Pili ilk kim icat etti

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Elektrik tutkusu 1779 yılında doruk noktasına ulaştı ama hiç kimse bir gün bu elektrik akışının ölçülebilceğini veya bir işe yarayabileceğini ciddi olarak düşünmüyordu.

Eski askeri mühendis Charles Augustin Coulomb, mıknatısların özellikleri hakkında bir incelemeyle kendini bilim dünyasına tanıttı. Bir ipliğin ucuna mıknatıslı iğne asarak onu etkileyen kuvvetleri inceledi ve manyetik moment i tanımladı. Elektrik yüklü iki cisim arasındaki kuvveti ölçmek için benzer bir düzenek (bir bükme terazisi) kullanılarak, altı yıl sonra elektrostatik çekim yasasını keşfetti. Bu çekim adeta evrensel çekimi andırıyordu (elektrik yükünün yerine kütleyi koymak yeterli olur).

Coulomb’ un elektrik kütlesi diye adlandırmış olduğu kavramının bizim bugün elektrik yükü dediğimiz kavramla aynı olduğunu belirtirsek durum daha da ilginç hale gelir.

Bu sırada Bologna’ da Luigi Galvani adında bir anatomi profesörü hayvansal elektrik üzerindeki çalışmalarını sürdürüyordu. Tesadüfler bazen bilimsel keşiflerde önemli rol oynamıştır; işte Galvani’ nin çengele asılı bir kurbağanın kaslarının yakındaki bir elektrostatik makinenin çalışması sırasında kasıldığını görmesi de böyle insanlık açısından mutlu tesadüflerden biridir. İtalyan bilgini biyolojik elektrometresini balkona asınca aynı olayın tekrarlandığını görerek daha da mutlu oldu. Galvani kurbağanın kaslarının tıpkı Leyde şişesi gibi elektriği depoladığını düşündü ama Alessandro Volta başka bir açıklama öne sürdü hayvan demir balkona bakır bir çengelle asılı olduğundan elektriği bu ikş metalin birbirine değmesi üretiyordu. Asitli suya daldırılmış gümüş ve çinko halkaların istifinden oluşan ilk elektrik pili işte bu varsayımdan doğacaktı. Sürekli elektrik deşarjı sağlayabilen bu harika şey Londra da Royal Society üyelerinin karanlık ve takdirini kazandı o kadar ki Napolyon onun mucidine İtalyan krallığında kont ve senatör unvanlarını verdi.  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak