Piston Aşağı Ne Demek?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

PİSTON AŞAĞI NEDİR?

Özellikle bir minübüs şoförünün yolcularına piston aşağı demesiyle meşhur olan bu söz aslında sanayi dilinde kullanılır

Piston aşağı inerse ne olur? Bu durum motorun bakımsız olduğunun bir göstergesidir. Piston, aracın altından çıkabilir, pistonu tutan biyel kolu gibi parçalar etrafa savrulabilir, krank mili bükülebilir ve motor tamamen çalışmaz hale gelebilir.

Şoförün "piston aşağı indi" teriminin motorcular jargonunda tabiri "kol çıkarma" olayıdır!

Kol çıkarma olayında yüksek devirde çalışan motordaki pistonlardan biri önce yatak sarar arkasından daha fazla dayanamayarak ya piston pimlerinden ya da piston kolunun ortasından bir yerinden kırılmasıyla hala kranka bağlı kalan piston kolunun savrularak önce gömleği sonra bloğu yararak silindirden fırlamasına denir...

Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur.

Bu olay trafik ışıklarında bekleyen bir dolmuşta meydana geliyor. Trafikte bekleyen dolmuş aniden stop ediyor. Bu durumu açıklamak üzere ani bir hareketle şoför söylediği “Piston Aşağı İndi” cümlesini yanlış anlayan yolcular bir birlerini ezercesine aşağı inmeye çalışıyorlar. Bütün olay bundan ibaret, umarım “Piston Aşağı İndi Ne Demek” sorusuna bir nebze olsun açıklığa kavuşturmuşumdur…

Piston arıza yaptığında piston aşağı indi deyimi kullanılır. Sanayi dilinde ise bu kol kırıldı anlamına gelir.

Piston, Motorlu araçların motor kısmında yer alan ve benzin petrol yakıtı gibi kimyasal maddelerin enerjilerini mekanik bir enerjiye dönüştüren bir mekanizmadır. Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur.

Pistonun aşağı inmesi olarak bilinen bu arıza insanların dilinde (piston düşmesi ) sanayi dilinde ise (kol kırma ) olarak bilinir.

Bildiğimiz gibi pistonlar bi silindir bloğunda yanmanın olduğu alanlarda yakıt karışımını sıkıştırmakla görevlidir. Silindir sayısına göre pistonlar belli bir düzende yukarı aşağı hareketinde yanmayı başlatırlar.

piston aşağı ne demek ile ilgili görsel sonucu

Yüksek devirde çalışan ve bakımı yapılmamış motorlarda bu sorun sık sık görülmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak