Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Şampanyayı köpürten ortamın kirli ve bakteri olması nedenidir. Bakteriler bu kirli ortamda hemen bölünür ve sayısını artırır. Bu bakteriler hava almadıkları için oksijensiz solunum ile orada bir mayalama işlemi gerçekleştirler. Çok yüksek değerlere ulaşınca bu mayalanma kapak bir anda açılınca bütün basınç serbest kalır ve o muazzam olay ortaya çıkmış olur.
Şampanya, ismini Fransa'nın Champagne şarapçılık bölgesinden alan bir köpüklü beyaz şarap türü
Şarap ve Şampanya Arasındaki Fark Nedir?
Üretimde şampanyanın şaraptan en önemli farkı, şarabın tek, şampanyanın ise iki fermantasyon işleminden geçmesidir. İlk fermantasyonda şaraba çeşitli doğal bileşenler ve fermantasyonun başlaması için maya eklenir. İlk aşamada sakarmoni türü maya kullanılır.
Şampanyayı karbondioksit değil, pislik köpürtür.
Tamamen pürüzsüz ve temiz bir kadehte karbondioksit molekülleri görünmez bir şekilde buharlaşır, bu yüzden uzun zamandır kabarcıkların oluşmasına neden olan şeyin bardaktaki küçük kusurlar olduğu varsayılırdı.
Fakat yeni fotoğraf teknikleri bardaktaki iz ve pürüzlerin bu kabarcıkların sürekli asılı kalmalarına yetecek boyutta olmadığını gösterdi: Bardakta kabarcıkların oluşmasına neden olan şey, bardağın içindeki mikroskobik toz ve tüy parçacıklarıdır.
Teknik olarak, kadehteki kir/toz/tüy çözünmüş karbondioksitin yoğunlaşmasını sağlayan çekirdekler olarak iş görür.
Moet ve Chandon'a göre, ortalama bir şampanya şişesinde 250 milyon kabarcık vardır.
Çehov'un son sözleri "Uzun süredir şampanya içmedim" olmuştur.
Dönemin Alman tıp geleneğine göre, hiçbir umut kalmadığında doktor hastaya bir kadeh şampanya ikram ederdi.
Şampanya şişesinin içindeki bakteriler şampanyanın ağzı kapalı iken oksijensiz solunum yaparlar bu fermantasyon işlemi sırasında tepkime sonrası gaz meydana gelmektedir. Şampanyalarda belirli bir süre bekletilip kalitesi arttırılmak istendiği için bu süre zarfında bakteriler gaz üretmeye devam eder ve şampanyanın bian da açılması ile ortaya gaz çıkışı meydana gelir aslında düşünücek olursak kola gibi içindeki gaz sıkışmakta ve bir anda ortaya çıkmatadır. hal böyle oluncada gazın bianda çıkması kabarcıklara neden olur ve köpürür.