Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
PERAKENDE VE TOPTAN SATIŞ ARASINDAKİ FARK NEDİR
- Toptan satışlarda rekabet dengesi perakende satışa göre daha azdır.
- Toptan satışın kar oranı, perakende satışa oranla daha düşüktür.
- Toptan satış sürümden kazanırken, perakende satış tek-tek satış yaparak para kazanır.
- Toptan satış; ürünlerin Toplu (adetli) satış şeklidir. Perakende satış ise bu ürünlerin tekli halde satılma şeklidir.
- Toptan satış da ürünün fiyatı perakende satış dan daha aşağıdadır.
- Toptan satışlarda genellikle çek,senet gibi ödeme şekilleri devreye girer. Perakende satışta ise Nakit ve Kredi Kartı ile ödeme gerçekleşir.
- Toptan satış firmaları üreticiden perakende satıcıya satış yaparken, Perakende satış son kullanıcıya satış yapar
Toptan satış; ürünlerin Toplu (adetli) satış şeklidir. Perakende satış ise bu ürünlerin tekli durumda satılma şeklidir.
Toptan Satış Genel Özellikleri
- Toptan satışı gerçekleştireceğiniz ya da ürünleri stoklayacağınız alan şehir dışında ya da kira olarak uygun fiyatlı bir lokasyonda olabilir.
- Toptan ticaret özellikle 19. yüzyılda büyük çapta imalat ve pazarlama tekniklerinin geliştirilmesinden ardından önem kazanmaya başlamıştır.
- Toptan ticarete yeni girenler şayet doğru ürün ellerinde ise ilk senelerinde daha hızlı büyür ve vakit içinde pazardaki çoğu perakendeci ile ilişkilerini kurmuş olur. Satışlardaki bu hızlı büyüme, hem takımı motive eder, hem de toptan satış uygulanan ürünlerin daha uygun koşullarda alınmasına katkıda bulunur
Toptan Satış Nedir?
Toptan satış işiyle uğraşan kişi, toptancı. Bir toptancı, perakende esnaf için bir üreticiden toplu olarak satın alır. Miktar söz konusu olduğunda, bir toptancı toplu olarak satın alır (belirli bir çeşitten tek bir parça almayı asla umamaz). Bir toptancı, ürünleri perakende olarak satın alan son tüketiciler değil, ondan satın alan esnaflar olduğu için her yerde depolayabilir. Bu esnaf satın aldıkları yerle değil, kar marjlarıyla daha çok ilgileniyorlar. Ödeme söz konusu olduğunda, şartlar toptancılar için o kadar yumuşak değildir çünkü nakit olarak satın almak ve ardından ürünleri perakendecilere kredi olarak vermek zorundadır. Toptancılar için kar marjı perakendecilere kıyasla çok küçük. Bir toptancı en iyi ihtimalle% 5 alır. Yine de bir toptancı, bir defada bir ürün satmak için tüm perakende masraflarını karşılamak zorunda olan bir perakendeciden daha yüksek miktarda ürün sattığı için daha fazla para kazanır.
Perakende Satış Nedir?
Perakende kelime anlamı:
1. Malların toplu olarak değil de tek tek ya da birkaç parça durumunda satılmasına dayanan (satış biçimi).
2. Bu biçimde satılan ya da alınan.
Perakendecilikle uğraşan kişi, perakendeci. Perakendeci, son tüketiciler için bir toptancıdan satın alır. Miktar söz konusu olduğunda, bir perakendeci perakende mağazasındaki stokuna bağlı olarak ihtiyaç ve gereksinimlerine göre satın almak zorunda olduğu için daha fazla özgürlüğe sahiptir. Bir perakendeci, bir toptancıdan satın alırken hem MRP'yi (Malzeme İhtiyaç Planlaması) hem de marjını her zaman göz önünde bulundurur. Marjı daha fazlaysa onu memnun etse de, MRP'nin yükselip yükselmediğinden endişeleniyor. Çünkü o zaman son tüketicilere satış yapmakta zorlanıyor. Perakende alanı her zaman öndedir ve son tüketicileri çekmek için prezentabl olması gerektiği için alanı korumak için çok fazla harcama yapılır. Son müşterileri çekmek için perakende alanı çekici olmalıdır. Bir perakendeci, toptancıdan kesinlikle nakit olarak mal almaz ve işin özelliğine göre faturayı mahsuplaştırmak için 30-45 gün süre alır. Perakendeciler genellikle tek parça üzerinden% 50'yi aşan bir kar marjı elde eder.