar içerisinde zeytin, pamuk, fındık, ceviz, susam, badem, kabak çekirdeği, soya fasulyesi yağı gibi seçenekler mevcut. Ancak üretimde en büyük paya ayçiçek yağı sahip.

Yağların üretim sürecinde fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki farklı rafinasyon süreci uygulanıyor. Sıvı yağlar genel anlamda birçok kullanım alanına sahip olsa da ana kullanım yeri olarak yemekler sayılabilir. Hatta yemeklerin birçoğunun ana hammaddesi konumundadır. Dolayısıyla aileler açısından en temel gıdalar içerisinde sıvı yağlar yer alıyor. İlgili yağ çeşitleri, uygun miktarlarda tüketildiğinde sağlıklıdır. Her ürünün fazlasının zarar olduğu gibi yağ ürünlerinde de fazla tüketim, beraberinde birçok hastalığı getirebilir. Bu nedenle uygun ve yeterli miktarda tüketimde bulunmaya özen göstermeniz gerekiyor.

Sıvı Yağ Çeşitleri

Günlük tüketilen besin grupları içerisinde fazla paya sahip olan besin türlerinden birisi yağlardır. Vücut açısından enerji deposu sayılan yağların birçok işlevi bulunuyor. Sağlıklı ve beraberinde kaliteli yağlar tüketmek, vücut sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Bununla beraber hayvansal yağlara kıyasla tercih edilmesi, uzmanlar tarafından da öneriliyor. Markalar bünyesinde birbirinden farklı sıvı yağ seçenekleri mevcut. Daha güçlü bir bağışık sistemiyle beraber sağlığı korumak adına bitkisel yağların tercih edilmesi öneriliyor. Dolayısıyla tüketimin daha çok sıvı yağ ürünlerine kaydırılması gerekiyor.

Zeytinyağı, çoklu doymamış %9 yağ oranı, %77 tekli doymamış yağ oranı, %14 doymuş yağ asit oranına sahiptir. İnsan vücudu açısından en faydalı bitkisel yağların başında geliyor. Damar sistemini ve kalbini korumak adına tüketilmesi gereken zeytinyağı, tüketiciler tarafından da sıkça tercih ediliyor. Zeytinyağı, yemek kültüründe de yeri ayrı bulunan yağ türlerinden birisidir. Ayçiçek yağının %66 oranında doymamış yağ içermesi söz konusudur. Rafine bir yağ türü olan ayçiçek yağı, yemeklerde tüketim anlamında liste başında yer alıyor. Bunlara ek olarak fındık yağı, mısırözü yağı gibi bitkisel kaynaklı yağlar mevcut. Bunların da vücut açısından çeşitli faydaları içermesi söz konusudur.

Yağ ürünlerinde çeşitliliğin çok olması, birden fazla seçeneği beraberinde getiriyor. Kişiler kimi zaman ayçiçek yağına yönelirken kimi yemeklerde zeytinyağı tercih edebiliyor. Zeytinyağı genel olarak sarma, dolma, salata gibi ürünlerde tercih edilirken ayçiçek yağı ise birçok yemekte kullanılan bir yağ türüdür.

Ayçiçek Yağı Çeşitleri

Yemek pişen bir evde ayçiçek yağı olmazsa olmazlar arasında. Çünkü yemeği yapabilmek adına ihtiyaç duyulan yağ genel olarak ayçiçek yağından karşılanıyor. Besin değerinin yüksek olmasının yanı sıra tüketiciler açısından birçok fayda içerir. Sarı rengi bulunan ürün akışkan kıvamdadır. Ayrıca ilgili yağ türünün kızartmalar için tercih edildiğini de söyleyelim. Kızartma yağı olarak tercih edilmesinin sebebi ise yoğunluğunun ideal değerlerde olmasıdır. Zeytinyağına göre fiyatının da uygun olması söz konusu olduğu için sıklıkla tercih edilen yağlar arasındadır. Hatta en çok tüketilen sıvı yağ çeşididir desek yanlış olmayacaktır.

Ayçiçek yağlarının aromasının hafif olması ve koku içermemesi, kullanıldığı yemeklerin tadını bozmaz. Hatta yemeklerin tadına lezzet kattığı da söylenebilir. Uygun miktarlarda tüketildiği zaman fayda içermesi de söz konusudur. Hayvansal yağlara göre tercih edilmesinin nedeni, daha sağlıklı olmasıdır. Günlük olarak ihtiyaç duyulan yağ oranını karşılayabileceğiniz bu yağlar, oldukça uzun kullanım süresine de sahiptir. Uygun saklama koşullarında uzun süreler boyunca barındırılabilir.

