Petrichor (Petrikor) Nedir?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yağmurdan sonra ortaya çıkan ve “toprak kokusu”  ya da “yağmur kokusu” olarak nitelendirdiğimiz aslında Petrichor (Petrikor) olarak adlandırılan kokunun sebebi bakterilerdir diyebiliriz.

Bir tür filamentli bakteri olan Streptomyces bakterileri, bulunduğu ortamlar nemli ve sıcak olduğunda toprakta büyür. Petrikorun bileşenleri sadece uzun kuraklık dönemlerinde bitki ve bakteriler tarafından üretilerek toprağa salınır. Bu nedenle toprak kokusu (petrikor) yazın ortasında veya sonbaharın başında yağan yağmurlar sonrasında güçlü şekilde algılanabilir.

Yağmurdan Sonra Gelen Toprak Kokusunun Sebebi Nedir?
Streptomyces Bakterileri | Yağmurdan Sonra Gelen Toprak Kokusunun Sebebi Nedir?

Toprak kuruduğunda, bakteriler toprakta sporlar yayarlar. Yağışın ıslaklığı ve kuvveti, bu küçük sporları, yağmurdan sonra nemin bir aerosol (bir katının veya sıvının gaz ortamı içerisinde dağılması) gibi davrandığı şekilde havaya saçar. (Aerosol Etkisi)

Massachusetts Institute of Technology (MIT) ‘de yapılan bir çalışma, bunun nasıl olduğunu kameraya kaydetmeyi başarmıştır. Bu çalışmaya link‘e tıklayarak erişebilirsiniz.

Bu aerosolün içinde bulunan kimyasallardan birçoğu, özellikle de geosmin ve 2-methylisoborneol gibi moleküller, burnumuzda yer alan koku tomurcuklarımızı uyarır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber