Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
TÜRK KADINININ BELEDİYE BAŞKANI SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI ALMASINDA İLK YOLU AÇAN KİŞİ MÜZİK OKULU ÖĞRENCİSİ SELAHATTİN OLUR.
ATATÜRK’ÜN MANEVİ KIZI AFET İNAN 1929-1930 YILLARINDA ANKARA MUSİK-İ MUALLİM OKULU’NDA TARİH VE YURT BİLGİSİ DERSLERİ VERMEKTEDİR. AFET İNAN BU DERSLERDE OKUTACAĞI KİTAPLARIN İÇERİKLERİNİ YETERLİ BULMAYARAK ATATÜRK’E DANIŞIR. ATATÜRK BU KONUDA KENDİSİNDEN GEREKLİ YABANCI KAYNAKLARINDA İNCELENEREK YENİ BİR İÇERİK İSTER. VE BU DERSİN ADI YENİ İÇERİKLE BERABER “MEDENİ BİLGİLER HAZIRLANMASINI” OLARAK DEĞİŞİR VE KİTAP OLARAK BASILIR. BU KİTABIN GELİRİ DE HİMAYE-İ ETFAL DERNEĞİNE, ASKERİ LİSELERDE OKUYAN ASKER YETİMLERİNE VE MUSİKİ MUALLİM DERNEĞİNİN BELİRLEYECEĞİ YÜKSEK KABİLİYETTEKİ İKİ ÖĞRENCİNİN ÖĞENİMLERİNİ TAMAMLAMASI KARŞILIĞI VERİLİR.
AFET İNAN BİR YURT BİLGİSİ DERSİNDE ÖĞRENCİLERE BELEDİYE SEÇİMLERİNİ UYGULAMALI OLARAK ANLATMAK VE BİR SEÇİM DENEMESİ YAPMAK İSTER.
OKUL KARMA BİR OKULDUR. ÖĞRENCİLER HEYECANLA ÇALIŞMAYA BAŞLARLAR. VE YAPILAN OYLAMA SONUCU EN YÜKSEK OYU BİR KIZ ÖĞRENCİ ALIR... BUNUN ÜZERİNE MUSİKİ MUALLİM MEKTEBİNİN 173 NUMARALI ÖĞRENCİSİ SELAHATTİN AFET HANIM’A
“SİZ BİZE BİR YANDAN YASALARI ÖĞRETİYORSUNUZ. BİR YANDAN DA BU HAKKI OLMAYAN BİR KIZA BU HAKKI VERİYORSUNUZ, BİZE ÖĞRETTİĞİNİZE GÖRE KADINLARIN OY KULLANMA HAKKI OLMADIĞI GİBİ SEÇİLEMEZLERDE” DİYEREK SONUCA İTİRAZ EDER.
AFET İNAN “ÖĞRENCİ NE YAZIK Kİ İTİRAZINDA HAKLIYDI”. ONA “ BU ÖĞRENDİKLERİNİN İLERİSİ İÇİN SİZE GEREKLİ OLACAK. KADINLARIMIZDA YAKINDA OY HAKKI KAZANACAKLARDIR DİYEBİLDİM” DER.
AYNI GÜN DURUMU ÜZÜNTÜ İÇİNDE ATATÜRK VE İÇİŞLERİ BAKANI ŞÜKRÜ KAYA’YA ANLATIR. ATATÜRK AFET İNAN’A BU KONUDA ÇALIŞMALARINA BAŞLAMASINI SÖYLER.” YALNIZ BU KONUDA HAZIRLIKLI OLMAK VE ÇOK İYİ ÇALIŞMAK GEREKİR” DER. AMA AFET HANIM ATATÜRK’E “HİÇ OLMASSA ERKEK
ÖĞRENCİM KADAR BİR HAK SAHİBİ OLMADAN O SINIFA DERS VERMEYECEĞİM” DEMEKTEN KENDİNİ ALIKOYAMAZ.
İŞİN ÖNEMİ DOLAYISIYLA AYNI AKŞAM ATATÜRK KONU İLE İLGİLİ DEVLET MENSUPLARINI VE HUKUK FAKÜLYESİ HOCALARINI SOFRASINA DAVET EDEREK KONUYU AÇAR KADINLARIN OY KULLANMASINI İSTEYENLER KADAR KULLANMASINI İSTEMEYENLERDE VARDIR. TÜM GECE BOYUNCA KONU
MASAYA YATIRILIR ÜZERİNDE BÜYÜK TARTIŞMALAR YAPILIR.
İÇİŞLERİ BAKANI ŞÜKRÜ KAYA T.B.M.M. DE BİR YILDAN BERİ GÖRÜŞÜLMEKTE OLAN BELEDİYE YASASINDA BU İŞİN ELE ALINABİLECEĞİNİ İFADE EDER..
SONUÇTA 20 MART 1930’DA BU YASANIN MECLİSTE GÖRÜŞÜLMESİ KARARI ALINIR. VE 3 NİSAN 1930 PERŞEMBE GÜNÜ 164 MADDELİ BELEDİYE YASASI KADINLARA DA BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLME VE SEÇME HAKKINI VEREREK T.B.M.M. DE KABUL EDİLİR.
BELEDİYE SEÇİMLERİ BOYUNCA, O KOŞUŞTURMALARI SIRASINDA KADIN ADAYLARIMIZIN; BAŞTA ATATÜRK’E VE ONUNLA ELELE VEREN, ÇALIŞMALARI BUGÜNKÜ SORUNLARI DA ÇÖZECEK ŞİFRELERİ BARINDIRAN PEK ÇOK SAYIDA ÖNDE VE ÖZGÜN KADINLARIMIZA VE EN BAŞTA DA 173 NUMARALI MÜZİK
OKULU ÖĞRENCİSİ SELAHATTİN’E TEŞEKKÜRLERİNİ MİNNETLERİNİ MUTLAKA GÖNDERDİKLERİNE EMİNİM. ÇÜNKÜ BUGÜN BU MEVKİLERDE KADINLARIMIZ GURURLA OTURABİLİYORLARSA BU GEÇMİŞTE ÇOK ZOR VE ÇETİN KOŞULLARDA ÖNLERİNE ÇIKAN DİKENLERİ TEMİZLEYEREK GÜLLERİ BİZLERE BIRAKANLAR
SAYESİNDEDİR.
ÇÜNKÜ DOĞDUĞUMUZ, DOYDUĞUMUZ BU TOPRAKLARDA İNANIŞI, DÜŞÜNCESİ, SESİ, RENGİ, KÖKENİ NE OLURSA OLSUN HİÇ KİMSENİN İNKAR EDEMEYECEĞİ BİR GERÇEK ŞU Kİ, ONLAR SONRALARINDAN KORKMADIKLARI İÇİN BİZİM ŞİMDİLERİMİZ VAR…
Araştırmacı yazar
İlknur Kalıpçı