Çeşitli özelliklere sahip olarak birçok ayçiçek yağ çeşidi bulabilmek mümkün. Katkısız ürünlere yönelerek sağlık yönünden kusursuzluk yaratabilirsiniz. Bu sayede doğal ve katkı içermeyen ürünlerle birlikte sağlığınız da bu unsurlardan etkilenmemiş olacaktır. Ayçiçek yağlarının fiyatları, diğer yağ çeşitlerine göre oldukça uygundur. Yine de piyasada yer alan yağların fiyatlarını kontrol ederek satın alım yapmanız gerekiyor. Çeşitli indirim ve kampanyalarla ilgili yağların fiyatlarının düştüğü dönemde alışveriş yapmaya dikkat ediniz.

Yemeğinizin Lezzetini Ayçiçek Yağıyla Artırın

Ayçiçek yağları, doğru saklandığı zaman 12 ay gibi süreler boyunca tüketimi gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla uzun süreli bir kullanım sağlayabiliyorsunuz. Salata ve sosların yanı sıra yemeklerde de rahatlıkla kullanabileceğiniz bu ürünler, yemeklerinizin lezzetini artıracak niteliktedir. Rafine edilmiş yağların daha az kokuya sahip olduğu düşünüldüğünde, yemeklerin tadını bozmayacaktır. Ayçiçek yağ üretimi gerçekleştiren birçok marka bulunuyor. Bu markalar, çeşitli fiyat politikalarıyla birden fazla seçeneğe uygun ürün üretirler.

Ayçiçek yağı ürünlerinde çeşitlilik, genel anlamda miktar bazında sağlanıyor. Buna göre 1 litre, 2 litre, 3 litre, 4 litre, 5 litre, 10 litre, 15 litre, 19 litre gibi seçenekler mevcut. Yüksek miktarlı ürünler genel olarak teneke ambalajlarda paketleniyor. Diğer ürünlerin ise pet şişe ambalajlarda paketlenmesi söz konusudur. Miktar arttıkça birim başına düşen fiyat da düşüş gösteriyor. Bu nedenle yoğun tüketim gösteriyorsanız 5 ve daha üzeri litredeki ürünleri tercih etmeniz, bütçeniz açısından daha uygun olacaktır.

Ayçiçek yağı, fazla tüketildiği takdirde birtakım sağlık problemlerine yol açabilir. Ancak uygun miktarlarda tüketildiğinde sağlık açısından faydalıdır. Hatta hayvansal yağlara göre daha faydalı yağ grubu olarak ifade edilebilir. Bu nedenle ilgili yağ seçenekleri arasında daha çok bitkisel kaynaklı yağlara yönelmeniz, uzmanlar tarafından da öneriliyor.

Yağ Fiyatları

Yağ fiyatları, ilgili yağın çeşidine göre değişiklik gösterecektir. Buna göre fındık yağı gibi ürünler ayçiçek yağı ürünlerine göre daha pahalı olacaktır. Yağ çeşitleri arasında en uygun fiyat seçeneğinin ayçiçek yağında olduğunu görüyoruz. Zeytinyağı fiyatları ise oldukça değişken bir yapıdadır. Ürün fiyatlarını etkileyen birçok faktör bulunur. Bundan dolayı sabit bir fiyat görülemez. Marka seçimine göre fiyatlar değişebileceği gibi ilk aşamada yağ çeşidi oldukça belirleyici konumdadır. Ürün fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör, miktar olacaktır. Ürün miktarı arttıkça fiyatların da artması söz konusu oluyor. Ancak birim başına düşen fiyatın düştüğünü söyleyebiliriz. Bu nedenle sıkça yağ tüketimi gerçekleştiriyorsanız yüksek miktarlı paketleri tercih etmeniz öneriliyor.

Ayçiçek yağı, birçok açıdan uygun bir şekilde fiyatlanıyor. Bu bağlamda bütçenizden tasarruf etmek istiyorsanız ve yemekler için yağ alıyorsanız, ayçiçek yağı mantıklı bir seçim olacaktır. Ancak özel kullanımlar için yağ tüketimi gerçekleştiriyorsanız başkaca yağ çeşitlerine yönelmeniz söz konusu olacaktır. Zeytinyağı bunlardan birisidir. Zeytinyağı, ayçiçek yağına göre biraz daha yüksek fiyatlı olsa da sağlamış olduğu lezzet ve fayda açısından oldukça ideal bir şekilde fiyatlanır. Bilindiği üzere zeytinyağının sağlık açısından birçok faydası bulunuyor. Yağ fiyatlarını etkileyen diğer faktörler şu şekildedir;

  • Piyasa dinamikleri içerisinde fiyatlar arz – talep dengesinin olduğu noktada belirlenir. Dolayısıyla arz ya da talep oranlarında meydana gelen değişmeler, direkt olarak fiyatları etkileyecektir.
  • Ürünü üreten markanın fiyat politikaları, satış fiyatlarında belirleyici role sahiptir.
  • Ürünün satışını gerçekleştiren firmanın fiyat politikaları da satış fiyatları üzerinde etkilidir.
  • Maliyetler ve kâr marjları, temel anlamda fiyatların belirlendiği iki parametreyi oluşturuyor. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak